torsdag 20 september 2018

The Language of Dying

Detta är tredje boken av Sarah Pinborough jag läser, och de har verkligen varit väldigt olika. Precis som med de andra två jag läst (Behind Her Eyes och Tales from The Kingdoms) är det språket och de intressanta människorna jag får lära känna som gör det hela så bra. Och även här i The Language of Dying finns en liten gnutta magisk realism - eller kanske mer magisk symbolism om det nu finns något sådant. Men allra, allra mest är det - trots titeln - en bok om att leva. Om olika sorters liv, om hur du i trasiga liv ändå hittar bra saker, om hur en hel familj med sådana trasiga liv och svek och sorger ändå kan stötta och älska varandra. Det är så himla fint trots att där finns så mycket att vara ledsen och förtvivlad över i de där liven vi får ta del av.

En far till fem vuxna barn ligger döende i cancer. Det där "dödens språk" är det de anhöriga måste lära sig när döden nalkas, och det är allt det där fysiska en kropp och en människa måste gå igenom när livet är på väg bort. Kroppslig oro, skräck, uttorkning och allt vad det är (jag lyssnade på boken i en utmärkt engelsk uppläsning, men kommer nu inte ihåg de exakta engelska uttrycken för allt det där kroppsliga döendet). Hon som berättar är ett av barnen, född i mitten, och hon har efter en jobbig period av sitt liv återvänt för att bo (och äga) sitt föräldrahem, och det är mest hon som har stöttat och tagit hand om sin pappa när han blivit allt sämre. Men nu de senaste dagarna har syskonen återvänt hem och det är genom samtalen vid köksbordet över diverse baconmackor och ett oändligt antal koppar te (men inte så mycket sprit eftersom flaskorna måste gömmas undan när de två yngsta barnen, tvillingarna, ska komma hem pga sådana problem som gör att flaskor och annat måste gömmas undan) jag som läser får lära känna de där liven som gått snett eller mer snett eller rätt hyfsat trots allt.

Det är ledsamt och sorgligt och hemskt och vackert och så svindlande bra om livet och vi människor sådana vi är på riktigt.


Titel: The Language of Dying
Författare: Sarah Pinborough
Ljudbok - uppläsning: Gabrielle Glaister
Utg år: 2016
Förlag: Jo Fletcher Books
Köp den till exempel här eller här, ljudboken hittade jag här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar