Sidor

torsdag 7 februari 2013

Julias djur

Julias djur: Gråt inte, Lilla Räv! av Mymi Doinet
Julias djur: Du kan hoppa! av Mymi Doinet

Julias djur är en ny serie med börja läsa-böcker, översatta från franska, från Rabén och Sjögren. Än så länge har det kommit dessa två, men en tredje är på gång: Var inte rädd! (och här är det en delfin som ska räddas).

Julia har själv ett antal djur (en hund, en katt och en guldfisk), och så tar hon i varje bok hand om ett nytt djur som behöver hjälp. Jag tror att barnen tilltalas av det här ta-hand-om-djur-konceptet, och det är också lagom mängd text med korta, lättlästa meningar för en börja läsa-bok. Ganska ofta finns det pratbubblor med versaler i bilderna också, som kompletterar den övriga texten.

Det är bra med börja läsa-böcker om djur, och bra när de ligger på rätt nivå. Ändå är jag lite kluven till de här Julia-böckerna. Åtminstone till den ena av dem jag läst.

Den med räven är helt OK. Julia är ute och går i skogen, och så ser hon en liten rävunge som sitter och gråter. Eftersom Julia har den enormt praktiska egenskapen att hon kan förstå vad alla djur säger, så förstår hon att rävungen gråter efter sin mamma som är borta. Raskt bär hon hem rävungen som installerar sig i huset, diar hundens mjölk och gärna sover i torktumlaren bland de rena kläderna (mamma blir lätt upprörd). Dock funkar det inte helt OK med en räv i hushållet - för första är den ett nattdjur, för det andra ställer den till med en väldig oreda med kringvälta saker och stulen mat. Det lyckliga slutet blir att räven flyttar tillbaka ut i skogen när den har blivit stor nog, och glatt hoppar runt med en rävkompis och ropar åt Julia att hon räddade hans liv och att han är tacksam. Sista uppslaget är ett antal fakta om rävar (och så ska det vara genomgående i serien: avslutning med fakta om det räddade djuret i fråga)

Men den med hästen...Fortfarande är textmängd OK och så där, men det känns som att författaren aldrig har sett en häst på riktigt. Möjligen på vykort nångång. Eller som åskådare till Grand National. Illustratören (Mélanie Allag) verkar inte heller ha koll på det där med hästar, storlek, anatomi eller sadlar. En häst kommer nämligen trippande till Julia och har rymt från sin förra ägare som ville sälja den till slakt (oklart varför). Hästen ser på den här bilden ut som ett litet föl, knappast större än en hund. Julia lägger lite halm i garaget, och där lägger sig hästen (à la hund) och bonar in sig. Tja, och sen går de på promenad i stan (återigen à la jycke). Hästen är fortfarande i storlek som en större hund. Sen så hoppar hästen över marknadsstånd i stan och då tycker Julia att "wow, du kan ju hoppa, du kanske vill tävla?" Sadel slängs på hej och hå (på bilden täcker sadeln hela hästryggen, ända bak ut på länden) och så ger sig Julia och häst iväg ut för att träna. Träningen går ut på att springa så snabbt som möjligt (med tidtagning), och efter en liten upputsning av man och svans (hästen ligger fortfarande på golvet i garaget à la doggy när Julia flätar manen på den) så är det dags för "hopptävling". Då ska hästarna springa fort fort runt på en galoppbana och hoppa över höga hinder. (grand national-style) Hästen är fortfarande ritad som ett föl, den före detta hästägare dyker upp och är fortfarande sugen på att slakta häst men det hela löser sig genom att Häst bajsar på förre hästägarens skor.

Alltså. Jag vet inte. En börja läsa-bok behöver inte vara faktagranskad och anatomiskt korrekt. Men i min värld så lånas den här boken av tjejer och killar som gillar hästar, för det finns så förfärande få lättlästa böcker om hästar. Och de tjejerna och killarna vet ju att man inte har hästen liggande där hemma i garaget på en hög med halm, de vet ju att man inte bara slänger på en sadel på hästen och ger sig ut att ta tiden på snabba galopprundor...tycker de ändå att det är roligt att läsa? Ska bli mycket intressant att få höra deras reaktioner. Böckerna är precis nya och har ännu inte blivit utlånade.

Slutintrycket är ändå, trots häst-hund-fölboken, att det här är en OK börja läsa-serie. Särskilt om de "räddade" djuren blir mer annorlunda, icke husdjurs-mässiga djur som räven, eller den kommande delfinen, eller andra djur som kanske inte fått vara med så ofta i börja läsa-böcker.

För vem? 6-9 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar