måndag 3 augusti 2015

Liten parlör för älskande

En sådan liten fin och njutbar bok detta är! Så många gånger jag satt och nickade och/eller log för mig själv när David Levithan hittar små små detaljer och stora tankar i ett kärleksförhållande och dess utveckling och får mig att känna igen mig.

Inte för att mitt förhållande är precis som parets i Liten parlör för älskande med allt det amerikanska och newyorkiska - men ändå. De interna skämten, smågnabbandet till exempel om att glömma sätta på locket på tandkrämstuben, det där funderandet om när du och jag blev "vi", om hur ett hem byggs upp. Massor.

Och så finns här så många fantastiska formuleringar om kärlek, om livet, om tvåsamhet, ensamhet, förtvivlan och lycka.

Liten parlör för älskande är inte en bok att läsa igenom i ett svep. Den ska läsas några sidor då och några sidor då (ypperlig toalettbok m a o) - och alltså avnjutas som en chokladkartong ungefär. Med ett perfekt utvalt ord, en engelsk glosa med svensk översättning angiven bredvid, som rubrik för varje kapitel berättar den i korta kapitel om ett förhållande mellan två människor. De träffas, blir stormkära, flyttar så småningom ihop, har kriser men älskar...tills den ena människan sviker och förhållandet kraschar. Vi får det inte berättat för oss i kronologisk ordning, utan i skärvor. Som om någon slagit itu det vackra och sedan lagt ut alla trasiga delar i en helt ny ordning.

Redan några sidor in i boken framgår det att förhållandet kommer att ta slut - ändå ville jag följa raden av ord, av skärvor, till bokens slut och få alla de där träffsäkra formuleringarna och iakttagelserna. Det här är så bra!
abyss, n                                                 avgrund, s
Det händer att jag tvivlar på allt. När jag ångrar allt du har tagit ifrån mig, allt jag har givit dig och all tid jag har slösat bort på oss.
 qualm, n                                               räddhåga, s
Det finns ingen anledning att driva med mig för att jag använder tandtråd två gånger om dagen.

Titel: Liten parlör för älskande
Författare: David Levithan
Originaltitel: The Lover's Dictionary
Utg år: 2015
Förlag: Gilla (även utgiven 2012 av X Publishing)
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

 1. Tar det slut? Jag har för mig att jag tolkade det som att de fortsatte, försökte gå vidare tillsammans. Men, som du säger, allt berättas i skärvor så jag kan ha misstolkat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men så tänkte jag? Att de försökte lite till men att det inte gick? Men det är väldigt öppet för diskussion och det gäller ju fler saker i boken.
   Borde vara perfekt cirkelbok!

   Radera