Sidor

torsdag 30 mars 2023

Splendid

Detta är Julia Quinns första bok, och här är en hel del som inte är särskilt bra. Jag höll faktiskt på att lägga ner boken i början pga helt obegriplig instalove och att dialogen mellan vårt kärlekspar mycket gick ut på "du förstår inte hur mycket jag vill ha dig" "oj, verkar farligt, vi borde inte vara ensamma" "fast även om jag vill ha dig så vill jag inte gifta mig så jag får behärska mig". Men sen tog det hela fart, Hon och Han började lära känna varandra lite mer och dialogerna blev något mer intressanta - och rätt vad det var hade jag läst ut boken. Så helt OK ändå? 

Vi har här en hertig, Alexander Ridgely, hertigen av Ashbourne. Snygg, rik och ogift. Och eftersom han är just rik och ogift har han genom åren träffat väldigt många kvinnor som velat bli hans hertiginna - inte så mycket för hans egen skull (eller inte alls) utan just för den där hertiginnetiteln och pengarna. Och stackars snygge hertigen som vill bli älskad för sin egen skull har nu blivit bitter trots sin ungdom, och bestämt sig för att han ska banne mig inte gifta sig alls. Inte än på många år, i alla fall, utan mer när det börjar bli nödläge för att skaffa en arvinge.

Och så har vi Emma Dunster från Boston. Hon är väldigt rik, eller kommer i alla fall snart att bli det eftersom hon är arvtagare till sin fars rederi (eller vad det är, något med båtar och handel och mycket pengar i alla fall). Hon ska nu bo ett år hos sina kusiner i London och vara med om en "säsong". Skulle hon då hitta en make skulle hennes moster och pappa bli glada och lyckliga, men själv tycker hon inte att det är nödvändigt alls. Hon har ju sitt liv i Boston?

Nu börjar boken med den här instalove-grejen: Emma har för tillfället klätt ut sig till tjänsteflicka (för att hon och kusin Bella bara kände för det, lite äventyrligt så där) och är ensam ute på stan, utan medföljande"förkläde" (alltså en ensam ung lady ute på Londons gator, helt otänkbart och skandalöst om någon skulle få veta) och på väg för att köpa ägg. Då ser hon ett barn som håller på att bli överkört av en vagn, och kastar sig i vägen och räddar barnet (men får själv hjärnskakning på kuppen). Barnets mamma och morbror står bredvid, är henne evigt tacksamma och tar in henne i sin egen vagn för att hon ska få kvickna till. Barnets morbror är hertigen av Ashbourne, Alexander alltså. Och han ser på Emma i två sekunder och blir stormkär. Henne vill han ha. Och det är ju dumt att hon bara är en enkel tjänsteflicka, tycker Alex, och då kan det ju inte vara några riktiga känslor han har va? Och hon ser Alex och blir också kär omgående. Senare samma kväll möts de på en bal, och då förstår Alexander att tjänsteflickan inte alls var någon tjänsteflicka utan en lady, och han vill fortfarande ha henne men det är nu komplikationerna (och den tröttsamma dialogen ovan) uppstår. En lady kan man inte bara ha en affär med - här måste giftermål till. Och han vill inte gifta sig. Alltså jobbigt läge. Och Emma känner att hon nog är kär i den här killen, hertig eller ej, men det är ju också jobbigt eftersom hon tänker flytta hem till Boston igen. 

Och så följer boken med en hel del intrigerande av de bägges familjer (vilket är kul att läsa om) och inslag av en skurkaktig typ som försöker kidnappa någon av anledningar som pengabehov och allmän ondskefullhet (vilket är mindre kul att läsa om) och så blir det så klart ändå så att de gifter sig och är kära och glada och lyckliga for ever after. Som det ska vara.

Titel: Splendid
Serie: The Splendid Trilogy #1
Författare: Julia Quinn
Utg år: 1995
Förlag: Avon

onsdag 29 mars 2023

Svärdsång

Det har gått sju år sedan händelserna i förra boken om Uhtred, och nu har vi år 885. Uhtred bor i Wessex med sin fru Gisela, de har två barn och ett tredje är på väg och Uhtred oroar sig konstant för hur det ska gå för Gisela att föda en tredje gång. Och han är fortfarande kvar i kung Alfreds tjänst, hur mycket han än ogillar det och hur mycket han än hellre skulle vilja dra norrut och äntligen få erövra sitt eget Bebbanburg, godset som genom förräderi togs ifrån honom när han var barn. Men nädå, han har svurit en ed att tjäna Alfred, och en ed är en ed. 

Det där är extra jobbigt nu när det verkar som att ödet vill att Uhtred själv ska bli kung, och att han ska bli det genom att bryta sin ed och åter ställa sig på danskarnas sida. Jo, för jarl Hasting (som Uhtred träffat förr och inte litar på ett dugg) har tagit med Uhtred in i Mercia för att få träffa ett övernaturligt fenomen: en död man som vissa nätter tar sig upp ur sin grav om man genomför en offerrit och kallar upp honom. Och när han kommer upp ur graven så siar han om framtiden. Det hela är mörkt och läskigt och ganska vidrigt - men den döde mannen talar till Uhtred och säger att det är hans öde att bli kung av Mercia. 

Kung! Det hade allt varit något, det! Utåt verkar Uhtred lagom skeptisk och avvaktande, och planerar vidare för hur saxarna ska kunna erövra det av danskar ockuperade Lundene (London). Det är två bröder, Sigfrid och Erik, som ska besegras. Men om Uhtred ska bli kung så är det just dessa danska bröder, tillsammans med jarl Hasting, som han ska hjälpa till seger. Det är, som alltid för Uhtred, klurigt med de här dubbla lojaliteterna: hans hjärta finns hos danskarna och deras religion, men han är svuren till saxarna, Wessex och kung Alfred.

Jag läste igenom Svärdsång i ett svep och gillade den lika mycket som de tidigare böckerna. Här har en spännande karaktär vuxit, Aethelflaed, kung Alfreds dotter, hon som så småningom kommer bli drottning av Mercia. Men dit är det långt - just här blir hon bortgift med Aethelred (det är mååånga som heter något med Aehthel... i namnet och jag blir stundtals helt förvirrad). Och Aethelred är ingen bra man - han misshandlar Aethelflaed (och pappa kungen och kyrkan och alla bara: jo, ja, det är ju trist, men en kvinna måste lyda sin man och vara nöjd med sin lott här i livet) och är vidrig på alla sätt. Det orättvisa är nu att när Uhtred får i uppgift att besegra det ockuperade London så får han instruktioner som är ungefär "du planerar, får ihop män, genomför och gör allt det farliga, sen kommer Aethelred få äran av det och bli ealderman av Mercia". Vilket är precis så som det också blir. Inte konstigt att Uhtred själv skulle vilja bli kung då, även om det skulle medföra att han förrådde Alfred?


Titel: Svärdsång
Serie: Uhtred #4
Författare: Bernard Cornwell
Originaltitel: Sword Song
Översättning: Leif Jacobsen
Utg år: 2011
Förlag: Bazar

fredag 24 mars 2023

Stallo

Nu har jag suttit en lång stund och funderat på vad jag ska skriva om den här boken och vet inte riktigt om jag ska säga att "jag har läst en skräckroman jag gillar" eller "jag har läst en thriller som utspelar sig i Norrbotten" eller "jag har läst urban fantasy med svensk mytologi som bas" eller "jag har läst en bok om vardagsliv i norrländsk vinter". Allihop är liksom rätt. Så, OK: jag har läst en fantastisk berättelse om troll, skriven på ett sätt som känns som att troll faktiskt skulle kunna finnas på riktigt. Jag tror inte på troll. Men om de ändå skulle finnas så hade det kunnat vara så här, för när man är i berättelsen så känns det hela rätt logiskt. 

Först börjar vi i en sommarstuga i en djup skog mot slutet av 1970-talet, och med en liten pojke och hans mamma som är på semester. Pojken utforskar skogen, leker med sin plastgubbesamling, tjatar om att "kan vi inte gå och kolla på fäbodarna imorgon, mamma". Mamman försöker klippa det höga gräset med en stånkande gräsklippare, steker falukorv och får en hel del egen tid med bokläsning. Det ligger en diffus känsla av hot över alltihop när man läser, utan att något direkt läskigt egentligen händer. Men den där pojken försvinner, och hittas aldrig. Och boken hoppar i tiden till nutid, Kiruna och Riksgränsen och Arvidsjaur och Jokkmokk. Och det är vinter. Och vi får läsa om Susso som jobbar inom äldrevården men som har som fritidsintresse att samla på berättelser och eventuella bevis på att det finns troll. Nu är det en kvinna som kontaktar henne, eftersom hon säger sig ha sett någon i sin trädgård som nog inte är mänsklig. Susso åker dit, och sätter upp en kamera med rörelsedetektor i kvinnans trädgård.

Samtidigt får vi läsa om Seved som bor på en avsides belägen gård, där vi ganska snabbt förstår att inget är normalt. Att ett av husen på gården inte är ett hus för människor, utan mer ett bo. Att vissa nätter kan vara stökigare än andra, och att en stökig natt kan medföra att bilarna ligger uppochned på gårdsplanen när man kommer ut på morgonen, och att någon hund kan vara uppslängd på ladans tak. Om den ens lever, vill säga. Och att de där som lever i boet vill ha mat, vill ha underhållning, behöver lugnas. Men att hela arrangemanget aldrig någonsin får komma ut så att utomstående får veta eller förstå. Börjar någon ana något så är mord inget konstigt att ta till för stoppa nyfikenhet och bevara hemligheten. Och detta är inte den enda gården eller det enda huset som har det så här.

Jag gillade den här boken. Någonstans i mitten kände jag att den var för lång och gjorde många utvikningar - så jag testade att läsa lite i Rovet av samma författare. Rovet är en ordentligt omskriven version av Stallo, nedkortad och tillskruvad. Men den gillade jag faktiskt inte - visst var det mer "renskuren" handling men många händelser skruvades lite för många varv och blev så överdrivna att de förlorade den trovärdighet som är det som får Stallo att bli så bra. Så jag återgick till "ursprungsboken" rätt snart.
Och, nej, jag tror inte på troll, hur trovärdigt detta än är. Och Skåne är ju jättejättelångt ifrån Norrbotten. Fast vem vet vilka som bor på alla de där små gårdarna jag springer förbi på min vanliga joggingrunda. De ser nog så oskyldiga ut... men efter att ha läst Stallo kommer jag se med stor misstänksamhet på även den sötaste lilla skogsmus. Är det en mus? Eller..?

Titel: Stallo
Författare: Stefan Spjut
Utg år: 2012
Förlag: Albert Bonniers förlag

torsdag 23 mars 2023

Winds of Fury (Mage Winds 3)

Så var det dags för sista boken i Mage Winds-trilogin, och efter vi-lagar-magin-så-alla-gryphons-kan-flytta-in-i-vår-magiska-dal-och-samtidigt-förintar-vi-onde-magikern-Falconsbane-så-himla-praktiskt-va-händelserna i slutet på bok 2 (läs här vad jag skrev om den) så är det dags för Elspeth, Darkwind & Co att ta sig till Valdemar. Det är ju fortfarande så att onde magikerkungen Ancar i grannlandet Hadorn tycker att han ska kriga mot och erövra Valdemar för att... ja för att han vill det. Och det var ju för att kunna stoppa honom som Elspeth i bok 1 gav sig av för att hämta magiker till hjälp. Nu återvänder hon, och har i sitt sällskap förstås de där magikerna hon skulle hämta men har även lärt sig magi själv. Och hon har gryphons med sig! Folk blir vettskrämda - ända tills de ser de små gryphons-ungarna som lattjar runt ungefär som hundvalpar, och får höra gryphonföräldrarna beklaga sig över hur jobbigt det är med barn ibland. Då är folk inte så rädda längre. Och på köpet accepterar de också de andra i sällskapet, sånt som vita hjortar och fåglar som kan kommunicera, en varg (är det inte men den ser ut så, och den älskar att samla sagor och legender) som är barnvakt till gryphon-ungarna. Och en kvinna som ganska mycket ser ut som en katt. Och, ja, de där vita hästarna-som-inte-är-hästar-utan-Companions. Men dem är ju Valdemar-borna rätt vana vid numera.

Grejen är dock att vår onde Ancar har testat runt lite med sin onda magi, gett sig på för svåra grejer och nästan dött på kuppen. Men på ett otroligt tursamt vis samtidigt lyckats rädda ut super-onde-Falconsbane från jamen-herregud-vad-vet-jag-magi-etern-utanför-verkligheten där han hängde och var typ död efter händelserna i bok 2. Sånt här händer bara i fantasyböcker, och just när man läser om det så känns det rätt logiskt - men när man ska skriva om det...? Hehe. Nåväl. Falconsbane är svag, naken och försvarlös, och Ancar binder honom med magiska rep, och så har plötsligt Valdemar två ondskefulla magiker på en gång att slåss med. Eller, vänta nu, de har tre. För i samma slott bor även super-onda Hulda, som var Fiende nummer 1 i Arrows-trilogin (här är vad jag skrev om bok 3 i den). 

Så vad gör nu Elspeth, Darkwind et al för att besegra dessa ondingar och rädda landet Valdemar för åtminstone några böcker framåt? Jo! De klär ut sig till en cirkus! Och så tar de några husvagnar, och vanliga hästar (plus sina companions) och kör in till landet Hadorn för att på ett listigt och förklätt vis komma fienden nära. Så där som Lackey tydligen älskar att lösa problem för sina bokhjältar - hon återkommer till temat i serien The Collegium Chronicles (som jag redan läst). Men det är ganska kul att läsa om. Rätt kul är det också att läsa om hur Falconsbane gnölar om sitt svaga tillstånd i fångenskap - och ännu mer att läsa om An'desha, personen som lever inuti Falconsbane. Sånt där som också bara händer i fantasyböcker. Som gör att jag älskar att läsa fantasy just för att allt är möjligt.

En riktigt bra grej: vi får träffa Vanyel (från Last Herald Mage-serien) igen!  Att han är död är inga som helst problem. Som sagt: i fantasy kan allt hända. 

Titel: Winds of Fury
Serie: Mage Winds #3
Författare: Mercedes Lackey
Utg år: 1994
Förlag: DAW


tisdag 21 mars 2023

Drömmen runt hörnet

Länge sen jag läste en bok av Lucy Dillon! Jag hade väl lite läsa-om-hund-längtan, så där som man kan få ibland, och då funkar det fint med en Dillonbok.

Här har vi en darrande tax, vars gamla matte dör i början på boken. Taxen, som verkligen är rädd för ungefär allt inklusive andra hundar, kall luft, bilar, läskiga människor och sin egen skugga, blir då adopterad av Lorna. Och ja, det är ju alltså Lorna som är bokens huvudperson och inte taxen.

Lorna flyttar hem till Longhampton, köper stadens lilla konstgalleri med ytterst tveksamma vinstchanser men med stor charm, och får både den och sig själv att överleva. Hur Lorna får in pengar från galleriet är högst oklart eftersom det inte verkar vara särskilt många människor som besöker det, och om de köper något så verkar det mest handla om ett eller ett par vackra vykort. Men skit i det, hon får lokalen att bli mysig och i lägenheten som ligger ovanpå bor hon själv, taxen och snart också både en gammal vän och en helt nyfunnen vän. 

Och det är vänskapen med den här nyfunna vännen, en äldre och mycket barsk konstnärsdam som heter Joyce, som jag gillar mest att läsa om i den här boken. Helst hade jag velat ha Joyce som huvudperson, för Lorna själv är jag inte så förtjust i. Inte Lornas syster heller. Och så har vi en Sam, som Lorna var kär i förr och som nu också har flyttat tillbaka till Longhampton. Sam och Lorna verkar mest vara missnöjda med varandra på olika vis, men rätt vad det är så är de kära i varandra och jag hänger inte riktigt med på varför. Men struntar i det, eftersom jag trivs bra med att läsa om de olika vänskaperna som finns eller växer fram. Och så stickas det (jäklar i min lilla låda vad det stickas...) och målas, och pratas om trädgårdsplanering, och det gillar jag också att läsa om. Så trivsamt har jag det för all del under läsningen, men tycker inte att det är en av Dillons bättre böcker.

Titel: Drömmen runt hörnet
Författare: Lucy Dillon
Originaltitel: Where the Light Gets In
Översättning: Ann Björkhem
Utg år: 2019
Förlag: Forum

måndag 20 mars 2023

Äkta amerikanska jeans

Det är nu rätt många år sedan jag läste förra boken i Guillous serie Det stora århundradet - läste jag alltså Blå stjärnan och fascinerades väl av superhjälteriet men ledsnade rätt mycket på alla spionvardagsdetaljer. När jag nu tog tag i Äkta amerikanska jeans som kommit fram till 1950-tal så undrade jag om jag skulle komma in i serien igen.

Det gjorde jag. Inga problem alls, eftersom de flesta som varit med i serien hittills nu inte längre får vara med mer än som diffusa bakgrundsfigurer. Äkta amerikanska jeans handlar om Eric Lauritzen, tredje generationens Lauritzen, och fiktionen är att det är den 25-årige Eric som 1968 skriver sin självbiografi och som uppgift ska göra det med barnet och sedan tonåringen Erics egen röst. Det är alltså en jag-berättare, och detta jag skildrar allt helt ur sitt eget perspektiv så som barnet/tonåringen uppfattar det. Det blir i och för sig en helt OK skildring av 50-talet med oändligt många tidsmarkörer - men det känns som att allt viktigt som händer i familjen och släkten Lauritzen, det som jag faktiskt tog upp boken för att få veta - det sker någon annanstans. Jag hade velat läsa mer om varför det blir en så djup splittring som det verkar bli i familjen Lauritzen när morfar Oscar går bort och det fina livet i Saltsjöbaden får ett abrupt slut. Och jag hade definitivt velat läsa mer om Erics mamma Helene, både om hennes arbetsliv och vad det är som egentligen händer på det där första jobbet hon hade, och om förhållandet med Erics styvfar Harry som verkar vara en riktigt vidrig typ.

Sen är Eric själv - precis som sin mammas kusin Johanne, sin morfar Oskar, morfars bror Lauritz och många, många fler i Guillouvärlden - en superhjälte. Han kan allt. Han kan konversera oroliga mammor på rätt vis. Han kan simma, alltså inte bara simma utan han är bäst på att simma, typ världsrekordbäst. Han är ordningsvakt i skolan, är så duktig på matte att han kan ta betalt för lektioner i matte åt en klasskompis. Han är duktig på handboll också. Och så duktig på flipperspel att han tjänar pengar på det. Självklart kan han segla. Självklart kan han åka skridskor. Självklart kan han... allt. Men det är ju lite så att om man läser Guillou så går man liksom med på det här, hans karaktärer är duktiga på allt, och lite av tjusningen med att läsa hans böcker är för mig just när hans superhjältekaraktärer förklarar för andra hur det är, eller klarar ut olika situationer på exakt rätt sätt bara för att de vet och kan så mycket. Så, visst, jag gillar att läsa om allsmäktige Eric Letang som han sedan får veta att han heter. 

Men jag hade så gärna velat läsa mer om familjemedlemmarna och all dramatik som försiggår bakom slutna dörrar och ovanför barnet Erics huvud.

Titel: Äkta amerikanska jeans
Serie: Det stora århundradet #6
Författare: Jan Guillou
Utg år: 2016
Förlag: Piratförlaget

söndag 19 mars 2023

Nordens herrar

Jag fortsätter med min läsning om Uhtred i 800-talets England, och den här tredje boken gillar jag minst lika mycket som den andra i serien, den med kung Alfred i träsklandet om vintern.

Uhtred är inte nöjd med kung Alfred. Han är ytterst sällan det, men nu får det banne mig vara nog. Tack vare Uhtred (alltså, ja, det var ju en hel del andra människor med också men mest tack vare Uhtred) så vann Alfred ett stort slag över danskarna, och är nu åter kung över Wessex och inte bara över en by i ett lerigt träsk. Men har Uhtred fått någon belöning, evig ära och berömmelse för detta, då? Nä! Han har fått ett stycke mark mitt ute i ingenstans. 

Så när Uhtred beskådat sitt stycke mark ett tag så tycker han att hans framtid i stället nog ligger uppe i norr, och att besegra de där "nordens herrar" varav en är farbrorn som snott Bebbanburg, Uhtreds arvsrätt, och en annan är den som haft ihjäl Uhtreds danska fosterfar Ragnar samt tagit dennes dotter Tyra till fången. Så Uhtred rider norrut, och börjar med att (via bråk) släppa ett antal trälar friar från fångenskap. En av dessa blir kung av Northumbria. Alltså, inte bara så där, det är rätt komplicerat och inbegriper mycket politik och givetvis är Uhtred inblandad, och lika givetvis är det ett antal tröttsamma präster som ska lägga sig i och prata om Guds vilja. 

Nå. Rätt vad det är har Uhtred blivit förrådd - och såld som träl. Och en ganska stor del av den här boken är han alltså träl och ror ett danskt skepp hit och dit i världen (han vet själv inte var de är riktigt, han bara ror). Han längtar hem. Han längtar efter hämnd. Han sliter ont. Och det låter ju inte så där himmelens kul att läsa om - men det är det. Och eftersom den här serien är sisådär tretton böcker lång så kan vi ju inte ha en Uhtred som trälbunden ror hit och dit genom hela bokserien - nej, han blir såklart befriad. Och det är också kul att läsa om. Och om hur han tar tag i de där "nordens herrar".

Jag gillar att läsa om 800-talets England, och jag gillar att läsa om Uhtred. Så jag läser vidare.

Titel: Nordens herrar
Serie: Uhtred #3
Författare: Bernard Cornwell
Originaltitel: The Lords of the North
Översättning: Leif Jacobsen
Utg år: 2010
Förlag: Bazar

måndag 13 mars 2023

Summan av alla kyssar

Jag har läst vidare om hur kvinnorna i Smythe-Smith-kvartetten (de högst omusikaliska) hittar sina kärlekar and live happily for ever after, och i den här tredje boken är det lady Sarah Pleinsworths tur. Hon är kusin till Honoria och Daniel Smythe-Smith, och pianist i kvartetten (även om hon blev akut jättesjuk-host-host senaste årsframträdandet och tyvärr tyvärr inte kunde vara med)(fast dagen efter hade hon blivit frisk)(eller egentligen någon timme efter)(hehe).

Den ska bli hennes ende och rätte är Hugh Prentice, han som vi (precis som Sarah) redan träffat i bok 1 och 2 i serien. Det var Hugh som duellerade med Daniel Smythe-Smith den där ödesdigra morgonen som ledde till både jätteskandal och till att Hughs ena ben för alltid är förstört.

Men att det ska bli just Hugh som blir Sarahs drömprins borde vara rätt omöjligt - när boken börjar hatar hatar hatar hon honom på sitt allra mest dramatiska vis. Sarah är nämligen av den dramatiska typen. Och Hugh gillar inte henne, eftersom hon är just av den dramatiska typen som "alltid använder för många adverb när hon pratar". 
Varför hon hatar Hugh? Jamen, självklart! Hugh utmanade Daniel på duellen som ledde till JätteJätteSkandalen som tvingade Daniel utomlands. Men den tvingade också hans syster och kusiner till att avbryta sin säsongsdebut och åka hem till landet. Sarah missade alltså en hel säsong! Och hon vet att det den säsongen var 14 lämpliga män som gifte sig. Hon hade kunnat få en av dem! Och nu är hon fortfarande ogift, och det är alltså helt logiskt Hughs fel alltihop. Alltså hatar hon honom. 

Det där ska alltså förändras. Jag blir inte helt klok på exakt hur de övergår från att avsky varandra till att drömma erotiska drömmar om varandra, det liksom bara sker på någon bladvändning och är inte helt övertygande. Men, OK, när de väl är kära i varandra och ger sig ut på midnattspromenader (som Hugh får ont i benet hela dagen efter) så är det bra och kärlekspirrigt och jag gillar läsningen. Gillar ända tills Hughs far, den hämndgirige och onyanserat onde markisen Ramsgate blir fullständigt prillig och börjar med människorov. Eller, fullständigt prillig verkar han ha varit ända sedan sin egen födelse, men han har liksom ondskats i bakgrunden förut. Nu tar han tag i handlingen och det blir dramatik, och det blir verkligen inte bra. Skämskudde-uselt faktiskt. 

Men, som sagt, mittenpartiet här när Hugh och Sarah börjar bli kära i varandra, det gillar jag. Så jag läser nog fjärde och sista boken i serien också vad det lider.

Titel: Summan av alla kyssar
Serie: Smythe-Smith-kvartetten #3
Författare: Julia Quinn
Originaltitel: The Sum of All Kisses
Översättning: Anna Thuresson
Utg år: 2022
Förlag: Lovereads

torsdag 9 mars 2023

Winds of Change (Mage Winds 2)

I denna andra bok i serien Mage Winds (läs här vad jag skrev om första boken) kämpar Elspeth med att lära sig det här med magi. Det är främst Darkwind som ska lära henne - men eftersom han samtidigt håller på att påminna sig själv om hur man gjorde och känner sig rätt osäker så blir det en hel del frustration från bägge parter. Elspeth vill lära sig allt NU. Som väl är får de hjälp av gryphon-magikerna som ju i och för sig kan prata, men det är förstås inte lätt när man har en näbb. Författaren löser detta genom att låta samtliga deras repliker innehålla många RRR (som i "now DaRRRkwind if you RRRelease the poweRRR") - ja, så där som alla förstår att en näbbförsedd gryphon (ja, "grip" men jag gillar inte svenska ordet) måste låta. Samtliga repliker i alla tre böckerna i serien. Men.. man vänjer sig.

Tayledras-dalen där de befinner sig är normalt beskyddad av en särskild sorts magi - men av diverse anledningar (som vi fått läsa om i första boken) är denna magi skadad och till och med farlig. Den måste helas - och för detta kallas en magiker från en annan klan in. En supermagiker! Enter Firesong - galet snygg, alltid klädd i vitt, enormt självsäker attityd, förväntar sig allas beundran, har en helvit (högdragen) eldfågel samt rider på en vit hjort. Det låter ju som alldeles för mycket, men denne Firesong är en spännande karaktär att läsa om, och jag gillar honom mycket.

Super-onde magikern från bok 1, Falconsbane, borde ha blivit besegrad efter allt som hände i den boken, men nähädå. Han har överlevt, han är INTE nöjd, han suktar efter och planerar för en gruvlig hämnd på de där jämra fågelmänniskorna. Och framförallt på de där fullständigt vidriga gryphons. Falconsbane HATAR gryphons. De ska dö. De ska inte bara dö, de ska dö långsamt, länge och för alltid. Typ. 
Falconsbane har på sätt och vis en dotter, Nyara, vars kropp han experimenterat med för sitt eget höga nöjes skull. Gett den kattliknande egenskaper och åtskilligt annat. Han har INTE varit en god far, så mycket kan man konstatera. Nu har Nyara flytt från farsan, och sitter i bokens början gömd i ett torn i skogen och försöker lära sig leva med sig själv, bestämma över sitt eget liv och klara sig utan hjälp. Eller, ja, hon har fått det talande svärdet Need med sig eftersom Need tyckte att Nyara behövde ett talande svärd i sitt liv mer än vad Elspeth gjorde det. 
Elspeths kompis Skif rider runt i sagda skog och letar efter sagda torn och denna kattliknande Nyara eftersom han i förra boken blev akut tokkär i henne och vill leva med henne for ever and after. Det där vågar Nyara inte riktigt tro på, så hon gömmer sig. 

Jag gillar den här andraboken - den är full av härliga karaktärer med mycket attityd. Svärd, fåglar, superhjältemagiker och annat. Och massor av magi.

Titel: Winds of Change
Serie: Mage Winds #2
Författare: Mercedes Lackey
Utg år: 1992
Förlag: DAW

tisdag 7 mars 2023

I dina händer

Den här boken gav jag fem stjärnor i betyg på Goodreads (jag skriver aldrig något om böcker där, men betygsätter dem jag läst). Det är ytterst sällan jag ger fem stjärnor till böcker - men det här var verkligen en av de bästa böcker jag läst på mycket länge. Det var en bok som jag sträckläste utan att kunna släppa, men helt utöver det var det en oerhört tankeväckande bok. Det känns väldigt äkta, väldigt "så här är det". Och personerna är oerhört komplexa, går att både tycka om och avsky, vara rädd för, reta sig på, gråta över, vilja krama om och vilja slå till... allt på en gång. Jag grät på flera ställen under läsningens gång - medan jag på andra ställen satt och gnisslade tänder av ilska. 

Boken börjar med att 14-årige Billy blir skjuten, och ganska snart hämtas hans bäste och jämnårige kompis Dogge in för förhör, misstänkt för att vara den som sköt honom. Vi får sen följa polisens arbete i nutid omväxlande med tillbakablickar på de bägge pojkarnas liv: hur de träffades, blev bästisar och vad de sedan gjorde under åren som leder fram till skottet i lekparken. Vi får läsa om deras familjer, om hur det funkar i skolan, om hur de lockas av det som är farligt och tufft, beundrar lokale krimbossen Mehdi och hans gäng, men också om andra personer som lokalpolisen Farid som känner alla i området, och affärsägaren Sudden som får ont i magen så fort ungdomsgängen närmar sig hans butik. Ska de nöja sig med att snatta den här gången, eller ska han få fler saker förstörda? Det är så, så många personer som berör mig i den här boken, helt utöver huvudpersonerna och deras familjer!

Jag blev arg, jag blev ledsen, och jag blev djupt berörd. Och väldigt imponerad. Har du inte läst den här boken - gör det!

Titel: I dina händer
Författare: Malin Persson Giolito
Utg år: 2022
Förlag: Wahlström & Widstrand

fredag 3 mars 2023

Galen i dig

Mhairi McFarlane är en av mina favoritförfattare, och så klart jag skulle läsa Galen i dig även om jag missade den när den kom ut och nu bara råkade springa på den på biblioteket: "nämen oj! Här är ju du! Klart du ska följa med mig hem!". Och jag gillar den mycket. McFarlane har ett särskilt sätt att skriva med ett lätt språk och ett berättande som suger in en och inte kan släppa - fast det hon skriver om inte alls är lätta saker och långt ifrån den feel-good som framsida och baksidestext försöker förklä det hela till. Det här är svärta! Det här är om snedvridna förhållanden, om personer som inte kan släppa tag, om tryckande familjesituationer - men också om vänskap och jodå, om kärlek. Fast egentligen bara lite i slutet (och som väl är, jag höll på att bli lite deprimerad där ett tag). 

Harriet jobbar som bröllopsfotograf, men vill absolut inte gifta sig själv. Därför blir hon duktigt irriterad på sin kille hon varit ihop med ett bra tag, Jon Barraclough, när han friar till henne. Och inte bara det - han gör det på det mest storslagna sätt med ring och bravur och med heeeela familjen Barraclough som vittnen. I en hotellmatsal dessutom. Hur kan han bara göra så mot henne, för det första fria när han är väl medveten om att hon inte vill gifta sig, och dessutom fria på ett sådant sätt att det är omöjligt för henne att tacka nej? Så hon säger ja. Och direkt när Jon och hon är ensamma igen på hotellrummet - så gör hon slut. 

Och för att Jon verkligen ska fatta att hon menar allvar så flyttar hon omgående in i ett rum i ett hus som tillhör en Cal Clarke som hon hittat via sin kompis bostadsförmedling. Jon fattar ändå inte - förlåt, förlåt, det kanske var dumt att fria inför hela min familj, men inte kan du väl bara göra slut för det? Det är ju du och jag som hör ihop? Och så fortsätter han tjata, kommer hem till Harriet där hon bor nu (och blir skogstokig när han upptäcker att hon flyttat in till en annan kille) samt att mamma Barraclough också försöker köra operation övertalning "du kan inte bara lämna min fine son Jon, vad är det för himla sätt?".

I allt detta stöter Harriet via jobbet på en tidigare pojkvän, och förstår att denne är i begrepp att gifta sig med någon. Och denna någon - ja, hon måste varnas på något sätt. För det här exet är en riktigt vidrig typ, och det har tagit Harriet många år att få tillbaka självkänslan efter att han försvann ur hennes liv. 

Snedvridna förhållande och krävande familjer, alltså. Om att upprätthålla fasader och tysta ner det som är fel, fult och förfärligt. Om missbrukad makt i förhållanden, om riktiga vänner och om vänner som  helt plötsligt slutar vara lojala. Om kärlek som växer ur vänskap. Och rätt mycket om bröllopsnerver - även om Harriet inte vill gifta sig så är alltså bröllop hennes arbetsmiljö och jag gillar att läsa om dem, storslagna förberedelser, sista-minuten-ångest och brudtärnor som verkligen stöttar när det gäller. 

Titel: Galen i dig
Författare: Mhairi McFarlane
Originaltitel: Mad About You
Översättning: Maja Willander
Utg år: 2022
Förlag: HarperCollins