fredag 7 september 2018

The Gilded Web

Alexandra är på bal. Det är hennes första säsong i London, hennes framtid är säkrad eftersom hon sedan länge (sedan hon var barn, faktiskt) varit förlovad med hertigen av HarGlömtVadHanHette, vädret är vackert och hon borde trivas som bara den. Svischa runt sin balklänning i någon countrydance eller vals. Men hon har gått ut i trädgården i stället, fryser i sina tunna kläder men pallar helt enkelt inte vara inne bland alla människor längre. Eller stå ut med sin moster och apjobbiga, mansplainande kusin en sekund till. Det här med glittrande sällskapsliv har hon raskt upptäckt är verkligen inte hennes grej.

Nå - rätt vad det är när hon går där i trädgården får hon en säck över huvudet, munkavle och händerna bakbundna, och så blir hon inslängd i en täckt vagn. What?!
Vagnen kör till någon okänd lords hem, och Alexandra blir ledd till ett sovrum och bunden vid en sängstolpe, och lämnad där hela natten.

Det var inte riktigt meningen, det där. Kidnapparna har tagit fel på person... och nu har Alexandra tillbringat en hel natt i den här lordens, earlen av Amberleys, hus. Ensam. Och i samhället hon lever i innebär detta att det är hon som blir utstött - om inte lorden i fråga gifter sig med henne. (även om det var hans bror som stod bakom kidnappningen, som egentligen skulle ske av brorens tvillingsyster som ett slags varning eller skämt)

Alexandra finner sig alltså plötsligt vara utfrusen ur societeten, förlovningen med den där hertigen uppslagen och en far som kräver (han är mycket för att kräva, den där pappan, och hota med Guds straff, och utdelanden av dygnslånga sitta-på-knäna-och-be-straff eller rent av prygelstraff) att hon tackar ja till earlen av Amberleys schyssta om inte helhjärtade giftermålsanbud. Det är ju inte som att earlen, som heter Edmund förresten, vill gifta sig med Alexandra. Nej, det är hedern som kräver det av honom. Och om inte han gör det så är yngre brodern (han som stod bakom kidnappningen) villig att träda in och ta sitt ansvar, och gifta sig med den där rakryggade och allvarliga unga kvinnan. Någon måste ju ta skiten, liksom.

Vad tycker då Alexandra om allt detta? Att vara en tråkig efterföljd som någon måste ta sig an? Att ha en far som liksom alltid bestämmer saker om henne utan att fråga henne, för hon är ju bara en kvinna och vad skulle en kvinna ha att säga i viktiga frågor whatsoever?

Jo - Alexandra har en hel del att säga. Så småningom. När hon fattar att det är OK att hon själv får bestämma över sitt liv.

Jag gillar en hel del med den här boken som är en av Mary Baloghs tidigare. Den skiljer sig lite från hennes nyare i det att flera romanser än bara "huvudparets" avhandlas, och så är här faktiskt lite av ett triangeldrama. Fortsättningsböckerna i trilogin kommer att behandla earlen av Amberleys syskon, först lillebroren och sedan hans tvillingsyster. Jag läser vidare.

Titel: The Gilded Web
Serie: The Web Trilogy #1
Författare: Mary Balogh
Utg år: 
Förlag: Dell
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar