tisdag 1 november 2016

Det är något som inte stämmer

Även om jag nu hade läst hur många positiva recensioner som helst om den här boken var jag ändå inte beredd på hur mycket jag skulle tycka om den, hur nära jag kom någon annans smärta. (När Petra har det som jobbigast så är det som att jag inte heller kan få ordentligt med luft.) Jag hade läst två andra av Martina Haags böcker tidigare och väl tyckt OK om dem men på ett mer hoppigt och käckt studsigt vis liksom. Här är det inte det. Här är det svärta och att spela Candy crush för att överleva natten, att slitas sönder men ändå hålla ihop för barnens skull. Och det berör mig mycket.

Det handlar alltså om författaren Petra som några veckor jobbar som ensam stugvärd i en av STFs stugor i Norrbottens fjällmark, och som där skriver om hur hon och maken Anders för något år sedan skiljde sig eftersom han i stället blivit ihop med sin arbetskollega. Och jag vet att det är det om skilsmässan som borde beröra mig allra djupast - ändå var det beskrivningen av att vara alldeles ensam där på fjället och andas luft som kändes som mer än vanlig luft som fick mig att nästan börja gråta. Jag är i en period i livet när jag knappt hinner göra något än att jobba och att köra bil fram och tillbaka till jobbet, och sittandes där i bilen (med ljudboken) fick jag en enorm längtan efter att själv få göra just det där: läka själen några veckor i total ensamhet i vacker natur.

Sen hade jag förstås gärna sluppit de där mystiska nattgästerna som kommer till Petras stuga - maken till jobbiga typer får man leta efter och jag blir nästan arg när jag inte tycker hon säger ifrån ordentligt.

Men trots allt är det inte kopulerande norrmän eller klara fjällsjöar jag kommer att minnas den här boken för. Det är ändå den där nakna och inträngande bilden av hur en människa blir övergiven av den hon älskade, och hur hon fortsätter att älska honom och vilja ha honom tillbaka trots att han beter sig som en skit. Och hur hon till sist tar sig igenom smärtan och kommer ut på andra sidan ("inatt har jag lyckats sova helt utan tabletter..."). Jag sällar mig till hyllningskören - det här är bra.


Titel: Det är något som inte stämmer
Författare: Martina Haag
Ljudbok - uppläsning: Martina Haag
Utg år: 2015
Förlag: Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

 1. Köpte den här boken för ett tag sedan. Är verkligen jättesugen på att ta upp den snart.

  SvaraRadera
 2. Hon beskriver känslan med en sådan exakthet. Det kryper in under mitt skinn när jag läser. Har läst den en gång och lyssnat på den två!👌🏼

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Och den kan absolut vara värd en omlyssning eller omläsning.

   Radera