torsdag 27 juni 2019

Så himla taskigt

Henrietta Nilsson är klassens drottning. Den som alla vill vara kompis med, som alla killar vill vara ihop med - och det är väldigt konstigt eftersom Henrietta inte är någon särskilt snäll person. Hon är nedlåtande, avslöjar hemligheter, säger saker som låter vänliga men egentligen är skittaskiga, hon pratar skit om andra bakom deras rygg. Manda avskyr Henrietta Nilsson, och nu har hon kommit på ett sätt att stoppa henne: tillsammans med sin bästis Lilly ska hon skriva anonyma, elaka kommentarer på Henriettas Youtubekanal Cool girl.

Det märkliga är att Henrietta ganska snart efter detta börjar vara helt annorlunda mot Manda. Hälsar på henne? Frågar efter hennes storebror Fred? Dansar med henne på skoldiscot och drar in henne i sitt glittergäng hon alltid har runt sig? Bjuder hem henne? Vad är det som händer? Eller, det är nog inte så konstigt: Henrietta dansade tryckare med Fred på det där discot. Hon är intresserad av honom. Och då är det bra att vara kompis med Manda också.
Så vad gör då Manda när Henrietta plötsligt vill vara vän med henne? Ber henne fara och flyga? Nä. Det är ju Henrietta Nilsson, liksom. Inte kan man väl säga nej till henne, när hon nu äntligen vill vara med en? Hon är ju rätt så snäll och rolig egentligen? Men vad ska Manda säga till Lilly om det här, då? Lilly, som ju fortfarande avskyr Henrietta?

Det här är så bra och träffsäkert om vänskap och relationer i en mellanstadieklass, det där sociala spelet med "hon ba" och "ja ba" och "vet du vad hon SA?" och... ja just det: "Så himla taskigt!" Alla som går på mellanstadiet lär känna igen sig, och alla som har med barn att göra (eller möjligen råkar ha varit barn själva) kommer att känna igen problemen och tårarna och dramatiken. En bok för alla de där som frågar efter något som "är om det som är på riktigt".


Titel: Så himla taskigt
Författare: Cina Friedner
Utg år: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel  här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar