Sidor

måndag 28 november 2016

Ingenting och allting

Maddy har en ovanlig sjukdom som gör att hon är allergisk mot ungefär allting, och därför måste leva sitt liv inomhus med ständiga kontroller av hjärta och andning. Hon får undervisning via Skype, och bara undantagsvis gör lärarna besök hemma hos henne. Då måste de passera en slags luftsluss som gör dem helt bakteriefria. De enda människor Maddy egentligen träffar är sin mamma, och sin heltidsanställda sjuksköterska. Hon läser böcker, och läser böcker, och läser om böckerna igen.

Nu flyttar det in en ny familj i grannhuset, och i den familjen bor Olly. Olly har alltid svarta kläder, kan aldrig sitta stilla, har snygg kropp, bråkar ofta med sin pappa och försvinner långa stunder upp på hustaket. Och han när han väl sett Maddy genom fönstret nöjer han sig inte med att bli avvisad vid dörren av Maddys mamma utan försöker gång på gång ta direkt kontakt med Maddy (alltså - uppfinningsrikedomen här med Olly, bundtkakan och dess dödslängtan... det var det som fick mig fast i boken).

När han väl lyckas med det övergår boken ganska länge till att bestå av sms- och mailkonversationer mellan Olly och Maddy. Dem gillar jag! Massor av humor, plus att det ganska direkt känns som att Olly och Maddy måste vara något mer än vänner. Så småningom får de faktiskt träffas också, och klart de redan är ordentligt kära i varandra! Fast de inte ens får röra vid varandra pga Maddys sjukdom. Men hur funkar det där? Går det att vara kär i någon utan att någonsin kunna lämna sitt hus och inte ens kunna ta i den personen?

Jag gillar den här boken. Mycket! Det jag gillar mest är dialogerna mellan Olly och Maddy. Och pirret, den där förbjudna kärleken som inte går att motstå trots att den kan vara livsfarlig. Däremot tycker jag inte om Maddys mamma med alla dessa inbokade mamma-dotter-kvällar som verkar helt kvävande. Inte heller blir jag jätteförvånad över hur handlingen vänder rätt tvärt mot slutet av boken - jag anade det där. Men det spelar faktiskt ingen roll, jag blev glad av att läsa! Dessutom går det snabbt att läsa med all dialog och många korta kapitel - en bra ungdomsbok med perfekt kärlekspirr som dessutom är snabbläst är hur välkommen som helst.


Titel: Ingenting och allting
Författare: Nicola Yoon
Originaltitel: Everything, everything
Översättning: Ylva Stålmarck
Utg år: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? 13 och uppåt

fredag 25 november 2016

Jakten på julen

Den här är så fin på framsidan! Jag älskar Chris Moulds illustrationer, och jag läste nyligen en bok av Matt Haig som jag tyckte om så den här boken plockade jag bums med mig hem från jobbet när jag packade upp den ur lådan med nya böcker förra veckan.

Men tyvärr blev jag rätt så rejält besviken på den. För det första förvandlas Matt Haig från den smarte och rolige författaren som skrev filosofiska funderingar om oss människor för vuxna i den boken jag läste av honom till en så typisk Nu-Ska-Jag-Skriva-För-Barn-Och-Då-Måste-Jag-Anlägga-Ett-Hurtigt-Och-Åh-Så-Roligt-Tilltal-författare. Det blir så flåshurtigt ansträngt att jag blir helt trött efter bara några kapitel. Fånigt blir det också. Varför tror en del att de måste skriva på det här sättet för att det ska kunna tilltala barn?

Inte gillar jag storyn särskilt mycket heller. Nikolas fattiga pappa skogshuggaren ger sig av mot den kalla norden för att skaffa bevis för att det finns alver. Gör han (och sällskapet han färdas med) det så väntar en belöning. Pappan kommer inte tillbaka, och Nikolas ger sig ensam i väg för att hitta honom. På vägen och genom boken kommer han att på olika sätt plocka upp alla attribut som den typiske Father Christmas omger sig med: flygande renar (varav en med röd mule), en släde, en röd mössa och så vidare. Så småningom är det alltså Nikolas som blir Father Christmas (nä, skriver inte jultomten, för det är alltså den där glittriga killen i Cocacolareklamen han blir. Typ. )

Tyvärr är det inte ens Nikolas utveckling till tomte som tar mest plats i boken (det sker lite summariskt i slutkapitlen som mest är som en epilog), utan det faktum att han hittar alverna och hjälper dem att förändra sitt samhälle som har drivits in i något väldigt marknadsstyrt, framgångsinriktat och egoistiskt. Ganska mycket av det som händer hos alverna känns mest som att det är kul för vuxna i stället för de barn som väl målgruppen ändå är tänkt att vara. Visst - man kan tänka sig att läsa den här som högläsning och då kunna förklara alvernas liv och samhälle - men jag tycker inte den håller som högläsning heller pga för tunn story.

Så, nej. Trots fin framsida faller Jakten på julen platt för mig.

Titel: Jakten på julen
Författare: Matt Haig
Illustrationer: Chris Mould
Utg år: 2016
Förlag: Alfabeta
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

torsdag 24 november 2016

The Invasion of the Tearling

Så mycket tyckte jag om första boken i den här trilogin, The Queen of the Tearling, att jag direkt gav mig i kast med andra boken. Och jag gillar fortfarande! När jag avslutat den här är det fortfarande mycket som är oförklarat och många problem som är kvar att lösa, och just nu sitter drottningen av Tearling i knipa ganska ordentligt. Så himlans bra då att den tredje boken, The Fate of the Tearling, släpps bara om några dagar - min Kindle ligger och väntar på den!

The Invasion of the Tearling gör just det som gör att jag älskar fantasygenren över allt annat: låter vad som helst vara möjligt. Utan att avslöja alltför mycket av första bokens handling är det nu så att Kelsea är drottning i Tearling, och som sådan har varit tvungen att förändra sig en hel del. Besluten hon tog precis när hon äntrade tronen gör att landet ligger i krig med grannlandet Mortmesne, och med dess Red Queen (som är rätt lurkig, kan magi och har levt i över hundra år). Nu invaderar Mortmesne Tearling som inte har mycket att sätta emot eftersom deras armé är mycket mindre och deras vapen mycket sämre.

Nu kunde man ju tänka sig att det här skulle handla om krigande i ett Fantasyland modell 1A, och heroiska hjältedåd och magiska insatser som driver handlingen framåt som någon deus ex machina? Nä nä. Glöm det. Visst, den där invasionen håller på lite grann i bakgrunden, och några krigsbilder får vi. Men den här boken drar ganska omgående iväg åt ett håll jag inte alls väntade mig. Kelsea förändras, som sagt (börjar till exempel praktisera någon slags avancerad metod att skära sig själv i armarna och på benen). Och så får vi börja läsa om Lily.

Lily bor i New England, i ett muromgärdat samhälle. Hon är helt olycklig, vill inte ha barn och har en man som misshandlar henne.

Eeehhh... va?

Just så.

Det knyts ihop i slutet av boken. Och nu sitter alltså Kelsea i klistret, fader Tyler är borta, Rowland Finn är också borta (och fri), Pen är kärlekskrank, och jag väntar på att det ska bli den 29 november så att jag kan få ladda ner sista boken i trilogin till min läsplatta.


Titel: The Invasion of the Tearling
Serie: The Queen of the Tearling #2
Författare: Erika Johansen
Utg år: 2015
Förlag: Harper
Köp den till exempel här eller här

måndag 21 november 2016

Vilket var värst?

Alltså, denna dag...

Jag visste att det skulle stå en skolklass vid dörren när jag kom till jobbet eftersom de hade bokat tid (ändå kom jag inte iväg i tid hemifrån utan fick djupandas när det var köer och traktorer och annat kul på vägen som en landsbygdspendlare ändå bör räkna med). Så när jag då med andan i halsen öppnade biblioteket och bara skulle sätta igång datorn för att kunna dra böcker på återlämning och låna ut blev jag lätt irriterad när den bara uppvisade någon slags svart skärm och ett felmeddelande om att den inte hittade rätt "disk". Äsch, tänkte jag, den behöver säkert bara startas om.

Nope. Den hade datorernas motsvarighet till härdsmälta. Jag kom inte åt något - bibliotekssystem, mail, dokument, omvärld, windows...nada. Nåväl. Det går ju att kreativt skriva upp barnens namn och streckkodsetiketterna på böckerna de lånar. Det går att tipsa om böcker till dem också utan dator. Dock blir det lite stressigt när nästa skolklass också kommer. Och ännu lite stressigare blir faktiskt bibliotekariens liv när hon öppnar bokskåpet för de återlämnade böckerna och det också är fullt.

Nämnde jag att jag jobbar helt ensam på mitt bibliotek? Och att den där datorn som döden dött är den enda datorn jag har?
Kan ni förstå att min måndag blev något helt annat än jag kanske hade tänkt mig från början? Att den var fylld av frustration och långa samtal med IT-avdelningen och andra kunniga människor?

Men vet ni vilket som ändå var värst den här dagen? Det var när jag skulle gå på lunch, och som belöning äntligen få läsa de sista kapitlen i The Invasion of the Tearling som är så grymspännande. (och OK OK, kan väl medge att det kanske möjligen var just det som gjorde att jag blev lite sen i morse? kunde inte slita mig från boken när jag åt frukost...) Och upptäcker att jag har glömt min Kindle hemma... 

The horror.

Nä, det är inte som jag hade sinnesnärvaro att ta en skärmdump på eländet - jag hittade en bild på nätet från någon dator som led av samma åkomma som min.

fredag 18 november 2016

The Queen of the Tearling

Kelsea fyller 19, och det innebär att hon blir hämtad av en grupp rätt så råbarkade soldater (de sitter och skrålar runt elden varje kväll så att Kelsea inte kan sova) och förd till slottet. Nu ska hon inta sin plats som drottning. Hela sitt liv fram tills nu har hon bott med och blivit uppfostrad av ett äldre par i en enslig stuga i skogen. Inga vänner har hon haft, inte heller har hon någonsin fått resa iväg någonstans. Hennes liv har bestått av undervisning, och som belöning: att läsa böcker.

Hurra för det där! Vår hjältinna är en läsande person! En av hennes första åtgärder när hon efter mycket om och men kommit fram till sitt slott och upptäckt att dess bokhyllor står tomma (the horror...) är att skicka efter de där böckerna som står kvar i stugan. (paret som bodde där har varit tvungna att fly) Att rädda de böckerna är viktigt - även om hennes rike Tearling hotas av alla möjliga katastrofer.

Men det är inte bara Kelseas kärlek till böcker som gör att jag tycker mycket om den här boken. Det finns mycket annat som är bra med den. Det första jag gillar är att jag som läsare vet precis lika lite om tingens tillstånd som Kelsea då i början när hon ligger där i tältet och inte kan sova. Hon är på väg för att bli drottning, ja, men varför har hon varit tvungen att leva i den där stugan fram tills nu? Varför har hon inte fått ha några vänner? Varför lämnade hennes mamma drottningen henne ifrån sig? Visst var hennes mamma en fin och bra person, som fick till fred till stånd mellan Tearling och Mortmesne, riket i öster son styrs av the Red Queen? Varför får alla människor något jagat i blicken när Kelsea pratar om sin mamma?

Allt detta får jag veta i samma takt som Kelsea får veta det. Och det finns en hel del att rätta till i Tearling, det gör det. Ju längre jag läser i den här boken, desto mer tycker jag om den - komplexiteten ökar och när boken är slut är det långtifrån allt som fått sin förklaring. Snarare tvärtom - jag har redan börjat läsa nästa bok som heter The Invasion of  the Tearling och i den börjar jag ana hela Tearlingvärldens ursprung och hur allt blev som det blev, och jag kan knappt släppa den nu.

Alldeles i början var jag lite tveksam dock. Då, när Kelsea för första gången råkade se sin spegelbild i en vattensamling och insåg att hon var ful fast hon var prinsessa. Va? liksom? Ful?? Hur kan hon ens bedöma det eftersom hon aldrig har träffat någon förutom sina fosterföräldrar? Möjligen sett andra människor som illustrationer i böckerna hon läser? Och varför skulle hon haka upp sig på det - hon är ju inte van vid att träffa andra människor och se hur de reagerar på utseenden? Dessutom har Kelsea en irriterande vana att senare kunna bedöma människors karaktär bara genom att kasta en blick på dem - också HUR kan hon det när hon aldrig fått träffa människor förr? (fast just det där kan möjligen ha en slags förklaring i det halssmycke hon burit sedan födelsen, en safir som är magisk och får större och större betydelse ju längre i boken vi kommer).

Men sedan blev allt annat så bra att jag inte orkade störa mig på de här detaljerna längre. Här kryllar av intressanta karaktärer, och världen som först verkar vara en Fantasyvärld modell 1A visar sig ha intressanta kopplingar bakåt i historien.

Som sagt - bra bok, jag är redan igång med tvåan - och det verkar trevligt nog som att det ska göras film om the Queen of Tearling. Med ingen mindre än Emma Watson i huvudrollen. Det ni! Skynda er och läs!


Titel: The Queen of the Tearling
Serie: The Queen of the Tearling #1
Författare: Erika Johansen
Utg år: 2014
Förlag: Harper Collins
Köp den till exempel här eller här

torsdag 17 november 2016

Vad ska vi köpa för gruppläsning till mellanstadiet?

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om hur en högstadielärare bett om inköpsförslag på gruppläsning till högstadiet, och listade vilka böcker jag föreslog? Jo, häromdagen kom så en lärare från mellanstadiet med ungefär samma förfrågan. De skulle också köpa in klassuppsättningar, och kunde jag "såsom varande proffs" (tror ni jag levde på det där några dagar? :) :) klart jag gjorde, och gör!) tipsa henne om vilka de kunde köpa in?

Ibland är det världens bästa jobb att vara skolbibliotekarie!

Så jag gjorde en lista, och mitt största problem var väl att begränsa mig. Visst vill ni läsa vilka titlar jag föreslog till mellanstadiet också? Det får ni! Här kommer inklippt text från ett mail igen!
(Några av titlarna jag föreslog nu var samma som dem jag föreslog till högstadiet pga att de funkar för 6or också.)

Dagbok för utvalda – Jennas första av Pernilla Gesén
Dagboksböcker är väldigt populära nu efter Dagbok-för-alla-mina-fans-böckerna – den här är svensk, nyutkommen och handlar om en tjej i sexan, om skolliv och familjeliv och med en hel del svärta. Till 5or och 6or.

Jan Svensson av Johanna Lindbäck
Om en kille i femman som börjar ny klass, om det sociala spelet i klassen och om vänskap. Till 4or och 5or.

PAX – Nidstången av Åsa Larsson & Ingela Korsell
Detta är första boken i den otroligt populära serien PAX. Det är skräck men också mycket realism, eftersom de bägge bröderna det handlar om bor i fosterhem pga alkoholiserad mamma, och direkt får det jobbigt i skolan med översittartyper både lärare och elever. Det är så fint skrivet om deras syskonrelation och om relationen till fosterföräldrarna, och till mamman. Och så är det roligt! Och, ja, så är det läskigt och spännande. Risken är dock att en del elever redan läst den här – å andra sidan kan den få ganska många att vilja läsa vidare i serien på egen hand. Skulle tro den funkar till 4or, 5or och 6or.

Monstret i natten av Mats Strandberg
Om Frank som blir förvandlad till monster om nätterna, och som folk blir rädda för fast han egentligen inte blir något otäckt monster, bara ulligt vit liksom. Relativt lättläst och spännande, och bra för prat om rädsla för det/de annorlunda? För 4or.

Noel och den magiska önskelistan av Janina Kastevik
Noel är ensam, och längtar efter sin mamma som rest bort, och hittar en lapp på bussen som verkar vara en magisk önskelista. Önskningarna han skriver verkar slå in – bara det att de verkar komma med allvarliga konsekvenser, typ ”var försiktig med vad du önskar dig så att du inte får det”. Om vänskap och föräldrar som ska skiljas. För 4or och 5or.

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld
Malmö, skateboard, jobbiga föräldrar och könsidentitet (fast utan pekpinnar) För 6or (och 7or).

Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson
Barnen känner till författaren eftersom hon skrivit skräckböcker som lånas flitigt. Den här är helt ny men är inte en skräckbok, mer om vänskap, döden och sorg. Till 6or (och 7or).

Alex & Corinthia av Patrik Bergström
Första boken i en bra, lättläst och spännande fantasyserie som funkar för både killar och tjejer. Till 4or, 5or.

Du & jag av Katarina von Bredow
Första i en trilogi, så träffsäkert om livet i femman, olika roller och det sociala spelet i skolan. Till 4or, 5or.

Syltmackor & oturslivet av Anna Ehring
Fantastisk bok om en elvaåring som ganska nyligen miste sin mamma, och om elvaåringslivet där man trots allt kan få skratta ibland fast man har sorg. Harry, draken (nej, det är inte fantasy, det här är en leguan som kan prata…) lär Nisse att få ett drakhjärta, att bry sig om sig själv och inte ta andras skit. Rolig och tankvärd. Till 4or och 5or.

Under ägget av Laura Marx Fitzgerald
En riktig äventyrsbok, med mysterier, konst och New York-miljö, med trettonårig tjej i huvudrollen. Till 5or och 6or.

Legend av Marie Lu
Första boken i en trilogi, en bra och spännande dystopi med kärlek och action i ungefär samma stil som Hungerspelen men nog lite lättare. En del kan dock redan ha läst den. För 6or. Finns som pocket.

Kommentar: Skräckböcker lånas mycket av mellanstadiebarnen – men jag har inte tagit med mer än en skräckbok eftersom jag vet att det finns en hel del barn som inte fixar att läsa läskiga böcker och då tycker jag inte att det är bra att ha dem som gruppläsning.

Lycka till!

onsdag 16 november 2016

Assassin's Apprentice

Farseer-trilogin läste jag för många år sedan, då på svenska som Berättelsen om fjärrskådarna, och var fullständigt golvad över hur bra den var. Det var den och några andra (till exempel Sagan om drakens återkomst) som fick mig att verkligen återupptäcka fantasy i vuxen ålder (sedan jag som tonåring läst Tolkien, Lewis och LeGuin och inte hittat så där värst mycket annat att fortsätta med)(vi pratar 80-talet...). Jag har sedan dess läst ungefär allt Robin Hobb har skrivit, och för all del gillat men inte haft samma herregud-måste-läsa-färdigt-nu-nu-nu-för-så-vansinnigt-bra-detta-är-känsla jag vet att jag hade när jag läst ut Vargbroder, andra boken i serien, och den tredje (Mördarens jakt) inte fanns inne på biblioteket.

Och nu kom jag på den alldeles briljanta idén att jag ju kunde läsa hela serien en gång till - men nu som ljudbok, och på engelska om jag och uppläsaren kom överens. Skulle jag gilla lika mycket vid en omlyssning? Höll böckerna?

Ja, och ja!! Jag älskar verkligen Assassin's Apprentice, och det här håller verkligen fortfarande för läsning! (och ja, uppläsaren Paul Boehmer och jag kommer mycket bra överens eftersom han läser tydligt och med precis lagom mycket förändring av rösten i dialogerna) Fast jag redan har läst böckerna och minns handlingen i stort så är det fortfarande vansinnigt spännande eftersom jag glömt detaljerna och allt det där som gör den här boken så himla bra.

Det är personerna: Stallmästaren Burrich med sitt bryska sätt men med all den där underliggande kärleken som märks i det han gör. FitzChivalry själv, förre kronprinsens oäkting som nu lever på slottet Buckkeep i någon slags oklar roll av halvkunglig familjemedlem, lönnmördarlärling, stalldräng... oönskad och hatad men också omtyckt och älskad. Chade, Fitz mästare som lever ett ensligt liv i en egen avdelning på slottet, någon de flesta inte ens vet att han finns till. Galen, den magre och överambitiöse mästaren i the Skill, den person som tillsammans med Regal, yngste kungasonen, är fullständigt underbar att hata. Och många, många andra: Kettricken och Rurisk, Verity, Patience. Och narren, the Fool som ju senare till och med får egna bokserier om sig. Alla dessa karaktärer! Och djuren: hundarna som Fitz bondar med, hans häst som tålmodigt står ut med honom.

Djuren är oerhört viktiga i Farseer-trilogin inte minst på grund av den ena magisorten som finns här: the Wit. En gammal magi som handlar om så starka band mellan människa och djur att de kan kommunicera och dela känslor. Fitz har the Wit - men får inte använda den för Burrich som ser den som något smutsigt och förbjudet.
Den andra magin är the Skill, som vissa medlemmar i den kungliga familjen har. Det är the Skill som är det fjärrskådande, the farseeing, som hela trilogin har fått namn efter. The Skill innebär att kunna kommunicera med någon annan oavsett fysiskt avstånd, men också att kunna påverka denne andres känslor.

Alltså - det här är så gruvligt bra. Det är detta som är måttstocken för bra fantasy för mig, och jag uppmanar alla som är det minsta intresserade av fantasygenren men som inte hittat riktigt rätt eller fastnat i Tolkiens rätt så långa (ja, jag kan medge det) beskrivningar av Midgårds bergsformationer: läs Farseer Trilogy (Berättelsen om Fjärrskådarna)!

Titel: Assassin's Apprentice
Serie: Farseer Trilogy #1
Författare: Robin Hobb
Ljudbok - uppläsning: Paul Boehmer
Utg år: 1995 (den här ljudboken: 2012)
Förlag: Harper Collins (ljudboken)
Köp den till exempel här eller här




måndag 14 november 2016

Legion - Skin Deep

Skin Deep är en kortroman, och fortsättning på Legion som jag tyckte var väldigt fascinerande. Lite är det väl så att det som fascinerade i Legion - Stephen och alla hans aspekter/personligheter/hallucinationer - blev tillräckligt utrett i den och är alltså inte längre lika spännande i Skin Deep. Fortfarande är dock idén så pass spännande att det är underhållande nog att läsa.

Stephen har alltså en helt unik psykisk egenhet eller vad man ska säga (han tycker själv att han är helt frisk, bara väldigt annorlunda liksom). Han har inom sig ett antal personer (47 stycken nu) som han inte bara hör rösterna på - han ser dem som fysiska personer han kan föra samtal med, och som måste ha egna sittplatser på flyget till exempel. Ingen annan kan förstås se dem, så de är lite som ett barns låtsaskompisar - bara det att de personifierar alla Stephens begåvningar som tydligen är för många för att hans eget huvud ska kunna rymma dem alla. Vi har vapenexperten, psykologen, historikern, handskriftsexperten osv osv, och när de alla pratar med varandra så ser det för vanliga människor i verkligheten ut som om Stephen bara sitter tyst och stirrar rätt fram.

"Team" Stephen löser olika brott. I Skin Deep handlar det om att hitta en försvunnen kropp. Den här kroppen är mer eller mindre en tickande bomb, eftersom den tillhör en vetenskapsman som kommit på ett klurigt sätt att spara datorinformation i sina egna celler, och kroppen är alltså fullproppad med information som kan bli farlig i orätta händer.

Det är fortfarande roligt att se hur alla "aspekterna" löser problemet tillsammans (och vid ett tillfälle, när Stephen omöjligt nog blir av med sina aspekter blir han helt hjälplös...), hur de grälar med varandra, pratar om sina egna familjer, blir kära i varandra och har sig. Dock är inte själva brottsfallet med den försvunna kroppen så intressant - jag hade väntat mig en större Sandersonsk twist där. Plus att jag väntade mig lite utveckling av hur de där aspekterna funkar egentligen, men fick inte riktigt vad jag ville där heller.

Hur som helst - Sanderson är bra även när han inte är sitt bästa, och Skin Deep var riktigt bra läsning ändå.

Titel: Legion - Skin Deep
Författare: Brandon Sanderson
Utg år: 2015
Förlag: Gollancz
Köp den till exempel här eller här

fredag 11 november 2016

I.R.L. - Ilskan, rädslan, löftet

Josef är tolv, och viktigast i hans liv är datorspelandet. Ja, så är det förstås fullt av allt det andra: skolan, läraren Dilba, det sociala spelet i klassen, hans kompis David som verkar urstark och modig samtidigt som han är retad just eftersom han vågar vara annorlunda. Josef var alltid med David förut - nu är han det mer när det inte märks så mycket eftersom Davids egna sätt att vara kanske smetar av sig på honom själv annars och Josef är nog inte lika stark som David.
Oj, nu gled jag iväg i något helt annat än den här boken egentligen handlar om - men jag tycker relationen Josef-David är himla intressant och äkta.

Det som händer är att bara några timmar efter att Josef rusat hemifrån efter att ha grälat med sin pappa om något så fånigt som ytterkläder får han veta att pappan hamnat på sjukhus efter en arbetsplatsolycka. Pappa ligger nu i koma och ingen vet när eller ens om han vaknar igen. Och det är så hemskt - Josef vill bara väcka honom så att han kan få säga förlåt, och att han älskar pappa trots allt han skrek åt honom i morse. Helt förutom det där att det är pappa som ligger där med slangar kopplade till kroppen och kanske inte vaknar igen.

Det här är bra, och sorgligt, men ändå med de där ljuspunkterna i Josefs liv (Ruth, plötsliga skratt och sånt där) och med funderingarna om man får lov att ibland känna sig glad fast man egentligen är så ledsen och orolig att det knappt går att stå ut med? Jag tycker om att läsa om Josefs funderingar, om hur det är hemma hos honom och med den övriga familjen (mamma och storasyster) när resten av livet bara går i stå.

Just de här funderingarna över döden och livet och vad som händer sedan leder in på ganska mycket resoneringar kring filosofi och särskilt Descartes och hans tankar, och jag tycker det blir lite för mycket av det där (även om jag förstår att det blir en tröst för Josef). Och den här Steve känns nästan lite väl bra och god och medmänsklig. Bra om sådana finns, men jag tror inte riktigt på honom.
En annan liten invändning jag har är att eftersom Josefs normala liv kretsar kring datorspelandet så mycket så namedroppas många spel här, och det känns som att detta gör att boken kan bli utdaterad farligt fort. Vilka känner igen de här spelen om 4-5 år? Eller är det inte viktigt i sammanhanget?

Trots allt är helhetsintrycket en fin bok om en kille som känns äkta, och en bra bok för funderingar om döden och om vänskap.

Titel: I.R.L - Ilskan, Rädslan, Löftet
Författare: Maria Frensborg
Utg år: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

onsdag 9 november 2016

Vad ska vi köpa för gruppläsningsböcker?

Idag fick jag en trevlig arbetsuppgift - en av lärarna på högstadiet kom in på biblioteket och meddelade att hon fått godkänt av rektorn för att köpa in flera klassuppsättningar skönlitteratur för högstadiet. Vilka skulle vi köpa, undrade hon? Jag mailade henne en lista. Klart ni vill veta vilka? Klart ni vill! Jag klipper helt enkelt in mailtexten här i sin helhet: (vissa blogginlägg går smidigare att skriva än andra...)

"Här är då listan med titlar som skulle kunna köpas som gruppuppsättningar för högstadiet. Jag har mer kollat efter lite nyare böcker som inte så många har läst (och såklart de bästa :)) snarare än att kolla efter om de finns i pocket. De flesta titlarna funkar för hela högstadiet, men jag har ändå skrivit vilka jag tror de skulle kunna funka bäst för:

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
Förra årets augustprisvinnare är förstås ett måste. Relativt lättläst men med ett innehåll som verkligen är fint att ha diskussioner kring. Till 9or och kanske 8or.
Finns i pocket.

Jack av Christina Lindström
Både rolig och med tänkvärt innehåll – en av årets bästa ungdomsböcker, om hur gymnasiekillen Jack lär känna sig själv, blir kär i fina Freja och får konfrontera sitt förflutna. Till 9or (möjligen 8or).

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius
Mot bakgrund av Kirunas förestående flytt handlar det om vardagsliv för en ung tjej, med rädslor, kärlek, familj och allt. Den här tror jag funkar till alla tre årskurserna.

Brorsan är kung av Jenny Jägerfeld
Malmö, skateboard, jobbiga föräldrar och könsidentitet, fast utan pekpinnar :) Den här tänker jag 7or och 8or kan läsa.

Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson
Barnen känner till författaren eftersom hon skrivit skräckböcker som lånas flitigt. Den här är helt ny men är inte en skräckbok, mer om vänskap, döden och sorg. Till 7or, möjligen 8or.

Eleanor & Park av Rainbow Rowell
Fantastisk bok om kärlek, vänskap och utsatta barn. Vartannat kapitel berättas av Eleanor, vartannat av Park. Funkar fint till 8or (alla 8or i Svedala kommun läste den härom året i ett Skapande skola-projekt) men även 9or. Finns i pocket.

Svensk synd av Martin Jern
Spännande, utflippat och roligt om Otto och hans mamma som på flykt undan en misshandlande pappa kommer till Ryda, ett samhälle mitt i Småland där alla verkar tillhöra någon mystisk sekt. Högstadieliv, mord och absurditet. Till 8or och 9or. Finns i pocket.

8 saker du aldrig skulle våga av Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg
Om några tjejer i nian som utmanar varandra att göra pinsamma saker, typ köpa kondomer på ICA eller gå till skolan i kortkort utan trosor. Först bara skämmigt roligt men så småningom farligt. Tjejerna är rätt mycket stereotyper (vilket jag inte gillar) men här finns mycket att prata om, plus att den här boken brukar lånas och uppskattas av både killar och tjejer. Risk för att några har läst den redan, dock. Till 8or och 9or.

Lycka till!"


tisdag 8 november 2016

Simply Perfect

Och så var det då dags att läsa den fjärde och sista boken i Mary Baloghs Simply-svit. Nu är det till sist dags för rektorn själv på den där flickskolan i Bath att mot allt vad hon själv tror på hitta den enda och rätta kärleken. Den här gillar jag bästa av de fyra!

Claudia Martin har lyckats med det hon förutsatt sig i livet, bestämmer helt över sitt liv och är inte beroende av någon. Hon började sin lärarkarriär med att jobba som guvernant i en rik adelsfamilj, men orkade till sist inte med den ohängda unga kvinnan hon skulle undervisa och fick ingen som helst hjälp av flickans bror, hertig Bewcastle (och jepp, vi talar om Wulfric och Freyja Bedwyn...) utan sade upp sig med omedelbar verkan och promenerade iväg ifrån sin arbetsplats med näsan i vädret och skulle aldrig mera jobba åt någon annan i hela sitt liv. Eller för den delen aldrig mer ha att göra med någon hertig heller, tack så mycket.

Därefter startade hon sin egen skola i Bath. Nu har hon haft den i sisådär femton år eller något, och den bär sig bra. Hon är mycket nöjd med sitt liv (förutom det där att hennes lärarinnekompisar nu en efter en har gift sig och slutat jobba hos henne). 35 år gammal vet hon nu att det där med familj och barn aldrig blev något för henne, men att ha en egen skola är gott nog. Självförtroendet är på topp.

In på skolan stegar så markisen av Attingsborough, Joseph. 35 år han också, och inte särskilt sugen på att hitta fru även om han nog borde för att trygga arvsföljden och allt det där. Han har sina skäl för att inte vilja hitta någon - han har redan en kärlek i sitt liv som är viktigare än allt annat.

Jaha. Claudia kokar. Denne man - han är 1. snygg, vilket är jobbigt, och 2. blivande hertig eftersom han ska ärva titeln (och om hertigar tycker som sagt var Claudia inte), och 3. väldigt trevlig vilket är himla jobbigt av honom. Kunde han inte ha varit åtminstone otrevlig eller dum eller överlägset dryg eller så där? Så att hon inte hade behövt bli kär i honom? Det är ju helt omöjligt alltihop - hon vill inte bli kär, hon har ett bra liv, hon är för gammal, hon är lärare för allt i världen och han är snart hertig...alltså det GÅR ju inte.

Precis som i tidigare Simply-böckerna får vi återse personerna från tidigare böcker i både den här serien, i den långa Bedwyn-serien och så dessutom från de bägge prequel-böckerna till Bedwyn. Det myllrar av kända par och deras barn och lycka, blir nästan lätt överbefolkat. Men, som sagt, den här boken och den här lovestoryn tycker jag mycket om trots folkmassorna.

Titel: Simply Perfect
Serie: The Simply Quartet #4
Författare: Mary Balogh
Utg år: 2008
Förlag: Dell
Köp den till exempel här eller här

måndag 7 november 2016

Vad håller du på med, människa?! - eller Havererade läsprojekt del 2

Bara häromdagen skrev jag ju om två böcker jag inte hade avslutat, fast jag normalt inte brukar ta upp sådana stackare här på bloggen? Nu anmäler sig raskt två böcker till i den kategorin, och det är rätt synd om dem så de får också dela på ett litet inlägg. Det är rätt synd om mig också, när vi ändå håller på och tycker synd om saker. Jag har oflyt nu i läsningen. Finner mig själv hellre sitta och dumglo rakt fram (eller spela det där jämra Candycrush) än att läsa. Hm. Oroväckande.

Men så här var det: den här boken hade jag kommit en tredjedel in i, och väl tyckt lite si och så om men ändå tänkt avsluta eftersom jag ville veta hur allt hängde ihop (samt att jag tänkte tipsa lämpliga tonåringar på skolan där jag jobbar om den):



Alltså fick den följa med på tågresan jag gjorde i helgen. Läste jag i den på ditresan, då? Nope. Jag studerade landskapet. Sov. Spelade Candycrush. Funderade. Dumglodde. Samt steg sedan av tåget i Kalmar och glömde boken på tåget. 

En lånebok. Fy, fy, fy skäms!! Borde inte bibliotekarien själv veta bättre? Nu hoppas jag att någon snäll människa lämnar in den på något bibliotek nära sig och att den hittar hem igen. Annars får jag väl ersätta den, bibliotekarie som jag är.

Men jag hade ju en bok till med mig på den där resan, som väl var! Den här:



Läste jag den då, då när jag satt i föräldrahemmet med all lästid i världen? Alltså, ja, lite. Men jag kände direkt att jag absolut inte var sugen på någon relationsroman just nu, vilket den här väldigt mycket kändes som.

Så där var jag alltså, med en borttappad bok och en bok jag inte ville läsa. The horror! Alltså: andra aktiviteter än läsning. Typ av arten dumgloende och candycrush (och ja, lite socialt umgänge också).

Jag plockade faktiskt fram Haddon på tågresan hem, men öppnade den ändå inte på hela resan. I stället kom jag ihåg min vän i nöden: telefonen, med ljudboken. Lyssnade sålunda på Robin Hobbs Assassin's Apprentice hela vägen hem, och kunde på ett galant vis kombinera detta lyssnande med dumgloende ut genom tågfönster.

Men... fyra oavslutade böcker på kort tid? Det känns inte bra, det gör det verkligen inte.

söndag 6 november 2016

Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter

Det här är en otroligt vacker bok. Framsidan känns guldig och påkostad, och Jakob Wegelius illustrationer är (som vanligt) fantastiska.

Jag har ända sedan jag var liten varit intresserad av olika myter och gudasagor, särskilt de nordiska och grekiska, och har många gånger läst om Herkules, om Minos, om Minotauros i labyrinten och om de där grälsjuka gudarna som så mycket har mänskliga fel och brister. En sådan här bok är alldeles perfekt att sätta i händerna på sådana som är som mig - vare sig de är barn eller vuxna.

Men den tillför inget så där värst nytt. Annika Thor återberättar de gamla myterna med modernare språk, och låter gärna berättelserna haka i varandra så att berättaren påminner om att guden eller vem det nu är gjorde det eller detta då förra gången och därför fortfarande är på dåligt humör eller sur på någon - läsaren får mer överblick och sammanhang och det är bra. Sen kan jag tycka att hon förenklar och förkortar de dramatiska händelserna väl mycket till förmån för att reda ut alla relationskriser i gudarnas boning. Jag hade gärna läst en mer spännande återgivning av hur Theseus besegrar det odjur i labyrinten som ändå har fått ge namn åt hela boken än den som är: i en mening berättas det hur han med hjälp av garnet går in och dödar odjuret som ligger och sover. Bara så där. Och sedan berättelsens tyngdpunkt på förhållandet mellan Theseus och hans pappa kungen, och sedan Theseus och Ariadne och varför han sticker ifrån henne där på Naxos.

Så - en samling återberättade gudasagor och kända myter i vackert utförande där det dramatiska har fått stå tillbaka för det känslomässiga, och där jag nog saknar det som från början lockade mig med de här berättelserna.

Titel: Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter
Författare: Annika Thor
Illustrationer: Jakob Wegelius
Utg år: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här

fredag 4 november 2016

Nyligen havererade projekt

Ibland funkar det inte alls med mig och böcker. Jag har en ungefärlig 50-sidorsregel - har jag inte kommit in i boken efter 50 sidor får det faktiskt vara. Världen är full av böcker jag vill läsa, så jag måste inte äntligen plåga mig igenom böcker jag inte gillar. Även om tusen andra människor verkar gilla dem. Ibland skriver jag om de där böckerna på bloggen men oftast inte. Men nu har jag på ganska kort tid lagt ner två totalhavererade bokprojekt, så jag gör ett samlings-förlåt-mig-så-himla-mycket-då-inlägg med dem.

Den ena jag lade ner var den här:



Men FY Carolina, den är JU SÅ BRA! Språket, språket och jada jada jada...?! Tyvärr. Tror det var språket som stod i vägen för mig - jag kom inte in i den. Plus att det var alldeles exakt den sortens miljö jag får allergiska utslag av. Orkar inte gå in på det mer. Och jag har säkert fel och ni rätt - men det är mitt liv och min lästid, såatte....

Den hade jag lånat som e-bok, så inga pengar satsade i det projektet. Värre är det med den här jäkeln:



De där Amberböckerna har jag tänkt läsa ganska länge nu. Klassisk fantasy, och Zelazny står alltid med i listor över fantasy-som-var-först-och-störst-och-som-alla-nog-har-läst. I stället för att låna hem första boken från bibblan för att testläsa slog jag listigt nog till med att köpa hela jämra omnibusutgåvan, tio böcker i en enda. Vad kunde possibly go wrong?

Jag kom förbi 50-sidorsgränsen. Jag var till och med uppe på 90 sidor i Nine Princes in Amber. Men sen fick det banne mig vara nog. Maken till trasslig men ändå totalt ointressant intrig har jag sällan varit med om. Eller om karaktär jag inte ville lära känna. Eller om språk som kastade ut mig. (fantasy goes hårdkokt lakonisk privatdeckare) Eller fjams.

Det värsta? Att jag redan en gång tidigare har försökt mig på Nine Princes in Amber, och den gången också kastat boken in i väggen sedan Corwin och hans bror medelst bil försökt köra till Amber och jag inte alls ville följa med dem eftersom det hela mest liknade en LSD-tripp. Hur tänkte jag när nu skulle ge serien en andra chans, och köpte alla tio på en gång? Inte alls. Tur att jag är en svinigt högavlönad skolbibliotekarie som har råd med vad som helst.

onsdag 2 november 2016

Mindfulness för losers

Pamela Persson, 27 år och från lilla byn Solvik i Jämtland. Bor fortfarande hemma i föräldrarnas källare och jobbar på frisersalong. Bästa sak: att äta godis och att iklädd myskläder se på TV-serier, särskilt den med läkare och i den alldeles särskilt Wade Crust. Lite för stor i formerna enligt andra men hur sexig som helst enligt Pamela.

Och nu? Nu ska Wade Crust komma till Stockholm! För att själv vara med och utse sin motskådespelerska i sin kommande film! Nu får det vara slut på Solvik, myskläderna och deglivet - nu ska Pamela åka till Stockholm och 1. bli skådespelerska för att 2. få träffa Wade Crust.

Jomen, där har vi Mindfulness för losers. Det vi lägger till är Pamelas eget rätt så solkiga rykte i Solvik - efter att hon varit med i tv-serien "Heta nätter"som ungefär gick ut på sprit och ligg så har hon inte sina vänner från förr kvar. Hon blir inte ens inbjuden till gamla bästisens babyshower i perfekta villan. Vi lägger också till Gloria. Gloria bor i Stockholm och är någon slags diffus mediakändis som fyller sina dagar med mystisk inne-mat, skönhetsbehandlingar och hektiska tv-inspelningar och som behöver en assistent som sköter det praktiska. Den assistenten blir Pamela. Och vi lägger till Sebastian, Glorias bror. Och Elvis, som Pamela snor från sin pappa. Och en viss spegel som trillar ner från väggen vid ett ytterst olämpligt tillfälle. Och en snorattack. Och en hel del annat.

Jag har rätt kul när jag läser om Pamela. Men hur kul och mysigt det än är så saknar jag faktiskt Pontus och Chavve från Christoffer Holsts första bok Mitt hjärta går på. Jag lärde känna dem bättre, tycker jag. Det, och så att det fanns ganska mycket mer svärta i den boken som jag saknar här. En sån som Gloria behöver något allvar som motvikt.


Titel: Mindfulness för losers
Författare: Christoffer Holst
Utg år: 2016
Förlag: Bokfabriken
Köp den till exempel här eller här

tisdag 1 november 2016

Det är något som inte stämmer

Även om jag nu hade läst hur många positiva recensioner som helst om den här boken var jag ändå inte beredd på hur mycket jag skulle tycka om den, hur nära jag kom någon annans smärta. (När Petra har det som jobbigast så är det som att jag inte heller kan få ordentligt med luft.) Jag hade läst två andra av Martina Haags böcker tidigare och väl tyckt OK om dem men på ett mer hoppigt och käckt studsigt vis liksom. Här är det inte det. Här är det svärta och att spela Candy crush för att överleva natten, att slitas sönder men ändå hålla ihop för barnens skull. Och det berör mig mycket.

Det handlar alltså om författaren Petra som några veckor jobbar som ensam stugvärd i en av STFs stugor i Norrbottens fjällmark, och som där skriver om hur hon och maken Anders för något år sedan skiljde sig eftersom han i stället blivit ihop med sin arbetskollega. Och jag vet att det är det om skilsmässan som borde beröra mig allra djupast - ändå var det beskrivningen av att vara alldeles ensam där på fjället och andas luft som kändes som mer än vanlig luft som fick mig att nästan börja gråta. Jag är i en period i livet när jag knappt hinner göra något än att jobba och att köra bil fram och tillbaka till jobbet, och sittandes där i bilen (med ljudboken) fick jag en enorm längtan efter att själv få göra just det där: läka själen några veckor i total ensamhet i vacker natur.

Sen hade jag förstås gärna sluppit de där mystiska nattgästerna som kommer till Petras stuga - maken till jobbiga typer får man leta efter och jag blir nästan arg när jag inte tycker hon säger ifrån ordentligt.

Men trots allt är det inte kopulerande norrmän eller klara fjällsjöar jag kommer att minnas den här boken för. Det är ändå den där nakna och inträngande bilden av hur en människa blir övergiven av den hon älskade, och hur hon fortsätter att älska honom och vilja ha honom tillbaka trots att han beter sig som en skit. Och hur hon till sist tar sig igenom smärtan och kommer ut på andra sidan ("inatt har jag lyckats sova helt utan tabletter..."). Jag sällar mig till hyllningskören - det här är bra.


Titel: Det är något som inte stämmer
Författare: Martina Haag
Ljudbok - uppläsning: Martina Haag
Utg år: 2015
Förlag: Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här