måndag 23 oktober 2017

Behind Her Eyes

Sarah Pinborough är en ny bekantskap för mig som jag förut bara hade hört om när min kulturkollo-kollega Helena hyllat henne. Efter att ha läst den här boken anmäler jag mig raskt till Pinboroughs fanclub, och kommer att läsa allt hon skrivit. Behind Her Eyes golvade mig. Inte bara var den så spännande att jag helt enkelt inte kunde slita mig förrän jag läst färdigt - jag gillade också karaktärerna, Londonmiljön och så den magiska realismen som för mig lyfte den från vanliga thrillers. Jag älskar när allt är möjligt i en bok!

Googlar man lite på den här boken upptäcker man raskt att den ska ha "the most shocking ending you'll read all year" och det finns till och med en hashtag för den: #WTFthatending. Och vad tyckte jag, då? Utan att spoila? (för det är givetvis straffbart att spoila en sån här bok) Jo, jag gillade, och drog efter andan, och nä, jag kunde inte räkna ut att det var så det skulle sluta. Jag grunnade på ett antal lösningar under läsningens gång men hade inte helt rätt (även om jag tänkte åt rätt håll någon gång). Och jag älskar att bli lurad på det sättet!

Det handlar om Louise, som bor med sin son Adam i London och jobbar som sekreterare på en psykiatrisk klinik. På kliniken börjar en ny läkare: David. Och, aj då, det är ju just den killen Louise träffade på en bar häromkvällen, som hon nästan gick i säng med. Och nu kommer han här och ska vara hennes nye chef. Sin omöjligt vackra fru har han med sig också: Adele. Louise gör det enda raka i den situationen: hon flyr in på toaletten och låser om sig.

Men där kan hon ju inte sitta i all evighet - hon måste komma ut och möta chefen/mannen-i-baren. Han är väldigt chefig. Frun, Adele, verkar helt uppfylld av att vara vacker och smal och laga perfekta middagar och vara en Stepford-fru på alla sätt. Och märkligt nog blir Louise och Adele vänner. Samtidigt som Louise och David fortsätter att vara intresserade av varandra. Och ju längre man läser desto mer undrar man över David och Adele - hur är deras äktenskap egentligen? Vad har hänt före de kom till London för "a new start"? Varför blir Adele så himla glad över att David ger henne ett kreditkort och en gammal mobiltelefon? Varför shoppar hon sedan loss så att kreditkortet glöder? Vad hände i Skottland med Adeles föräldrar? Vem dödade katten? Varför? Varför? Varför?? 

Jodå, jag får alltså veta allt. Och jag får veta att jag trodde fel. Och sedan trodde jag på något annat, som också var fel, liksom det jag trodde jag hade listat ut efter det. Och... ja, så kommer slutet då. Och då? Då var det bara att bläddra tillbaka till de första sidorna för att kolla igen - stämde det i början i så fall? (ja, det gör det) Hur funkar det slutet ihop med det, och det och det i boken? Jodå, det funkar, alltihop, inga lösa trådar, och jag är alltså golvad.


Titel: Behind Her Eyes
Författare: Sarah Pinborough
Utg år: 2017
Förlag: HarperCollins
Köp den till exempel här eller här. Den ska komma på svenska våren 2018!

2 kommentarer: