måndag 10 juni 2019

Grisjakten, Ninjanörden, Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan

Här kommer ett samlingsinlägg med tre barnböcker, alla tre för barn ungefär 7-9 år som gillar böcker med fart och fläkt, många bilder och helst både roligt och spännande, samtidigt. (vanligaste svaret på frågan: "vilken sorts böcker gillar du, då?" "De ska vara roliga. Och spännande.")

Ninja Kid: Ninjanörden
Nelson Kane vaknar på sin tioårsdag och upptäcker att hans forna nördighet (som verkar bestå i att han är smal, har glasögon och är klumpig)(Carolina: jaha?? OCH?) är ett minne blott. Nu har han helt plötsligt perfekt syn, kan slå dubbla framlängesvolter och landa mjukt på fötterna, och har av outgrundliga anledningar blivit en ninja. Det här har hans mamma och mormor väntat på, och att det skulle visa sig just på hans tioårsdag. Jo, för Nelsons pappa (numera försvunnen) var också ninja. Lite i hemlighet, så där. Vi pratar alltså "ninja" = "superhjälte", som någon som använder övernaturliga krafter för att rädda folk och skydda världen. Nelson får lite extra ninja-utrustning av mormor (som är uppfinnare)(ibland lyckas hon, men för det mesta misslyckas hon spektakulärt med sina uppfinningar) och får raskt börja med att rädda sina klasskamrater från gigantiska, muterade monsterspindlar. Mååånga bilder, utropstecken, fetstilta ord och action, action, action. Inte lättaste texten, men lockande. Väldigt lockande.


Titel: Ninja Kid - Ninjanörden
Författare: Anh Do
Illustrationer: Jeremy Ley
Originaltitel: Ninja Kid - From Nerd to Ninja
Översättning: Sabina Söderlund
Utg år: 2019
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 7-9 år

Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan
Underbar story med barn som går i skolan på rymdstation, och ska lära sig bli rymdpiloter, slåss med lasersvärd och sånt. Rymdstationens kapten Dubbel-Z dör (han snubblar på en sladd) och nu vill hans assistent Zenok bli kapten i stället för honom. Han tar hans hatt och utser sig själv till kapten. Men övrig besättning på rymdstationen säger att han inte får det: ”En kapten måste ju väljas!” ”Det har jag redan fixat”, svarade Zenok. ”Så fort Dubbel-Z var död ordnade jag ett val. Och ja, jag valde faktiskt mig själv.”

Men nej. Han får inte. Och då vill han inte vara med. Han sticker ifrån rymdstationen, och återvänder sedan boken igenom med olika lömska (och idiotiska) planer på att hämnas och förgöra rymdstationen. Varpå rymdstationen försvarar sig medelst ännu fånigare motvapen. Alla är så infernaliskt klantiga att ingenting lyckas, vare sig attack eller försvar. (ta t ex attacken ”gigantiska såpbubblor” som ska slås undan av ”jättemegastora flugsmällan”)(såpbubblan brister, och flugsmällearmen går av)

Det är väldigt roligt, och bäst av allt är de fina illustrationerna med mängder av små detaljer att upptäcka och fnissa över.

Titel: Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan
Författare: Magnus Ljunggren
Illustrationer: Johanna Kristiansson
Utg år: 2019
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 7-9 år  

Grisjakten
Lite mer text i den här, och det som först verkade vara en ganska medelmåttig story om två barn som "råkar" få med sig en liten griskulting i väskan hem efter en skolutflykt till en bondgård blev något helt annat. Ju längre jag läste, desto mer gillade jag. Allra mest är det storebror Lucas som gör det, jobbige tonårsbrorsan som inte alls vill leka längre och som mest verkar bry sig om sina finnar och sin mystiska musik. Nu visar han sig bli en god medbrottsling (först utpressad med hjälp av ett kärleksbrev huvudpersonerna Nell och Freddie hittat i hans rum, men sedan är han helt med) i grisdramatiken. Och så gillar jag också den grupp av "stackars försvarslösa" pensionärer som dras in i det hela och som inte är ett dugg försvarslösa när det gäller.
Bilderna är också väldigt fina - jag älskar illustrationer i trefärg, här är det svart, vitt och olika nyanser av grönt.

Titel: Grisjakten 
Serie: Nell & Freddie
Författare: Caryl Hart
Illustrationer: Sarah Warburton
Originaltitel: The Invincibles: The Piglet Pickle
Översättning: Carla Wiberg och Mats Wiberg Doona
Utg år: 2019
Förlag: Berghs
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 7-9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar