lördag 4 april 2015

Half the World. Eller "Vi ror söderut. Länge."

Det här är andra boken om Yarvi och om alla de små rikena kring Shattered Sea. Fast här har både Yarvi och Shattered Sea fått stiga åt sidan lite. I stället får vi läsa om Thorn, ung tjej som är duktig på att slåss, och Brand, ung kille som är stark och tror på det goda, och så om länderna i söder.

Det är fortfarande väldigt mycket viking-fantasy, detta. Nästan ännu mer än i Half A King. Här far alltså vikingarna i österled (eller, nja, söderut i boken), längs med floderna. De får bära sin båt från en flodled till en annan. De får möta stäppkrigare, och de seglar mot First of Cities, en gigantisk stad som ligger på ett näs där ett hav möter ett annat. Det är lite som en historielektion om en resa till Miklagård för tusen år sedan, det hela.

Jodå. Det är förstås intressant. Om det var en historielektion jag hade velat läsa. Men jag var nog mer ute efter rejäl fantasy, förstås. Och jag är rätt besviken på Half the World, eftersom jag tycker miljön och resandet tar över alldeles för mycket. Handlingen är ungefär så här:

Kungen i Gettland tycker att högkungen i Skekenhouse försöker bestämma för mycket över rikena runt Shattered Sea. Han vill göra uppror. "Steel is the answer!" skriker han envist som argument i alla diskussioner. För att kunna kriga mot högkungen och alla hans allierade behöver Gettland hjälp från andra länder. Yarvi (numera kungens rådgivare/"minister") reser till imperiet i söder för att söka hjälp. Med sig på resan har han Thorn, som blir ännu bättre på att slåss, samt Brand, som blir lätt desillusionerad alltefter resan fortgår.

Japp. Det var det hele. På nästan femhundra sidor. De ror, och de ror, och de ror, och de ror. Sedan bär de båten ett tag. Det är jobbigt. Sedan ror de ännu mer. Slåss mot stäppkrigare. Ror och ror och ror.

Det räcker inte. Inte på långa vägar, faktiskt. Hur duktig Thorn än blir på att slåss. Jag vill ha mer hemligheter, action, spänning, magi, ondska, läskiga monster...mer av ungefär allt. Fast inte mer av rodd, tack så väldigt mycket.

Hoppas detta är en typisk mellanbok, och att tredje och avslutande boken i serien, Half A War (som lär komma till hösten) plockar upp känslan och allt det bra som fanns i första Half A King och gör fantasy av det hela igen i stället för vikingakunskap.

Titel: Half the World
Serie: Shattered Sea #2
Författare: Joe Abercrombie
Utg år: 2015
Förlag: HarperCollins
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

 1. Aj då, och jag som tyckte de rodde väääldigt mycket i första delen (inte så att det egentligen störde men ändå mycket)... Jag kommer nog läsa den här när det finns en tredje bok och jag fått veta att den är så pass bra att det motiverar att läsa denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på ett fyrverkeri av händelser och hemligheter i trean. Och är det då så att Thorn och Brand har viktiga roller i det så behöver man nog ha läst den här också, så bra taktik av dig att vänta tills trean har kommit.
   Möjligen kommer detta att bli känt som Abercrombies "Roddtrilogi".

   Radera