måndag 13 april 2015

Himlen börjar här

"Jag vill inte ta vägen hem och riskera att stöta på någon från skolan, särskilt inte Sarah, som informerade mig om att medan jag varit borta har hon läst på om sådana här saker och enligt alla experter behöver jag prata om vad jag går igenom. Men hon och experterna, och mormor med för den delen, förstår inte att jag inte kan. Jag skulle behöva ett nytt alfabet i så fall, ett som är gjort av jordskred, av kontinentalplattor som byter plats, av det djupa, uppslukande mörkret."
Ett citat måste inleda ett inlägg om den här boken. Det kändes under läsningens gång som att jag ville spara minst en mening från varje sida i boken - för att den var bra, rolig, snärtig eller gav mig en spark mitt i magen så att jag tappade andan. Språket, bilderna och formuleringarna i den här boken är alldeles fantastiska!

Men inte bara det. Jag älskar karaktärerna också. Huvudpersonen Lennie, klarinettist och ponnymascot, mormor som fyller huset med målningar på gröna damer, morbror Big som försöker få döda skalbaggar att vakna till liv genom att lägga dem under pyramider, Lennies bästa vän Sarah vars klädstil troligen måste upplevas. Sedan har vi en huvudperson till som egentligen är med igenom hela boken fast hon är död redan innan den börjar: Lennies storasyster Bailey. Och, åh, jag glömde Joe Fontaine med ögonfransarna och trumpetsolot, han borde stått direkt efter Lennie i uppräkningen.

Den här boken uppfyllde mig helt några dagar. Den är faktiskt helt fantastisk. Jag kan nog inte komma på något jag inte tyckte om med den Jo, förresten, jag tyckte inte om att läsa om det här med Toby och två själar som i gemensam sorg drabbas av galenskap...men jag förstod.

Lennies älskade syster är död. Nitton år, och en plötslig hjärtattack. Lennie försöker leva vidare med allt i spillror och systerns kläder kvar i garderoben. Hon skriver små dikter och texter om sin syster och om känslorna och skriken i sig, och så lägger hon dikterna där hon råkar ha skrivit dem (i häcken, i jorden, i trädet, på gatan...). Texterna står med, i handstil, i boken, och det är hjärtslit och sorgearbete.
Och så mitt i allt detta svarta så blir hon kär. Så kär att längtan efter att kyssa någon hela tiden poppar upp i henne (som när hon sitter och äter frukost och vill kyssa skeden bara för hon är kyss-sugen).

En riktigt bra bok. Läs!

Titel: Himlen börjar här
Författare: Jandy Nelson
Originaltitel: The Sky is Everywhere
Översättning: Ulla M Danielsson
Utg år: 2012
Förlag: Gilla Böcker
Köp den till exempel här eller här

6 kommentarer:

 1. Åh vad jag önskar att min läsupplevelse varit så! Hoppas hoppas att du nu älskar Solen minst lika mycket :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppas! Den ligger i hyllan och väntar på mig!

   Radera
 2. Jag blev helt hopplöst förälskad i Himlen börjar här när jag läste den. Så pass att jag var tvungen att köpa mig ett eget exemplar. MÅSTE se till att få läst om den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är nog en sån bok man måste äga själv. Så fin när den ligger bredvid "Jag ger dig solen" (som jag inte har läst än) i bokhyllan!

   Radera
 3. Jag älskade både den här och Nelsons nästa bok! "Jag ger dig solen" var en av mina bästa läsupplevelser på mycket länge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot att läsa den också!

   Radera