tisdag 9 juni 2020

Dillstaligan - Juvelkuppen

Jag råkade få tag på andra boken om Dillstaligan, Juvelkuppen, före den första som heter Konstkuppen, men det gör nog ingenting. Skillnaden är nog bara att Dillstaligan är lite mer etablerade när jag kommer in i läsningen, och att de är tre som är med: Jonathan, Zasha och Bollan, i stället för de två som tydligen lär känna varandra i första boken. Jag får leva med det. Eller så får jag väl backa tillbaka och läsa Konstkuppen också - och det gör jag nog för det här var en trevlig bekantskap!

Det är en deckarserie för barn, eller snarare spänningsserie eftersom grejen med Dillstaligan är att de inte är listiga barn som startar detektivbyrå och hjälper de i barnböcker så obegripligt korkade poliserna att lösa fallen. Nej - Dillstaligan är ett tjuvgäng och det är alltså de som utför brotten...! Dock med ett stort men: även om planerna storstilat går ut på att "göra stötar" så stjäl de liksom åt rätt håll: från de rika till de fattiga, och utan egen vinning, som barndeckarnas egna Robin Hood.

Annars är det inte något särskilt vattenkammat gäng vi har att göra med: Jonathan är den smarte som uppfinner saker och gör detaljerade planer för hur saker ska göras, Bollan är den starka och tuffa, gängets "doer" och Zasha är motorn, den som kommer på vad som ska göras. Han är också den som tänjer absolut mest på sanningen, skryter och inte drar sig för att låta de andra två göra allt arbetet medan han får en plötslig släng av "vinterkraxsjukan" eller så.

Mer vattenkammad och glänsande är unge herr Rick Flottén, som med sin tjusiga familj bor i ett slott. Rick går i samma klass som Dillstaligan, men är en "osnäll" typ. Trots det är det många som vill vara kompis med honom, och han flyter omkring på boksidorna med ett överlägset flin. Rick bjuder in till lyxigt födelsedagskalas:


Det här är förstås inte OK någonstans, särskilt inte som Rick bjuder alla utom Zasha (för "man kan ju inte bjuda alla, eller hur?"). Samtidigt är det så överdrivet "inte OK" att jag har väldigt roligt när jag läser. Elak-fnissigt är det också att läsa om det där lyxiga födelsedagskalaset med guld överallt, en pappa som är minst lika skrytig som sin son och med en Rick som banne mig sitter som i en tron och nådigt tar emot presenter (fast sedan är han helt missnöjd med det han får eftersom han ju är så rik att han redan har allting...).

Jodå, här tas svängarna ut rejält. Jag har kul, det är spännande och jag gillar verkligen.


Titel: Juvelkuppen
Serie: Dillstaligan
Författare: Jens Lapidus
Illustrationer: Gustaf Lord
Utg år: 2020
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här, här eller via Omnible
För vem? cirka 7-9 år

2 kommentarer:

 1. Första gången jag kommenterar så vill börja med att tacka för en jättebra och varierad blogg som jag har haft stort nöje och nytta av både privat och i jobbet som bibliotekarie!
  Har läst båda böckerna i Dillsta-ligan, och jag har hela tiden tänkt att Zasha är en tjej. Var därför tvungen att gå tillbaka och skummläsa böckerna för att få klarhet i detta, måhända en yrkesskada. :) Jag hittar ingenstans några som helt kommentarer om vilket kön Zasha har, utan det lämnas öppet för tolkning vilket jag tyckte var en kul detalj. /Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beröm, och så glad jag blir att du läser och gillar! :)

   Och det här med Zasha är helt fascinerande ju! Jag har inte boken själv nu så kan inte kolla (för jag har samma yrkesskada som du och har stort behov att själv kolla i böckerna...) men måste ju göra det sen jag också. Bara för att, liksom. För wow, att jag inte ens har sett det? Att det aldrig står om Zasha är kille eller tjej? Och också intressant att du tänker att det är en tjej och jag inte ens funderade över att det var en kille, bara tog det för givet? Undras varför jag direkt tänkte så?

   Radera