måndag 11 januari 2021

Sagan om Isfolket 38: Små män kastar långa skuggor

Jag läser om hela Sagan om Isfolketoch den här gången bloggar jag om dem också. Ett inlägg om varje bok, och inläggen är fyllda av alla möjliga spoilers och avslöjanden eftersom jag skriver för de som liksom jag själv redan har läst och vill minnas tillbaka (kanske själva bli sugna på att också läsa om). 

Nu rasar andra världskriget, och precis som med det första världskriget får vi veta att den onde Tengel lyckats med konststycket att ta sig upp ur sin hundraåriga magiska dvala för att få vara med om det. Inför första världskriget fick vi veta att det faktiskt var han som var den tändande gnistan - här nu under andra världskriget lyckas han färdas många mil och ända till Berlin där han på något obegripligt magiskt sätt tar en människa i besittning och får utföra mycket onda ting utan att bli upptäckt. 

I Norge är det tre unga syskon Volden vi får följa ur Isfolksätten, och de (eller mest Jonathan) är med den norska motståndsrörelsen, ända tills det går åt skogen och Jonathan tillfångatas och skickas till Tyskland. Först kommer han till något vansinnigt avelsprogram för den ariska rasen (han är lång och blond) men vägrar ställa upp så skickas till koncentrationsläger där han dock överlever, för att så småningom stöta på den höge officer som härjar runt som maktmänniska av något slag i Tjeckoslovakien, men som inom sig bär på Tengel den onde. När Tengel avslöjats kommer alla de döda isfolkssläktingarna sättandes och ska fixa situationen med hjälp av Vandrarens pipa, men så klart behöver de Gand (alltså Marco slash Imre slash Gand) som i vanlig ordning susar in på de sista sidorna och ställer allt till rätta. Samt flyger hem med Jonathan. 

Titel: Små män kastar långa skuggor
Serie: Sagan om Isfolket #38
Författare: Margit Sandemo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar