torsdag 12 maj 2016

Offerträdet

Om ni jobbar på en skola, eller har barn, eller säkert annars också, så har ni de senaste åren hört det här måååånga gånger som det alla ska jobba mot med optimism och självklarhet:

"Alla ska nå målen!"

Eller hur?

Jag lovar: efter att du har läst Offerträdet av Magnus Nordin, så kommer du att få en lätt rysning längs med ryggraden så fort du hör talas om det där nästa gång. Särskilt om det uttalas av någon rektor som ser bestämd ut.

Offerträdet är en tunn och lättläst skräckbok för ungdomar (med illustrationer av Lars Gabel, han som också illustrerade Varelserna-serien av Magnus Nordin), och kommer att följas av flera liknande korta skräckberättelser av Magnus Nordin. Bra! Behov finns av lättläst skräck för ungdomar!

SO-läraren Torbjörn (jamen klart att han heter Torbjörn - kunde passat med Tor också, eller Styrbjörn, eller Toke. Eller Orm.) står och berättar för klass 9A på Odenviskolan om asatro och gamla seder. Ingen lyssnar, ingen bryr sig - men hallå!? de slutar nian om någon dag? Orka bry sig??

Och vad gäller Freja så är det liksom väldigt för sent att hon ska sätta igång och bry sig. Det borde hon ha gjort för ett par år sedan eller så. Nu är hennes betyg riktigt värdelösa - och nu inser hon att hon nog kommer att hamna på IV-programmet (vilket hon inte vill, eftersom "det är bara losers som går där"). Alltså har hon en listig plan: hon ska lista sig in på rektorsexpeditionen efter stängningsdags och manuellt rätta till de där betygen i betygskatalogen, eller på pappren eller hur hon nu har tänkt sig. Det är högst oklart. I vilket fall som helst så övertalar hon sin kompis Alva att följa med.

Men det går inte alls som Freja tänkt sig. För det första ligger inte betygen kvar på någon synlig plats, så de får leta. Och när de letar så hittar de andra saker där på rektorsexpeditionen. En läskig statyett, och någon skål som ser ut som att den har varit fylld med blod. Och fler saker. Dessutom visar det sig att skolan inte alls är tom fast den har stängt och det är kväll. Lärarna har kommit tillbaka. Vad ska de göra där på kvällen? Har de inga egna liv??

Alla ska nå målen. Jojo.

Titel: Offerträdet
Författare: Magnus Nordin
Illustrationer: Lars Gabel
Utg år: 2016
Förlag: Berghs
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 12-16 år


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar