torsdag 17 oktober 2013

Spoilerfundering om En sekund i taget

Jag har läst En sekund i taget av Sofia Nordin som högläsning för mina barn, och jag har skrivit ett blogginlägg om vad jag tyckte om den här på LitteraturMagazinet (kan avslöja att jag tyckte mycket om den). I det inlägget har jag lite funderingar kring en del praktiska saker som inte känns så trovärdiga (men att det egentligen inte påverkar själva boken och handlingen så det spelar inte så stor roll). Men en sak funderade jag och barnen mycket över när vi läste, och ju mer vi tänkte på det desto mer skrattade vi. Helknas! Läs nedanför bilden om du vill veta vad - men läs bara om du redan har läst boken, för annars avslöjas handlingen lite för mycket!
Det handlar om de där hästarna och deras enorma kapacitet att bära tung packning. Hedvig och Ella ska vid ett tillfälle rida hem till Ellas gamla hem och leta efter hennes katt. På vägen tänker de gå in i ett köpcentrum och bunkra mat och vinterkläder. Det är långt att rida, så de tänker övernatta. Alltså har de redan när de rider iväg tält med sig. Och sovsäckar. Och massor av tomma väskor som de tänker bära hem saker i. Och redan här undrar jag lite var de gör av alla sakerna? Sadelväskor i all ära, men stora är de inte. Men, med lite fantasi och bra remmar går det säkert att få fast prylarna bakom sadeln.

Men sen börjar köpfesten. Eller, bära-hem-gratis-festen. Först går de in på Stadium, och plockar på sig vinterjackor, regnkläder, termobyxor, pannlampor och en hel del andra prylar. Efter det stegar de in på ICA Maxi och tar varsin kundvagn som de fyller med mat med lång hållbarhetstid. Mjöl, konservburkar, syltburkar, tunga saker. Och skrymmande saker, som stora paket med toapapper. Två kundvagnar fulla, alltså.

Sen kör de ut vagnarna på parkeringsplatsen där hästarna står och väntar, mular ner alla grejer i väskorna de hade med sig, och så lastas det på...hästarna? HURDÅ?? Två fulla kundvagnar fyller lätt bagageutrymmet på en vanlig bil. Plus jackorna och kläderna. Och tältet. Och sovsäckarna. Och två människor som ska rida ekipagen. För att inte tala om när de faktiskt har framgång med att hitta den där katten, stoppar in den i en kattbur och lyckas med konststycket att parkera även den på en av hästarna. Finns det någon hemlig bagagelucka på den här sortens häst? Utfällbara korgar? Och vad är det för hästar som orkar bära så mycket utan att falla helt krossade mot marken?

Himla kul att försöka föreställa sig.

6 kommentarer:

 1. Ha, smart iakttagelse! Det tänkte jag faktiskt inte alls på när jag läste. Gillade också boken skarpt, för övrigt. En av de bättre ungdomsböckerna som kommit i år. Välskrivet och spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och mycket uppskattad som högläsning, fast det väl inte var främsta tanken/målgruppen.
   Ibland ska man inte haka upp sig för mycket på såna där detaljer som att lasta hästarna, men när man väl gör det...och börjar grotta ner sig i detaljerna. Då är det ganska kul. Ungarna började fnissa direkt det nästa gång skulle ridas efter förnödenheter på köpcentrum.

   Radera
 2. Vad hette katten nu igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det minns jag inte alls. Det var många år sedan jag läste den här nu.

   Radera
 3. "Ella står med Kringlan (katt) i famnen" sida 116
  Romanen är en fiktion berättelse inte en perfekt uppsats, tack.
  Det går att lasta mycket mat på en häst. Googla: "Seron para caballos" Men Ella och Hedvig använder inte dessa stora väskor, tyvärr.

  SvaraRadera