tisdag 30 maj 2023

My Beautiful Enemy

Jag läste The Hidden Blade, bok 1 i denna duologi och skriven som en prequel till My Beautiful Enemy, och gillade den väldigt mycket. Nu får jag träffa Ying-ying och Leighton igen när de möts i ett viktorianskt London. 

Före det mötet har vi fått läsa om hur Ying-ying (eller Catherine som hon kallar sig) på ett ytterst dramatiskt sätt har räddat livet på en Mrs Chase, ute på däcket på en båt i full storm. Har man läst The Hidden Blade så är man väl lite beredd på hennes sanslösa tekniker i slagsmål, annars kan jag tänka mig det blir en "oj, men...va? men det där går väl inte att göra"-upplevelse. 
Mrs Chase och hennes väninna Mrs Reynolds blir så tacksamma för Catherines hjälp att de mer eller mindre adopterar henne och introducerar henne in i sällskapslivet i London. Bra det, för Catherine har ett hemligt uppdrag där. En av dem hon får träffa är Mrs Chase dotter, som är lyckligt förlovad med en man. Och den mannen är då alltså en viss Leighton. Catherine och Leighton känner omedelbart igen varandra när de träffas - de har nämligen mötts förut, för åtta år sedan, i kinesiska Turkmenistan. Alltså inte det som hände i The Hidden Blade utan efter det. Och i Turkmenistan blev de kära i varandra, men saker hände som gjorde att de skiljdes - och inte bara skiljdes: Catherine tror att hon hade ihjäl Leighton. Men här är han nu, livs levande. Och i London. Och... förlovad med en annan kvinna. 

De låtsas inte som att de känner varandra - men oj, vilken spänning det är mellan dem. Vi får läsa om hur de inte kan låta bli varandra trots allt som hindrar - och varvat med det får vi återblickar till det som hände i Turkmenistan då för åtta år sedan. Hur de träffades då, hur de blev kära och vad det var som hände sen.

Miljöerna är fantastiska även i den här boken. Det är mer romance än i The Hidden Blade, men här är också så mycket annat. Böckerna knyts ihop (och ja, slutet i The Hidden Blade som jag tyckte så illa om var rätt så tvunget för att få den att stämma med det som händer i den här boken och karaktärernas utveckling i åren som gått sedan de blivit vuxna. 

Jag tycker mycket om den, och ska läsa mer av Sherry Thomas. 

Titel: My Beautiful Enemy
Serie: The Heart of Blade Duology #2
Författare: Sherry Thomas
Utg år: 2014
Förlag: Berkley

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar