söndag 6 november 2016

Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter

Det här är en otroligt vacker bok. Framsidan känns guldig och påkostad, och Jakob Wegelius illustrationer är (som vanligt) fantastiska.

Jag har ända sedan jag var liten varit intresserad av olika myter och gudasagor, särskilt de nordiska och grekiska, och har många gånger läst om Herkules, om Minos, om Minotauros i labyrinten och om de där grälsjuka gudarna som så mycket har mänskliga fel och brister. En sådan här bok är alldeles perfekt att sätta i händerna på sådana som är som mig - vare sig de är barn eller vuxna.

Men den tillför inget så där värst nytt. Annika Thor återberättar de gamla myterna med modernare språk, och låter gärna berättelserna haka i varandra så att berättaren påminner om att guden eller vem det nu är gjorde det eller detta då förra gången och därför fortfarande är på dåligt humör eller sur på någon - läsaren får mer överblick och sammanhang och det är bra. Sen kan jag tycka att hon förenklar och förkortar de dramatiska händelserna väl mycket till förmån för att reda ut alla relationskriser i gudarnas boning. Jag hade gärna läst en mer spännande återgivning av hur Theseus besegrar det odjur i labyrinten som ändå har fått ge namn åt hela boken än den som är: i en mening berättas det hur han med hjälp av garnet går in och dödar odjuret som ligger och sover. Bara så där. Och sedan berättelsens tyngdpunkt på förhållandet mellan Theseus och hans pappa kungen, och sedan Theseus och Ariadne och varför han sticker ifrån henne där på Naxos.

Så - en samling återberättade gudasagor och kända myter i vackert utförande där det dramatiska har fått stå tillbaka för det känslomässiga, och där jag nog saknar det som från början lockade mig med de här berättelserna.

Titel: Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter
Författare: Annika Thor
Illustrationer: Jakob Wegelius
Utg år: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar