Sidor

tisdag 18 juli 2023

1968

Jag har trasslat till det för mig: jag råkade läsa åttonde boken i Det stora århundradet (den om 70-talet) före den här (och nej, det är verkligen inte likt mig) och nu när jag dessutom låtit det gå ett par veckor innan jag skriver om bägge böckerna så har jag svårt att reda ut vilket som händer i vilken bok... Mycket politik i bägge böckerna (och de partierna skumläser jag oftast, trasslar in mig totalt i alla förkortningar på rörelser och föreningar), Eric Letang är huvudperson i bägge böckerna - och jag gillade bägge böckerna mycket mer än jag hade förväntat mig att göra.

I 1968 är Eric precis färsk jurist, och tänker sig arbete på en advokatbyrå som ska hjälpa någon typ av politiska fångar (eller om det är desertörer från Vietnamkriget?) - men i stället hamnar han på kändisadvokaten Henning Sjöstrands advokatbyrå. Här förbereds målet mot Astra för de neurosedynskadade barnen, och som förberedelse åker nu Eric ner till Västtysklands Aachen där han ska sitta med i rättegången mot det tyska läkemedelsföretaget som sålde neurosedyn/talomid i Västtyskland. Kanske kan han få med sig information som gör att målet mot Astra kan vinnas? 

Den åklagare som är utsedd till att "valla runt" Eric i rättssalarna är en Gertrude, som snart visar sig vara lika aktiv inom vänsterpolitiken som Eric själv. Och de blir kära, åker till Prag (några dygn före Sovjets stridsvagnar rullar in och abrupt avslutar Pragvåren) och Eric får lära sig hur man lever när man ständigt tror sig avlyssnad av säkerhetspolis i sitt hem, i telefon, i bilar, på jobbet, överallt.

Eric Letang är förstås ännu en av Guillous superhjältar som kan allt, vet allt, kan tala fyra språk obehindrat och alltid väljer rätt vin till maten. Men - i den här boken tillåts han faktiskt vid flera tillfällen känna sig osäker på saker och ting. Nye killen på jobbet, eller svenske unge notarien som besöker tyska rättsprocessen - känns rätt uppfriskande att läsa. Och om jag bara låter mig själv släppa att försöka förstå alla åsikter, rörelser och ställningstaganden inom vänstern 1968 (och herregud som det ska diskuteras kring detta, verkar som att alla tyckte att djupa vindränkta politiska diskussioner nätterna igenom var ungefär det roligaste man kunde ha för sig) - så gillar jag boken väldigt mycket.

Titel: 1968
Serie: Det stora århundradet #7
Författare: Jan Guillou
Utg år: 2017
Förlag: Piratförlaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar