fredag 30 december 2016

Brorsan är kung

Åh, bok, you hade me at "stod på perrongen i Malmö med två enorma  svarta väskor och försökte fatta vart vi skulle gå. Mamma flipprade hetsigt med sin telefon, hon skulle ringa någon snubbe som hette Flemming som var en vän från tiden hon hade hållit på med pantomimteater."

Att det är i Malmö. Och att mamman numera försörjer sig som röstskådespelare. Nä, det är inte huvudsakerna i boken, men några av de sakerna som gör att jag älskar den. Vet precis var i Malmö de är och hur det ser ut. Älskar tanken på en mamma som gjort något så pinsamt som spelat pantomimteater endast iförd svart färg, och att det finns som youtubeklipp. Fatta hur pinsamt!! Och jag älskar att en sådan person som Nora som är hur intressant som helst (läser mycket, är tyst och verkar helt låst i tvångshandlingar som har med talet fyra att göra) kan tillåtas få vara bara en biperson.

Det som ÄR huvudgrejen i den här boken är rätten att få vara sig själv. Och det är så himla bra framfört! Måns är elva, lever för det här med skateboard, upptäcker livet och sånt som att vara med en kompis en hel dag utan föräldrainblandning (sticka till stranden, till parken, äta glass, hänga...) När Måns och hans mamma bara varit några timmar i Malmö (de ska vara där över sommaren) träffar Måns Mikkel ute på gården och tycker först han verkar vara en farlig typ men blir ganska raskt kompis med honom (efter att både jack i pannan och blåtira har inträffat). Allt är toppen, och snart tänker nog Måns berätta en viktig sak för Mikkel som nämligen värdesätter ärlighet mycket högt: det där med att han har en flickkropp. Måns har alltid varit kille - inuti. Men kroppen han föddes i var en flickas, och han har alltid vetat att det varit fel. Ganska nyligen har han berättat det för sina föräldrar, och nu vill han att Mikkel ska få veta.

Som sagt - det är så bra gjort, och jag tycker så mycket om alla personerna i den här boken (även den cyklande pappan). Rappt, smart och klokt, lättläst, roligt och så bra! Läs!

Titel: Brorsan är kung
Författare: Jenny Jägerfeld
Utg år: 2016
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-14 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar