torsdag 29 juni 2023

The Luckiest Lady in London

Sherry Thomas fortsätter att imponera på mig - jag gillade verkligen duologin The Hidden Blade + My Beautiful Enemy och provade nu en mer "ren" historisk romance av henne. Och den är bra! Jag gillar karaktärerna, dialogerna, humorn och alltihop faktiskt!

Louisa Cantwell är av god familj - men en familj utan pengar. Och även om hennes största dröm är att få leva för sig själv i en liten stuga full av böcker så inser hon redan som 16-åring att det kommer ligga på henne att trygga familjens framtid. Hennes systrar kommer inte gifta sig - en av dem har låst in sig i djup depression över sitt förlorade utseende efter smittkoppor, en annan av dem har epilepsi och behöver ständig översyn. Så: Louisa måste gifta sig rikt. Grejen är att hon bara är en helt vanlig tjej, inte särskilt snygg, har ingen särskild begåvning, ingen utbildning, kan inte franska... men hon är målmedveten. Så hon släpper drömmen om bokfyllda stugan och gör upp en lista: vad behöver hon fixa till för att om några år kunna hitta en lämplig make under Säsongen i London. Hon har läst om att det finns bröstförstorare man kan använda under klänningarna, och visst har väl familjen någon avlägsen släkting som kanske kan sponsra henne under Londonsäsongen? Det går åtta år, och sedan ser vi en 24-årig Louisa som faktiskt gör succé i Londonsocieteten. Hon har sett ut tre äktenskapskandidater, lagom trista, lagom rika män inom räckhåll för henne och hennes behov. Allt verkar gå bra tills... ja, tills den snyggaste och rikaste av alla Londons gentlemen (ogift är han också!), markisen av Wrenworth, möter hennes blick vid en tillställning. Fasen också! Karln är ju så snygg att det bara inte går att se honom och  inte bli svag i knäna. Men - han är ju helt ouppnåelig för Louisa, så hon ska absolut inte låta sig tjusas av honom. Nope. Hon gör sig själv bister och ger sig av mot de där tre Lämpliga Kandidaterna i stället. 

Felix Rivendale, markis av Wrenworth, ser Louisas blick gå från "wow" till "absolut inte, jag vill inte ha med dig att göra" och undrar varför. Han har de senaste åren utnyttjat sitt utseende och sin rikedom till att på alla sätt spela rollen som Den Idealiske Gentlemannen, och han är van vid att alla kvinnor blir helt till sig när de ser honom. Men gifta sig ska han möjligen göra när han är långt över 40, och då med någon yngre och ointressant kvinna som han absolut inte ska vara kär i. Det hela har med hans eländiga barndom att göra (boken inleds med att vi får läsa om hur han hade det när han var liten, och hjärtat blöder faktiskt för honom) - men nuförtiden har han blivit ett med sin roll och blir alltså uppriktigt förvånad över Louisas reaktion. Han måste kolla upp henne. Och upptäcker den praktiska Louisa som vet vad hon vill och vad hon inte kan få.

De blir vänner innan de blir kära, och dialogerna mellan dem är genomgående helt fantastiska. Och roliga! Jag gillar alltså mycket, och ska läsa vidare både i trilogin och av författaren.

Titel: The Luckiest Lady in London
Serie: The London Trilogy #1
Författare: Sherry Thomas
Utg år: 2013
Förlag: Berkley

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar