onsdag 12 september 2018

Nej och åter nej

Ingrid och Jan har varit gifta i över 25 år. Hon är lärare, och har för ganska länge sen slutat brinna för sitt jobb. Han är någon slags statsvetare (ey, Carolina, du har nollkoll) på något viktigt departement, och har precis blivit befordrad till direktör vilket innebär högre lön, fler mail och att fler vill ha samma åsikt som honom. Hanne jobbar på samma ställe som Jan, och är en rastlös person. Hon byter partner ofta och lägenhet minst lika ofta, och tror alltid att det ska bli bättre om hon bara slipper den här utsikten eller den där killens pipiga röst.

Jan har sedan en julfest för något år sedan ett förhållande med Hanne bakom Ingrids rygg. Det är med Hanne han hittar tillbaka till sig själv, den han var förr när han hade drömmarna och livslusten kvar. Ändå vill han nog inte lämna Ingrid eftersom de har ett helt liv och inte minst två vuxna söner (som fortfarande bor hemma och kräver service) ihop. Han velar och velar, han och Hanne gör slut och blir ihop igen och hela tiden är Ingrid ovetande.

Tills en dag när Jan berättar, och flyttar hem till Hanne. Ingrid blir först helt tom, men reagerar snart genom att rensa bort allt som är onödigt i sitt liv. Verkligen allt onödigt. Och hon ledsnar på alla dessa vuxna (make och söner och andra) som ska ha och ha av henne men som inte ger henne någon energi tillbaka.

Det här är egentligen inte alls min sorts bok. Det ältas relationer sida upp och sida ner, och vi får följa det hela ur Ingrids, Jans och Hannes perspektiv. Ibland blir jag ganska trött på alla känslobeskrivningar - men ibland är det knivskarpa och bra formuleringar om livet och lyckan och varför vi gör saker som är mer eller mindre konstiga och vad vi längtar efter och varför. Karaktärerna känns högst trovärdiga, och jag tycker mycket om Ingrid - mer och mer ju mer hon sätter ned foten och går sin väg. Jan och Hanne tycker jag verkligen inte om någon av dem, och när jag läser slutkapitlen är jag så nöjd, så nöjd. Ta konsekvenserna av era val, ja. Ingrid hurrar jag för.

Så även om det inte är min typ av bok gillar jag den i alla fall. För livsfilosofin, livsbetraktelserna och träffsäkerheten.


Titel: Nej och åter nej
Författare: Nina Lykke
Originaltitel: Nej, nej og atter nej
Översättning: Lotta Eklund
Ljudbok - uppläsning: Alexandra Rapaport
Utg år: 2018
Förlag: Wahlström & Wistrand
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar