tisdag 7 mars 2023

I dina händer

Den här boken gav jag fem stjärnor i betyg på Goodreads (jag skriver aldrig något om böcker där, men betygsätter dem jag läst). Det är ytterst sällan jag ger fem stjärnor till böcker - men det här var verkligen en av de bästa böcker jag läst på mycket länge. Det var en bok som jag sträckläste utan att kunna släppa, men helt utöver det var det en oerhört tankeväckande bok. Det känns väldigt äkta, väldigt "så här är det". Och personerna är oerhört komplexa, går att både tycka om och avsky, vara rädd för, reta sig på, gråta över, vilja krama om och vilja slå till... allt på en gång. Jag grät på flera ställen under läsningens gång - medan jag på andra ställen satt och gnisslade tänder av ilska. 

Boken börjar med att 14-årige Billy blir skjuten, och ganska snart hämtas hans bäste och jämnårige kompis Dogge in för förhör, misstänkt för att vara den som sköt honom. Vi får sen följa polisens arbete i nutid omväxlande med tillbakablickar på de bägge pojkarnas liv: hur de träffades, blev bästisar och vad de sedan gjorde under åren som leder fram till skottet i lekparken. Vi får läsa om deras familjer, om hur det funkar i skolan, om hur de lockas av det som är farligt och tufft, beundrar lokale krimbossen Mehdi och hans gäng, men också om andra personer som lokalpolisen Farid som känner alla i området, och affärsägaren Sudden som får ont i magen så fort ungdomsgängen närmar sig hans butik. Ska de nöja sig med att snatta den här gången, eller ska han få fler saker förstörda? Det är så, så många personer som berör mig i den här boken, helt utöver huvudpersonerna och deras familjer!

Jag blev arg, jag blev ledsen, och jag blev djupt berörd. Och väldigt imponerad. Har du inte läst den här boken - gör det!

Titel: I dina händer
Författare: Malin Persson Giolito
Utg år: 2022
Förlag: Wahlström & Widstrand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar