måndag 9 mars 2020

Ålevangeliet - berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Jahaja. Rätt vad det är ger sig den här bloggaren på att läsa en faktabok om ålar. Här, som det annars mest trängs böcker om saker som inte finns, andra världar eller giftaslystna hertigar som ser bra ut och har rätta glimten i ögat. Och så då - ålar??

Jo, jag jobbar på bibliotek, och har sett detta ålevangelium lånas och stå på reservationshyllan, och har undrat: hur kan en bok om en fisk locka så många till läsning? Och sen vann den Augustpriset i klassen för facklitteratur, och fortsatte att lånas, och jag ba: hur? varför? För givetvis lånas det så klart många fackböcker på biblioteket där jag jobbar, men så till den milda grad som den här? Jag var tvungen att testa själv, så föreslog den som läsning i bokcirkeln jag tillhör, och så läste vi den.

Och hur annorlunda denna bok än är från vad jag brukar läsa, så gillar jag den mycket. Kanske är det just det där gåtfulla hos ålen som lockar mig? Att det tog så många århundraden innan ålens livscykel kunde redas ut (en fisk som förvandlar sig själv!), att det fortfarande inte hittats några "könsmogna" ålar i Sargassohavet fast man efter sjuhundra svåra år lyckats lista ut att det är dit den beger sig för att fortplanta sig och sedan dö. Att ålen liksom inte låter sig studeras - att de många ålar som utrustades med spårsändare för att dokumentera resvägen till Sargassohavet vägrade samarbeta och förvirrat simmade åt helt andra håll, eller försvann på vägen. Åh, det är så mycket fakta kring ålen som är just vi-har-egentligen-ingen-aning-fakta-men-vi-tror - och det här är Patrik Svensson väldigt duktig på att berätta om på ett sätt att läsningen bara flyter på.

Blandat med faktaavsnitten om ålar får vi också berättelsen om författarens far, och deras ålafiske tillsammans. Jag tycker om att läsa om det också, även om det är faktaavsnitten om ålen och ålens historia jag tycker mest om. Eller rättare sagt: ålvetenskapens historia - ålarna har mest levt på samma sätt i alla tider utan att stort bry sig om vad vi tror om dem. Fast nu håller de på att dö - och på samma gåtfulla sätt som de levt, eftersom vi inte vet varför. 

För mig var det här en oerhört vilsam bok att läsa, samtidigt som den var intressant. Jag kan förstå att den lånas och läses av så många, och tycker den är väl värd sitt Augustpris.


Titel: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk
Författare: Patrik Svensson
Utg år: 2019
Förlag: Albert Bonniers förlag
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

2 kommentarer:

  1. Ålevangeliet köpte jag nu på bokrean. Den skall bli intressant att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag såg att den var med på rean. Hoppas du gillar den!

      Radera