måndag 9 maj 2016

Vi ses när vi ses

De underbara böckerna om Dunne har jag skrivit om många gånger här på bloggen, och här kommer nu den femte boken i serien. Det kan vara det allra finaste omslaget av alla på den!

I Vi ses när vi ses träffas Dunne och Ella-Frida helt oplanerat på Skansen där de bägge råkar vara samtidigt med sina respektive skolklasser. Dunne har faktiskt sprungit ifrån sin klass eftersom två av tjejerna var elaka mot henne, och är egentligen borttappad. Ella-Frida har smitit från sin stökiga klass och är väl egentligen också borttappad - och så träffar de på varandra och sätter igång med att vara borttappade tillsammans, gömma sig för lärare, vaktmästare och annat löst folk som verkar leta efter dem. De passar också på att gräva ner de två hälfterna av sitt kompishalsband under en rosenbuske (framsidan!) eftersom Ella-Frida envisas med att deras vänskap annars "är i fara".

Som vanligt med de här böckerna så är det egentligen en allvarlig underton, och läsaren förstår att vare sig Dunne eller Ella-Frida har det särskilt lätt i skolvardagen. Dunne har dessutom det här med att pappa verkar ha blivit kär att tampas med. De fantastiska bildernas ansiktsuttryck säger ofta mer än vad texten gör - älskar illustrationerna i Dunne-böckerna!

Men av alla de fem böckerna i serien om Dunne är det här faktiskt den svagaste, tycker jag. Det händer lite för mycket, är för många trådar att följa. Det är förhållandet Dunne-pappa-Vera, det är Ella-Fridas otrivsel i den stökiga klassen, det är minnet med islandshästarna, det är kompishalsbandet och Skansenbesöket, det är det där jobbiga med att de andra tjejerna i klassen inte är snälla mot Dunne... det blir spretigt. I en tjockare bok för äldre barn hade det säkert funkat bra när allt hade fått gå mer på djupet, men på den här nivån blir det för mycket zappande mellan allt som måste vara med. Plus att det blir ett måste att ha läst de tidigare böckerna om Dunne och ha dem i minnet för att hänga med på allt här. Dunne kanske ska flytta upp till Hcg-klassen (ca 9-12)? Fast helst vill jag att hon stannar kvar hos 7-9-åringarna även i fortsättningen, och med en återgång till den enklare och rakare handlingen från de första böckerna.


Titel: Vi ses när vi ses
Serie: Dunne #5
Författare: Rose Lagercrantz
Illustrationer: Eva Eriksson
Utg år: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 7-9 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar