fredag 23 augusti 2019

Filix Wood - Bara den svagaste överlever

Först får vi lära känna Filix Wood när han bor med sin mamma, bara de två i en stor, fin våning i en stor stad. Hon målar tavlor som säljer väldigt bra, så hon och Filix äter ofta ute, köper ungefär vad de vill och tar taxi så fort de ska någonstans. Skolan går väl sådär bra, Filix är ganska ofta borta. Hans mamma tycker skola är en rätt onödig grej och håller honom gärna hemma för minsta lilla. Nu vill hon till exempel att han ska stanna hemma när han får en konstig känsla i magen, trots att den mer är som ett diffust sug eller som en längtan.

Filix behandlar maglängtet med att planlöst gå ut på stan för att köpa något, vet inte vad. Tills han går förbi en affär som säljer friluftsprylar. Aha! Det! Helt rätt! Han ska bli friluftsmänniska, det är det han vill, känner han. Raskt stegar han in och köper en komplett utrustning med alltifrån tält, sovsäck till torkad mat, trangiakök, kniv och solcellsbatterier till mobilen. Sedan tänker han modigt inleda sin friluftskarriär med att övernatta i parken. Det tycker hans mamma är dumt och farligt, och att han hellre ska sova i riktiga skogen på en plats hon väljer. De tar alltså en taxi (så klart) ut i skogen, Filix och hans kompis Alice, slår upp tält och äter godis en stund varpå Alice aviserar uttråkning och åker hem igen. Nu äntligen kan Filix sätta igång med det riktiga hardcore-friluftandet så han går iväg djupare in i skogen. Längre och längre bort tills han slår huvudet i en gren, tappar bort hela sin utrustning, som i en drömsekvens vandrar på vatten och... plötsligt befinner sig på en plats som lika väl skulle kunna vara en annan värld. Märkliga människor klädda i djurhudar petar på honom, tar honom tillfånga och pratar om att "offra honom till fåglarna" eftersom han helt klart är en utböling. Filix är fullständigt övertygad om att han hamnat hos en grupp halvgalna lajvare, och är rätt glad att han fortfarande har mobilen i fickan så att han kan ringa mamma om det verkar bli läskigt.

Lajvare, no. Detta är ett eget samhälle, fullständigt isolerat (med någon typ av magisk barriär) från resten av världen sedan nästan 400 år tillbaka då det här grävdes efter guld i en gruva. Det grävdes för djupt och något väcktes till liv där nere i det som visade sig vara en vulkan. Död och förstörelse och ondska, som nu vill sprida sig till resten av världen. Det här samhällets uppgift har igenom århundradena varit att skydda världen från detta.

Det tar ett tag för mig att komma in i boken, men när Filix väl kommit till "Trästan" fastnar jag mer. Dock lämnar boken mig med många frågor, jag har inte riktigt fått veta allt jag ville om den där gruvan/vulkanen Cado, vad det är som egentligen väckts, hur det kan finnas magi och vad den går ut på och annat. Men det här är första boken i en serie, så jag får väl ge mig till tåls lite.


Titel: Bara den svagaste överlever
Serie: Filix Wood #1
Författare: Petrus Dahlin
Utg år: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 10-15 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar