onsdag 5 juni 2019

Handbok för superhjältar

Nä, jag har inte läst dem förrän nu. Barnbibliotekarie or no har det inte blivit av. Så nu när jag äntligen tog tag i denna obligatoriska-alla-som-jobbar-med-barn-och-böcker-vet-vad-det-handlar-om-serie så läste jag alltihop på en gång, okej?

(fördelen med att läsa en hel serie som redan kommit ut: att kunna svepa alla böckerna i en enda sittning)
(jo, för så bra är de faktiskt)
(även för en vuxen)
(för att inte TALA om barn, bokslukare eller läsovilliga eller alla de mittemellan)

Här är Lisa, som bor hos mormor och går i en skola där alla har skoluniform (så miljön känns engelsk?). Skollivet för Lisa är vidrigt: hon har ingen att vara med, och det är ett gäng killar som mobbar henne. En dag när de jagar henne efter skolan gömmer hon sig på biblioteket, och hittar då handboken, alltså den Handbok för superhjältar som hela serien heter. Det är just det: så här gör du för att bli en superhjälte, och så här lär du in olika superkrafter.

Lisa väljer tre: att kunna flyga, att kunna prata med djur, och att kunna slåss. Och så börjar hon öva. Det går inte alls. Hennes hamstrar tittar bara dumt tillbaka på henne när hon försöker prata med dem, och hon lyfter inte en centimeter hur mycket "tung luft" hon än andas ut. Och Lisas öron står ut mer än någonsin (det är mest det killgänget retar henne för) och livet suger. Tills.... boken sparkar sönder gränsen för vad som är realistiskt och faktiskt låter Lisa bli en superhjälte. När hon övat tillräckligt så kan hon flyga, hon kan prata med djur (bara inte hamstrarna som är så små)(fast hon kan prata med dem också, senare i serien), och när hon övat ytterligare senare i serien så kan hon teleportera sig och göra annat kul också. Och hon fångar skurkar och räddar människor och blir "Röda masken".

Fast länge är hon ändå väldigt ensam (tredje boken heter till och med det). "Röda masken" är poppis, men Lisa får inte avslöja sin rätta identitet för det får man inte som superhjälte, så Lisa är fortfarande ensam, utan vänner, och retad för sina stora öron. Och inte jätteglad. Som väl är blir det ändring på det också under seriens gång: hon får vänner (som också kan lära sig superhjältegrejer) och livet blir mer frid och fröjd.

Saker jag gillar med den här serien:
- utformning av text, illustrationer, layout... det är som att läsa något mellanting mellan serie och lättläst kapitelbok med många illustrationer. Det går snabbt att läsa, jag älskar illustrationerna och hela alltet bara drar in läsaren och släpper inte taget
- att Lisa faktiskt får de där superkrafterna, att hon KAN flyga och allt det andra
- myntet med den skelögda drottningen
- att superkrafter är något man kan lära sig genom att läsa en bok, och öva ordentligt

Saker jag möjligen inte gillar med den här serien:
- mormor, som är så himla bullbakande och gråhårig och perfekt att jag blir trött, plus att hon på bara ett nafs kan sätta sig ned och sy måttanpassade superhjältedräkter. Blöh. Får mindervärdeskomplex. Fast jag inte ens är mormor.
- det obefintliga källkritiska tänkandet: vet vi ens vilken bok detta handlar om, och om vi kan lita på den? Nu har jag suttit en jättejättelång stund och försökt att andas in lätt luft och andas ut tung luft. Men vet ni? Jag kan inte flyga. Det går inte. Alls. Pfft.


Titel: Handbok för superhjältar
del 1: Handboken
del 2: Röda masken
del 3: Ensam
del 4: Vargen kommer
Författare/Illustrationer: Elias & Agnes Våhlund
Utg år: 2017-2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp dem till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar