Sidor

onsdag 17 juli 2013

Den utvalde

Den här läste jag för några år sedan och tyckte mycket om. Nu har jag läst om den som högläsning för mina barn (12 och 14). De tyckte om den (eller var helt fascinerade är nog en korrektare beskrivning), fast de var lite upprörda över slutet. Eller snarare konfunderade. Fast jag tänker inte spoila slutet här. Det är lite tvetydigt bara, kan man säga.

Jonas bor i ett samhälle där allt från en början verkar andas lycka. Alla har jobb, alla umgås med sina familjer, pratar med varandra på kvällarna. Alla har mat, alla cyklar överallt dit de ska, barnen verkar leka med sina kompisar efter skolan, alla verkar tillfreds.

Men.

Ju längre man läser, ju mer förstår man om samhället Jonas bor i. Och ja, folk verkar tillfreds. För de har egentligen inga känslor längre. Och ja, det är trevligt med cyklandet och säkert ingen miljöförstöring och allt det där. Men...det finns inget väder alls. Ingen sol och inget regn. Bara...ingenting. Det är så mycket man förstår hur det egentligen är ju längre in i boken man kommer, men jag vill inte avslöja fler saker för detta är just det som gör boken så bra: att de verkliga förhållanden avslöjas bit efter bit.
För detta är en av de bättre dystopier jag har läst. Handlingen koncentrerar sig på just samhället och dess ohygglighet. Här finns ingen kärlekshistoria. (och absolut inget triangeldrama) Här finns inga hjältar. Det är bara läskigt. Och oerhört bra. Och Jonas och Givaren stannar kvar i minnet länge, länge efter att man har läst den.

På engelska heter boken The Giver, och jag tycker egentligen att det är en bättre titel. Allting i boken vänder efter Jonas tolvårsceremoni. När barnen fyller tolv får de nämligen sin livsuppgift - om de ska bli läkare, vårdare på ålderdomshemmet, barnskötare, lärare eller vad det nu är. Alla barnen som ska fylla tolv ropas en efter en upp vid en stor ceremoni där alla samhällets invånare är med. Men när det är Jonas tur att ropas upp så hoppar man över hans namn. Det är något oerhört, och Jonas sitter med brinnande kinder och undrar vad det är som är fel. Men det är inget fel, bara stort och ovanligt. Han är den Utvalde, han som ska bli samhällets nya Minnesbevarare. För att kunna bli det måste han bli utbildad av den förre minnesbevararen, han som blir Givaren. Och sedan förändras allt. Jonas världsbild raseras och läsaren av boken drar efter andan gång på gång. Jamen? Har de inget solsken? Jamen? Känslorna?

Läs den här. Den är riktigt bra. Jag vet bara en dystopi som är bättre (och hemskare) men där samhället i princip faktiskt verkar likna detta, och det är Ira Levins En vacker dag. (och har du inte läst den så bara måste du göra det. Det är verkligen dystopiernas dystopi)

Titel: Den utvalde
Författare: Lois Lowry
Orginaltitel: The Giver
Översättning: Birgitta Gahrton
Förlag: Natur & Kultur
Köp den till exempel här eller här. Finns inte längre att köpa på svenska, men låna den på biblioteket!
För vem? 12 år och uppåt

11 kommentarer:

  1. Jag har en "att läsa"-lista numera - mycket inspirerat av dig ;) Lägger till den här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Den listan blir jag nyfiken på!

      Radera
  2. Denna verkar bra:)

    Var gärna med i min tävling som du hittar här: http://www.lexielaser.org/2013/07/vinn-cuckoos-calling.html

    SvaraRadera
  3. Åh! Detta är verkligen en favorit! När jag började på min skola hittade jag den som klassuppsättning. I svåraste laget för en F-6-skola men jag har haft boksamtal i några smågrupper med sexor några gånger och det leder till riktigt intressanta samtal, som jag gissar hade blivit ännu mer intressanta på en högstadieskola eller på ett gymnasium. En bok för alla gav ut denna för några år sedan (där av klassuppsättningen). Synd att de övriga delarna inte har översatts till svenska. Är ju helt fristående, men hade varit riktigt kul att läsa. Har läst mig till att Jonas dyker upp lite i tredje boken i alla fall, så då får man kanske lite fler svar på slutet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade väldigt gärna haft den här till gruppläsning. Den hade säkert varit perfekt till sisådär 14-15-åringar. Men sorgligt nog har vi bara ett ex av den på biblioteket där jag jobbar så det går inte.
      Jag har inte heller läst fortsättningsböckerna men ska försöka göra det någon gång.

      Radera
  4. Skriver upp den på listan med en gång. Lite kul att det är en kille som huvudperson i en dystopi, har varit många tjejer nu.

    SvaraRadera
  5. Läste för några år sen och tyckte också riktigt mycket om den. Blir lite sugen på att läsa om den. Låter som att jag måste kolla upp En vacker dag

    SvaraRadera
  6. Låter som att jag måste kolla upp En vacker dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. och jag upptäckte idag att jag inte ens har Lowrys bok i mitt bibliotek. Och den går inte heller att köpa längre. Grymma värld!

      Radera
    2. Jag kan ta med både den och En vacker dag till nästa bokcirkel?

      Radera