onsdag 26 februari 2014

Biblioteksvardag - Vad en skolbibliotekarie gör om nätterna

Jag träffar väldigt många barn när jag jobbar som skolbibliotekarie, barn i alla storlekar eftersom biblioteket där jag jobbar är både folk- och skolbibliotek. Att jobba med barn, böcker och läsning kan vara en alldeles fantastisk kombination. Visst finns det många stunder när man är frustrerad ("meh, palla läsa den tjocka boken..." eller "meh, palla lämna tillbaka biblioteksböcker...") men de flesta dagar så är det något barn som säger något som gör en så himla glad och lycklig över sitt yrkesval. Eller bara allmänt fnissig.

Det här, till exempel: Ofta, ofta får jag frågan "har du verkligen läst alla böckerna på biblioteket?" Barn ända upp i sjätte klass eller så brukar fråga mig det. "Nä, men jag jobbar på det" brukar jag svara då.

Men de yngre barnen, de som kanske är 5-6-år? De har ännu större tilltro till min allmänna begåvning. De flesta av dem är nämligen fullständigt övertygade om att jag inte bara har läst alla böckerna som står på hyllorna - det är också jag som har gjort dem. "Oj, vad många böcker du har skrivit...".

Absolut. På dagarna är hon bibliotekarie. På nätterna är hon författaren som ser till att bibliotekets bokhyllor ständigt är välfyllda.


4 kommentarer:

  1. Det låter som ett väldigt roligt och mysigt jobb. Barn kan verkligen lysa upp ens dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. O ja! Alla dessa raka besked om saker och ting, och ärliga åsikter...

      Radera