onsdag 3 juli 2019

Crazy rich i Asien

Crazy rich i Asien inleds av ett ganska komplicerat släktträd med mängder av namn och förgreningar jag först en bra bit in i boken förstod handlade om syskon och inte generationer. Släktträdet har förutom alla namnen också fullt av kommentarer och fotnoter med bitska och roliga anmärkningar om personerna (exempelvis fotnot 4: "Så går det när man gör en ansiktslyftning i Argentina."). Jag fastnade en bra stund i det här.

Och släktträdet är ganska talande för hur hela boken är: fullsmockad av namn, namn, personer, släktingar, alla med namn jag för mitt liv inte kan komma ihåg eller skilja åt, och så ännu mer av den där sortens bitska och snärtiga humor, och precis det här: jag fastnade. Jag blandade ihop namnen, var helt förvirrad, men fastnade i boken så rejält att jag knappt kunde slita mig för eventuellt viktiga saker som mat, sömn (arbete?). Jag googlade kartbilder från Singapore (ja, området där farmorns hus ligger finns med och är märkligt odetaljerat i kartbilden), jag blev sugen på att testa all denna mat som äts från diverse gatustånd (och alla dessa gräl om vilket som är det bästa...?), och jag kände hur absolut noll koll jag har på det här med extremt dyra kläder och märken och skor. (men att jag hellre hade denna nollkoll än att ha kravet på mig att ha Rätt Kläder Till Rätt Tillfällen) Och jag läste vidare, lite till och lite till och rätt vad det var hade jag läst slut boken.

Det handlar alltså om Rachel och Nick, som bor i New York och har varit tillsammans ett par år. Nu vill Nick att Rachel följer med honom hem till Singapore och är med på hans bästa väns bröllop. Även om Nick flera gånger har träffat Rachels mamma har hon aldrig träffat hans föräldrar, eller någon i hans släkt (utom hans kusin Astrid).
Det tar inte många timmar i Singapore innan Rachel förstår att den Nick hon känner hemifrån, akademiker, livspartner, fikakompis, vanliga kläder liksom, att han hemma i Singapore är någon helt annan. Vännens bröllop är något som följs i media- och kändisvärlden, möhippan/svensexan är av typen "eget flygplan till egna ön där hela semesteranläggningen är bokad för detta sällskap") och räcker över många dagar, husen är palats och pengarna är utan slut (men inte något man talar om). Familjen och släkten är rika. De är mer än rika. Om hotellpersonal är otrevliga mot dem så köper de hotellet och avskedar personalen. Den sortens rika. Joakim von Anka-rika. Och i de här familjerna och kretsarna är det väldigt viktigt vilken bakgrund man har och vilken släkt man tillhör - och Rachels familj "Chu" verkar mycket suspekt. Är hon en lycksökerska från Taiwan? (det finns en Chu-släkt på Taiwan men de är nog rätt nyrika och rätt suspekta också)
När det framkommer att Rachel Chu inte alls kommer från Taiwan, att hennes Chu-familj är absoluta ingenting och helt oviktiga - ja, då är hon enligt familjen helt enkelt inte aktuell för Nick att gifta sig med utan bara någon han roar sig med för stunden.

Denna sanslöst rika värld är för mig som ett annat universum. Jag tycker jag lever lyxliv så fort jag får bo på hotell, och är det ett hotellrum där sängen har flera kuddar och badrummet har blankt kakel är det höjden av guldkant på livet för mig, och jag instagrammar malligt hur bra jag har det för 1-2 nätter i mitt liv. Men... det här?? Sanslöst. Jag älskar dock att läsa om det, och om hur Rachel förundras, men elakheten och snobberiet? Det avundas jag henne inte.

Det finns två böcker till om dessa crazy rich asiater, och jag tror nog jag villhöver läsa dem också.


Titel: Crazy rich i Asien
Författare: Kevin Kwan
Originaltitel: Crazy Rich Asians
Översättning: Christina Mansicka
Utg år: 2019
Förlag: Lovereads
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar