fredag 11 november 2016

I.R.L. - Ilskan, rädslan, löftet

Josef är tolv, och viktigast i hans liv är datorspelandet. Ja, så är det förstås fullt av allt det andra: skolan, läraren Dilba, det sociala spelet i klassen, hans kompis David som verkar urstark och modig samtidigt som han är retad just eftersom han vågar vara annorlunda. Josef var alltid med David förut - nu är han det mer när det inte märks så mycket eftersom Davids egna sätt att vara kanske smetar av sig på honom själv annars och Josef är nog inte lika stark som David.
Oj, nu gled jag iväg i något helt annat än den här boken egentligen handlar om - men jag tycker relationen Josef-David är himla intressant och äkta.

Det som händer är att bara några timmar efter att Josef rusat hemifrån efter att ha grälat med sin pappa om något så fånigt som ytterkläder får han veta att pappan hamnat på sjukhus efter en arbetsplatsolycka. Pappa ligger nu i koma och ingen vet när eller ens om han vaknar igen. Och det är så hemskt - Josef vill bara väcka honom så att han kan få säga förlåt, och att han älskar pappa trots allt han skrek åt honom i morse. Helt förutom det där att det är pappa som ligger där med slangar kopplade till kroppen och kanske inte vaknar igen.

Det här är bra, och sorgligt, men ändå med de där ljuspunkterna i Josefs liv (Ruth, plötsliga skratt och sånt där) och med funderingarna om man får lov att ibland känna sig glad fast man egentligen är så ledsen och orolig att det knappt går att stå ut med? Jag tycker om att läsa om Josefs funderingar, om hur det är hemma hos honom och med den övriga familjen (mamma och storasyster) när resten av livet bara går i stå.

Just de här funderingarna över döden och livet och vad som händer sedan leder in på ganska mycket resoneringar kring filosofi och särskilt Descartes och hans tankar, och jag tycker det blir lite för mycket av det där (även om jag förstår att det blir en tröst för Josef). Och den här Steve känns nästan lite väl bra och god och medmänsklig. Bra om sådana finns, men jag tror inte riktigt på honom.
En annan liten invändning jag har är att eftersom Josefs normala liv kretsar kring datorspelandet så mycket så namedroppas många spel här, och det känns som att detta gör att boken kan bli utdaterad farligt fort. Vilka känner igen de här spelen om 4-5 år? Eller är det inte viktigt i sammanhanget?

Trots allt är helhetsintrycket en fin bok om en kille som känns äkta, och en bra bok för funderingar om döden och om vänskap.

Titel: I.R.L - Ilskan, Rädslan, Löftet
Författare: Maria Frensborg
Utg år: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

1 kommentar:

  1. Denna bok är fenomenal
    jag rekomenderar den verkligen
    Ta den, läs den, älska den

    SvaraRadera