måndag 14 november 2016

Legion - Skin Deep

Skin Deep är en kortroman, och fortsättning på Legion som jag tyckte var väldigt fascinerande. Lite är det väl så att det som fascinerade i Legion - Stephen och alla hans aspekter/personligheter/hallucinationer - blev tillräckligt utrett i den och är alltså inte längre lika spännande i Skin Deep. Fortfarande är dock idén så pass spännande att det är underhållande nog att läsa.

Stephen har alltså en helt unik psykisk egenhet eller vad man ska säga (han tycker själv att han är helt frisk, bara väldigt annorlunda liksom). Han har inom sig ett antal personer (47 stycken nu) som han inte bara hör rösterna på - han ser dem som fysiska personer han kan föra samtal med, och som måste ha egna sittplatser på flyget till exempel. Ingen annan kan förstås se dem, så de är lite som ett barns låtsaskompisar - bara det att de personifierar alla Stephens begåvningar som tydligen är för många för att hans eget huvud ska kunna rymma dem alla. Vi har vapenexperten, psykologen, historikern, handskriftsexperten osv osv, och när de alla pratar med varandra så ser det för vanliga människor i verkligheten ut som om Stephen bara sitter tyst och stirrar rätt fram.

"Team" Stephen löser olika brott. I Skin Deep handlar det om att hitta en försvunnen kropp. Den här kroppen är mer eller mindre en tickande bomb, eftersom den tillhör en vetenskapsman som kommit på ett klurigt sätt att spara datorinformation i sina egna celler, och kroppen är alltså fullproppad med information som kan bli farlig i orätta händer.

Det är fortfarande roligt att se hur alla "aspekterna" löser problemet tillsammans (och vid ett tillfälle, när Stephen omöjligt nog blir av med sina aspekter blir han helt hjälplös...), hur de grälar med varandra, pratar om sina egna familjer, blir kära i varandra och har sig. Dock är inte själva brottsfallet med den försvunna kroppen så intressant - jag hade väntat mig en större Sandersonsk twist där. Plus att jag väntade mig lite utveckling av hur de där aspekterna funkar egentligen, men fick inte riktigt vad jag ville där heller.

Hur som helst - Sanderson är bra även när han inte är sitt bästa, och Skin Deep var riktigt bra läsning ändå.

Titel: Legion - Skin Deep
Författare: Brandon Sanderson
Utg år: 2015
Förlag: Gollancz
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar