Sidor

Fantasy - Carolinas topplista

Uppdatering: Baserat på den här listan har jag gjort en fylligare fantasylista som finns på Kulturkollo. Den hittar du här.

Brandon Sanderson - Mistborntrilogin (The Final Empire - The Well of Ascension - The Hero of Ages)
Min nyaste och största idol är Brandon Sanderson, som jag först träffade på som den som avslutade Robert Jordans Wheel of Time-serie. Denne Sanderson - så bra han är! Läs allt av honom! Men börja gärna med Mistborn för den är otroligt bra. Och det är också den som nu äntligen översätts till svenska - första boken kommer att heta Sista riket.

J.R.R. Tolkien – The Lord of the Rings (The Fellowship of the Ring - The Two Towers - The Return of the King)
På svenska: Sagan om ringen/Härskarringen/Ringarnas herre (Sagan om ringen/Ringens brödraskap - Sagan om de två tornen/De två tornen - Sagan om konungens återkomst/Konungens återkomst)
Kommentarer överflödiga. Allting börjar här. Jag har läst om den så många gånger att jag har tappat räkningen. För mig ska det vara Åke Ohlmarks översättning, med just det typsnittet.

Anne Bishop – The Black Jewels Trilogy (Daughter of the Blood – Heir to the Shadows – Queen of the Darkness)

Jag BODDE i den här boken under ett par månaders tid. En fantastisk värld, där magi och världsordning och rangordning hanger på vilken färg på juvel ens person har. Miljön är lite ungefärligt helvetet, med karaktärer som Saetan, Daemon och Lucivar. Det är en alldeles fantastisk story, och dessutom har den mycket humor.

Robin Hobb – The Farseer Trilogy (Assassin’s Apprentice – Royal Assassin – Assassin’s Quest)
På svenska: Berättelsen om fjärrskådarna (Mördarens lärling – Vargbroder – Mördarens jakt del 1 och 2)
Om en oäkta son till en prins som blir utbildad till att bli kungens lönnmördare. Berättelsen växer och växer och blir till sist något helt oförglömligt. Författaren har sedan skrivit flera bokserier som utspelar sig i samma värld.

David Gemmell – The Rigante Series (Sword in the Storm – Midnight Falcon – Raven Heart - Stormrider)
På svenska: Riganterna (Stormsvärd – Midnattsfalken – Korphjärta – Stormryttaren)
Ett folk, Riganterna, blir hotade av ett krigiskt folk i ett annat land (Stone, påminner väldigt mycket om romarna). Jag älskar karaktärerna i den här, och drivkraften för att göra ”onda” saker, funderade mycket över vem som är ”ond” när jag läst den.

Joe Abercrombie - The First Law (The Blade Itself - Before They Are Hanged - Last Argument of Kings)
På svenska: Den första lagen (Det lockande stålet - Man bör förlåta - Det yttersta argumentet)
Abercrombie skriver en slags realistisk fantasy om det nu kan sägas om något som utspelar sig i en annan värld? Komplexa karaktärer, skitiga krigssceneer och egen vinning för det mesta. Min favoritkaraktär är nog inquisitor Glokta som tärd av evig värk från gamla skador är en duktig...torterare.

Margaret Weis & Tracy Hickman – The Death Gate Cycle (Dragon Wing – Elven Star – Fire Sea – Serpent Mage – The Hand of Chaos – Into the Labyrinth – The Seventh Gate)
De första fyra i serien finns på svenska: Dödens port (Drakvingar – Alvstjärna – Eldhav – Ormmagi)
Också en serie som växer enormt efter den första boken när man förstår hur komplex storyn är. Först börjar man lite enkelt läsa om Haplo som utforskar en värld och verkar avogt inställd till det mesta och med dåliga minnen från någon ”labyrint” han inte vill tillbaka till – men sedan förstår man att fem olika världar hänger ihop i en otroligt bra historia.

Robert Jordan – Wheel of Time (14 böcker som jag faktiskt inte orkar lista – första heter Eye of the World)
Finns på svenska, alla utom de sista tre böckerna som skrevs av Brandon Sanderson efter Jordans död. Varje engelsk bok blev på svenska två böcker.
Wheel of Time är lång. Och bra. Och oerhört komplex – en fantasyns såpopera med ett myller av karaktärer och intriger att hålla reda på.

George R.R. Martin – A Song of Ice and Fire (A Game of Thrones – A Clash of Kings – A Storm of Swords – A Feast for Crows – A Dance with Dragons)(sista två delarna är inte färdigskrivna än men planeras heta The Winds of Winter – A Dream of Spring)
På svenska: Sagan om is och eld (Kampen om järntronen – Kungarnas krig – Svärdets makt – Kråkornas fest – Drakarnas dans)
Och på tal om fantasy-såpopera så är väl detta huvudnumret. Triljoner människor som slåss, intrigerar, gullar med drakar, har sex och är rädda för vintern. Jag tror att det är fjärde säsongen som är igång snart i TV-serien. TV-serien är säkert helt OK, men själv läser jag alla gånger helst böckerna i stället.

Lynn Flewelling – The Tamir Triad (The Bone Doll’s Twin – Hidden Warrior – Oracle’s Queen)
Börjar med en liten pojke, Tobin, som bor i ett slott och brukar möta en liten spökpojke bara han kan se. Men givetvis förstår han inte vem han själv egentligen är och vem spökpojken är – svart magi och hela landets öde är inblandade och framför allt första boken i serien är en av de bästa fantasyböcker jag läst, ever.

Patrick Rothfuss – The Kingkiller Chronicle (The Name of the Wind – The Wise Man’s Fear – The Doors of Stone (som, obs, ej är färdigskriven än…längta längta längta “men skriv nu då, karl!!”))
På svenska: Berättelsen om kungadråparen (Vindens namn del 1 och 2 – En vis mans fruktan del 1 och 2)
Om allmänt begåvade Kvothe som är en jäkel på att slåss, spela luta, sjunga och göra bort sig och hamna i extremt krångliga situationer. Tegelstenarnas tegelsten – bok två kan man med fördel använda i hemmet som fotpall eller liknande.

Katherine Kerr – The Deverry Cycle (Daggerspell – Darkspell – Dawnspell: The Bristling Wood – Dragonspell: The Southern Sea)
På svenska: Legenden om Deverry (Silverdolken – Safirringen – Draktronen – Häxvargen)
De fyra första böckerna i serien gillar jag väldigt mycket och de platsar på den här listan. Sen hände något, så böckerna om Deverry efter bok fyra är verkligen inte något vidare och jag tar inte upp dem i listningen ovan.
Det speciella med storyn i de fyra böckerna är reinkarnationstanken, men det finns väldigt mycket annat i Deverryvärlden som är bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar