onsdag 30 januari 2019

Arrow's Fall

Då så, dags för tredje och sista boken i Heralds of Valdemar, och framsidans bild Har Ytterst Djup Symbolism. Ett regn av pilar faller. Talia har trillat av sin hä.... förlåt, sin companion Rolan som silverglänsande och nypermanentad stegrar sig i pilregnet. Talia har en pil i axeln, och allt ser jobbigt ut.

Jo. Och det är det. Fast det är när man som läsare äntligen har kommit till pilregnsdelen som boken börjar bli bra, för fram tills dess är den helt ärligt ganska seg. Talia är färdig med sin Herald-utbildning och börjar jobba som rådgivare/livvakt/bästa vän åt drottningen och det är mycket politik och intriger. Och så har vi Dirk. Han är kär i Talia. Och hon är kär i honom. Men eftersom han är ful så tror han att Talia i stället är kär i hans bästa vän Kris, för det är ju alla andra eftersom han är snygg. Och eftersom ingen av de tre pratar ordentligt med varandra så kan triangeldramat fortsätta i all eländighet tills Dirk är så deprimerad att han nästan supit ihjäl sig och dessutom får lunginflammation. Det är aptråkigt att läsa om. Och mitt i allt detta ska så Talia och Kris (nej, Dirk ska inte med, och nej, Dirk är inte glad) resa till grannlandet och kolla upp prinsen där. Grannlandet har nämligen erbjudit prinsen som make till Valdemars kronprinsessa Elspeth, men någon måste ju kolla så att killen verkar vettig, har bra bordsskick och trevlig sångröst och så där.

Och det är alltså först nu som boken tar fart och blir bra. Prins Ancar är nämligen inte alls trevlig. Nä, han är helt makalöst onyanserat OND. Han omger sig dessutom med elaka, onda människor. Och Talia, Kris och deras vita fina hästar är snart riktigt långt ute på fisens mosse. (pilarna och allt det där)(och gift)(och elaka människor med ondskefulla skratt) Vilken tur ändå att Dirk fick stanna hemma!


Titel: Arrow's Fall
Serie: Heralds of Valdemar #3
Författare: Mercedes Lackey
Utg år: 1988
Förlag: Daw
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

 1. Tur för Dirk alltså :p

  Tänkte fråga dig som har superkoll på fantasy om du har några tips på fantasybok som jag kan välja nästa gång det är min tur att välja bokcirkelbok (det var just jag så det är först om 8 månader, så känn lugnet)? Jag vill _verkligen_ att vi ska läsa fantasy men kommer inte på vad pga alla är 800 sidor och/eller ingår i en serie. Vi brukar hålla oss under 400 sidor typ. Kruxet är också att den ska finnas på svenska. Och gå att få tag på via bibliotek eller pocket. Och vara superbra så att alla börjar gilla fantasy. Inga små krav med andra ord :) Men om du nån gång har tråkigt och massa tid över skulle jag bli jätteglad för tips! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe... den var inte lätt. Och jag vet precis hur du känner - jag har också tänkt flera gånger att jag ska frälsa mina bokcirkelvänner med bra fantasy, men så är det ju det där: för många sidor, för många böcker i serie, eller finns bara på engelska. Det översätts så förfärande lite till svenska, och visst finns det guldkorn men det är inte ofta. Det kom mer förr, så om det kunde funka med någon äldre? (som säkert går att raggas upp på bibliotek) Jag svarar med de titlar jag kommer på direkt, så kan jag grunna vidare ett tag och fylla på med fler senare?
   Leigh Bardugo - Högt spel (tror även bok 2 är översatt, men den här funkar som standalone)
   Guy Gavriel Kay - Tigana
   Ursula K. Le Guin - Trollkarlen från yttre övärlden (som ju är urgammal men där första boken nog kan funka ensamstående)(obs jag har faktiskt aldrig tyckt om den här men tror den kan funka som cirkelbok)(fast inte fasen frälser den någon att börja läsa fantasy?)(äh, strunta i den va...?)
   Bara måste ju ta med: Mördarens lärling av Robin Hobb. Ja, jag vet att det är första i en trilogi, men den är ju riktigt frälsa-till-fantasy-bra och så kan de till och med läsa vidare sen?
   Funderar vidare...

   Radera
 2. Tack! Har inte hunnit kommentera pga började läsa His Majestys dragon (insert emoji med hjärtögon)! Åh vad jag gillar! Är på bok 2 nu och läser om ombordstigning på jättedrakfraktskeppsbåt.

  Tack för tipsen. Har bara läst Mördarens lärling, och den ÄR ju jättebra, ska kolla tillgängligheten på bibblo osv för den. Eller så får jag skaffa ett eget lager via secondhandbutiker i väntan på att det är min tur nästa gång. :p

  Vi har läst väldigt många olika genrer i bokcirkeln så jag tycker att det är dags för fantasy. Sen kan vi diskutera varför det är en genre som många verkar undvika och om deras (eventuella) förutfattade meningar om genren infriades. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad kul att du också gillar Temeraire...! Jag får hjärtemoji-ögon bara jag tänker på honom <3
   Jag hoppas jag kommer på fler bra titlar att tipsa om till din cirkel, eller att du själv får många snilleblixtar och verkligen lyckas få cirkelmedlemmarna att gilla. Det är så många som TROR att de inte gillar fantasy bara för att "alver och drakar och sånt där inte är min grej". Det är ju en gigantisk genre som rymmer ungefär allt, och jag blir så ledsen när många inte ens ger den en chans. Well - hoppas du i allafall får igång den där diskussionen, låter jätteintressant!

   Radera