Sidor

fredag 13 juli 2012

Bokbloggsjerka 13-16 juli - Recensioner

I veckans bokbloggsjerka ställer Annika frågan om jag recenserar alla böcker jag läser. Och ja, det gör jag. Varendaste en. Ända sen jag började jobba som barn- och skolbibliotekarie så har jag skrivit en A4-sida om varje barn- ungdomsbok jag har läst. Det är helt nödvändigt för att jag sedan ska kunna komma ihåg dem när jag pratar om dem för barnen. Jag kan nog inte kalla det för en recension, egentligen, för det är mer ett stöd för minnet. Först skriver jag lite eller mycket om vad jag själv tyckte om boken (det är ord och inga visor och inte avsett att läsas av någon annan) - sen skriver jag i punktform vad jag vill säga om boken när jag bokpratar om den. Jag för in alla titlarna i en liten databas där jag sen kan se när jag senast bokpratade om en viss bok för en viss klass så att barnen aldrig behöver höra om en bok mer än en gång. Efter att ha jobbat som bibliotekarie i 5 år så har jag nu över 1000 titlar i min databas och alltså över 1000 A4 med bokutlåtanden. Jag älskar att prata med barn om böcker och jag älskar mitt jobb och jag känner mig oerhört rik som har denna bank av bokminnen att använda.

Sen jag startade min bokblogg Carolina läser... i april i år så har jag även börjat skriva om alla böcker jag läser i den, alltså även de vuxenböcker och fantasyböcker som jag förut bara läste för mitt eget nöjes skull. Men jag skriver annorlunda när jag skriver om böcker i bloggen än för mitt bokpratande - här känner jag mer att jag skriver för andra vuxna och behöver liksom inte sälja in böckerna. Det är lite som att jag utvecklat det där första stycket i mina bokutlåtanden jag alltid skrivit och låtit det ta över helt och hållet. Bokutlåtandena jag använder i bokpratandet är en del av mitt jobb - bloggen är min fritid och där kan jag tycka och skriva vad jag vill känns det som. Det är så himla roligt och jag kan inte begripa varför jag inte började blogga för länge sen.

Jag har alltid skrivit utlåtanden även på de böcker jag tyckt varit urusla - för jag vill komma ihåg varför jag tyckte de var så urusla. En del böcker är så riktigt vedervärdiga så de vill jag inte ens bokprata om och det kan ju vara bra att minnas varför när man hela tiden struntar i en ganska ny bok i bokhyllan. Andra böcker inser jag att det kanske bara är jag som tycker de är dåliga men att andra kanske tycker de är bra. Eller att barnen jag pratar för gillar sånt som jag har glömt hur man tycker om. Och då pratar jag om dem i alla fall, och försöker i min "recension" plocka fram det som trots allt skulle kunna gillas i boken. Men i min blogg behöver jag alltså inte bry mig om vad andra vuxna eller vad barn tycker - här är det min åsikt som gäller och avskyr jag en bok så skriver jag det. Och varför.

12 kommentarer:

  1. Wow! Du har verkligen koll på böcker i ditt jobb :) Spännande att läsa hur du gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har verkligen världens bästa jobb - tänk att jag kan sitta på arbetstid och skriva om böcker jag har läst...för att jag behöver det!

      Radera
  2. Urspännande att läsa hur du gör och tänker. Jag avundas dig lite faktiskt, jag jobbar med att motivera elever att läsa och vet att det inte är helt enkelt att fånga deras intresse!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det är inte alltid lätt. Men som bibliotekarie har jag ju fördelen att försöka få barnen att tycka att det är KUL att läsa. Jag behöver ju inte kolla läsförståelsen eller tekniken eller så, bara inspirera.

      Radera
  3. Jag önskar verkligen att alla barn skulle ha en bibliotekarie som du. Du verkar vara rätt person på rätt plats :)

    Kul att hitta "late bloomers" här i bokbloggosfären, själv började jag för ett år sedan och ångrar också lite att det dröjde så länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack - ja, jag gillar verkligen mitt jobb. Var ju faktiskt en "late bloomer" även på det, var 40 innan jag blev bibliotekarie. Det är nog så mitt liv ser ut, tror jag. Sen i starten i det mesta.

      Radera
  4. En duktig och engagerad bibliotekarie är verkligen A och O, särskilt på skolbibliotek. Tänk om alla som sitter på pengar skulle fatta det! Det blir en hel del skrivande för dig, förstår jag:)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, massor! Ibland, när de böcker jag läst som jag måste skriva "bokpratsutlåtanden" på växer på skrivbordet på jobbet så kan det kännas lite jobbigt. Men när jag skriver här hemma på bloggen så är det aldrig så - det är precis som att öppna en kran när jag får upp den där rutan för nytt inlägg. Det bara väller ut skrivande och ofta blir mina inlägg på tok för långa. Fast vill dom bli det så får dom bli det.

      Radera
  5. Vad inspirerande! En sådan databas skulle man ha när vänner och bekanta frågar efter boktips.

    SvaraRadera
  6. Fast om någon frågar efter "en bra bok att läsa" så blir jag alltid helt ställd och använder inte databasen. Gillar mer att gå direkt till bokhyllan då och bara "chansplocka" lite. Typ gillar du den här kanske du vill ha den här också...

    SvaraRadera
  7. Kul att läsa om hur du gör :)
    Jag brukar också bli helt ställd när någon frågar efter en bra bok. Ungefär som när nån frågar efter en vägbeskrivning, då tappar jag bort mig lite fast jag vet precis var de ska. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men precis samma känsla! Eller om någon kommer fram och oförberett tilltalar mig på engelska - då har alla mina engelska kunskaper totalt försvunnit ur huvudet...

      Radera