måndag 12 december 2016

Firewalker

Jag kastade mig vidare direkt i läsningen av den här trilogin, eftersom första boken Trial by Fire avslutades i en rejäl cliffhanger...

... och om du inte har läst den ännu men tänker göra det - sluta läs nu pga SPOILER för hur Trial by Fire avslutas!

Här ligger nu Lily och Rowan på en väg... åter i Lilys egen värld. Lily borde inte överleva så bränd som hon är, och Rowan borde väl inte ha kunnat följa med henne, men det har han gjort. Första kapitlen på boken är väldigt spännande, och fascinerande (Rowan upptäcker internet, och det praktiska i att kunna beställa hem läkeörter och annat kul direkt i brevlådan...) Rektorn och lärarna på Lilys skola är hyfsat upprörda över hennes helt omotiverade frånvaro, FBI är inkopplade på hennes försvinnande och den enda som är lugn är väl egentligen Lilys mamma (som ju har koll på alla världar samtidigt).

Men Josephine Angelini, vad händer då nu? Vad hände med den kick-ass-häxan som var drivande och tuff i första boken, Lily alltså? Hur kunde hon få förvandlas till detta mähä? Detta, eh... vårdpaket??? OK, jag fattar att det kan behövas lite omplåstrande när ens kropp har brunnit en stund, men hela den här boken igenom blir Lily på något sätt en värdefull pryl som kånkas runt på. Som ska matas, skötas, bäras och beskyddas. Sägas till att hon ska gå tillbaka till skolan, få veta att hon behöver sova, få veta när hon ska hålla tillbaka sina krafter, förmanas, tyglas och hållas i styr. Och som om allt detta inte vore nog så har hon dessutom blivit något slags exklusiv mjölkko som producerar medicin, renat vatten och andra bra saker. Visst, det kunde hon i förra boken också, men då var det mer spektakulärt, magiskt och fräckt. Nu blir det... ja, mjölkning.

Inte nog med att Lily har fått bli en sak - handlingen har blivit helt seg också. Så fort Lily & Co tagit sig vidare i sitt världsresande så avstannar liksom handlingen framåt. Lily och hennes andra-version Lillian samtalar i hemlighet (Lillian delar sina minnen så att Lily ska fatta varför hon gjort som hon gjort), men i övrigt är det mest rätt planlöst kringresande/vandrande för att träffa folk/mjölka Lily/slåss lite. Det är så väldigt mycket en mellanbok för att ge mer bakgrund till det som skett och ge avstamp till det som troligen kommer att ske i trilogins avslutande del. Boken tar fart igen först mot slutet, men då med ganska mycket buller och bång. Jag kommer absolut att läsa sista boken också för att få veta hur allt går, men hoppas verkligen att Lily tar tag i tyglarna till sitt eget liv igen.

Titel: Firewalker
Serie: The Worldwalker Trilogy #2
Författare: Josephine Angelini
Utg år: 2016
Förlag: Square Fish
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar