tisdag 26 juni 2018

The Distance Between Us

Det här måste vara en perfekt läsa-på-stranden-bok (och ja, sista tredjedelen läste jag just där, så det är vetenskapligt bevisat). Lättläst, romantiskt-pirrigt, roligt och allmänt mysigt. Kasie West är en trevlig bekantskap jag gärna läser mer av.

Caymen jobbar i sin mammas porslinsdockeaffär. (jo, tänk dig att stå timme ut och timme in och bli betraktad av mängder av dockögon? En del av dem dessutom "eternal wailers". Sååå creepy.) Det är bara de två som jobbar där, och de två som bor i den minimala lägenheten ovanpå butiken. Caymens pappa drog raskt ifrån Caymens mamma när hon berättade att hon var gravid och tänkte behålla barnet. Blivande pappans föräldrar köpte loss sin son med en stor summa nöj-dig-med-dem-här-och-kontakta-inte-vår-son-igen-pengar och blivande mammans föräldrar sade upp bekantskapen och föräldraskapet för sin dotter, och hon ba: skiter i er alla, använder de här pengarna för att köpa en egen butik där jag ska sälja dockor. Och så gjorde hon det. Och i alla Caymens sjutton levnadsår sedan dess har hon alltså av sin mamma fått veta att "rika killar ska du INTE befatta dig med, de har dig som tillfälligt tidsfördriv men när det blir allvar så sticker de bara, så bli INTE kär i någon rik kille". Rika människor är överhuvudtaget några man är artig mot när de kommer in i butiken (eftersom det nästan bara är de som har råd med dockorna) men som man överlägset skrattar åt när de gått därifrån eftersom de är så världsfrånvända. Typ.

Jahaja. Och nu kommer då Xander in i butiken, i kläder, frisyr och uppsyn som skriker Har Mest Pengar Av Allihop. Han ska ha en docka som en present (för han är ju INTE intresserad av dockor själv, hallå?), snabbt ska det gå och kan söta expediten kanske hjälpa honom här lite? Caymen hjälper honom, och ger honom raskt också ett antal av de sarkastiska one-liners som bokens signum. Klart att Xander blir kär bums. Vem kan stå emot sarkastiska svar, butterhet och gröna ögon? Och klart att Caymen också blir kär bums, för vem kan stå emot en snygg frisyr och vit-tandad charm och en bilnyckel till en dyr sportbil (en av tio) som jongleras i handen?

Ja, och så fortsätter boken med sarkastiska one-liners och givetvis många hinder för de unga tus kärlek och lycka. Största hindret är då alltså att stackars Xander är rik, och att Caymen därför av princip inte ska bli kär i honom. Det är svagt, och ja, hela bokens story är ytterligt svag (och jag kan för mitt LIV inte begripa varför Xander blir kär i Caymen för det enda hon i början gör är att snäsa av honom och vara allmänt otrevlig) - men det ÄR roligt och mysigt och lättläst och... ja. Ibland behöver man den här sortens böcker. Väldigt mycket behöver man dem.


Titel: The Distance Between Us
Författare: Kasie West
Utg år: 2013
Förlag: HarperTeen
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar