fredag 14 juli 2017

Thick as Thieves

Det var två år sedan jag läste A Conspiracy of Kings, fjärde boken i Queen's Thief, och jag var lite orolig för att inte hänga med i handlingen på Thick as Thieves. Men jag hade inte behövt bekymra mig - vi får resa långt bort från Attolia och Eddis och personerna som bor där, och i stället läsa om Kamet. Kamet är slav i ett högt uppsatt hushåll i det gigantiska imperiet Mede, och han är dessutom en av de högst rankade och mest dyrbara slavarna. Han kan skriva, föra räkenskaper, ha koll på ett hushåll, får röra sig fritt inom palatset och staden - förutsatt att han har ärenden som gör att han behöver ta sig någonstans. Han är ju slav, och har som sådan inte rätt att göra någonting som hans herre inte beordrat.

Kamet blir tilltalad av en anonym attolier, som nästan hela boken igenom kallas just The Attolian och inget annat (även om läsaren snart börjar ana vem han är). Denna attolier säger att han kan frita Kamet och ta honom med sig till Attolia för att där leva som en fri man. Kamet tackar för erbjudandet och går iväg (men skrattar hånfullt inom sig - han, som har ett så bra, lyxigt och (nästan) fritt liv, åka till Attolia där folk lever som barbarer? Aldrig!)

Men saker och ting förändras hastigt, och efter något dygn befinner sig Kamet trots allt tillsammans med den där töntige attoliern, på väg mot Attolia och på flykt för sitt liv. Givetvis tänker han inte följa med hela vägen till Attolia - nej, han tänker sticka ifrån attoliern så fort tillfälle ges och leva vidare sitt liv undangömd i någon stad långt borta, så långt bort från Mede och kejsarhovet som det går.

Det här är en väldigt bra bok, och lika välskriven som de andra i Queen's Thief-serien. Megan Whalen Turner är en rasande skicklig författare. Men.... ändå är jag lite besviken på den. Jag ville så väldigt gärna veta mer om hur det gick med allting i Attolia och Eddis och Sounis, och träffa Gen och de andra - men det fick jag nästan inte göra i den här boken. Kamet är en trevlig bekantskap, men han känns ändå mest som ett sätt för oss att få veta hur det stora imperiet Mede funkar, och hur det är ett sådant oöverstigligt hot mot de tre små länderna vi hejar på, och den här boken känns väldigt mycket som en typisk mellanbok som förbereder oss på Den Fantastiska Avslutningen i seriens sjätte och sista del. Frågan är nu bara: hur himla länge ska vi få vänta på den? Whalen Turner skriver fantastiskt bra men tar sin tid på sig för att fila fram varje bok som de hantverk de är. Det tog sju år för henne att skriva denna Thick as Thieves. Hur många år innan hon får ihop alla trådar till ett fantastiskt avslut i sista boken? Jag bävar...

Titel: Thick as Thieves
Serie: Queen's Thief #5
Författare: Megan Whalen Turner
Utg år: 2017
Förlag: Greenwillow Books
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Jag läste precis ut The Thief och funderade på om fortsättningen i serien är bra. Efter att ha läst det här så kommer jag nog också att fortsätta läsa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. O ja! Gör verkligen det! Bok 2 är väldigt bra.

      Radera