söndag 26 februari 2017

Emperor of the Eight Islands

En av mina favoritfantasyböcker är Över näktergalens golv av Lian Hearn. Den är så annorlunda, och just därför gillar jag den. Det blev en hel serie efter den där, med ett antal sequels och åtminstone en prequel, och jag gillade en del men tyckte att ju längre serien fortsatte desto snårigare med politiska intriger blev den och det jag gillade i början (ung kille upptäcker sin magi och lär sig saker) drunknade i allt det andra.

Nå - när nu Hearn har skrivit en ny serie där första boken är Emperor of the Eight Islands, så var jag mycket nyfiken på om det skulle vara mer av Över näktergalens golv eller om hon fortsatte med de snåriga politiska intrigerna.

Tyvärr blev jag besviken. Det är snårigare än snårigast, med oändligt många människor inblandade, med politiska strider och familjefejder och krig, och jag kommer aldrig in i det. Största hindret är alla namnen - jag reder inte ut dem. Trots en karta med allt viktigt utsatt, trots en personförteckning där precis alla är listade (till och med hästarna, fåglarna och några namngivna svärd) så blandar jag ihop namnen på de stora klanerna, vilken stad eller del av landet de hör till, vem som är son till vem eller sur på vem... och när jag läst hela boken har jag gett upp det där med namnen för länge sedan och struntade i var på kartan de befann sig och med vem och försökte tycka om i alla fall.

Fast det gjorde jag inte. Tyckte om, alltså. Lian Hearn skriver på ett sätt som nog ska kännas som asiatisk berättartradition eller något sånt tror jag, kliniskt och sparsmakat på något sätt även när svärd svingas, huvuden faller och folk lider och dör. Katastrofer och fruktansvärda saker sker, men känslorna ska liksom uppfattas mellan raderna och inte skrivas läsaren på näsan. Jodå, jag brukar gilla att få tänka själv men här blir det så känslokallt och jag kommer ingen av de väldigt många huvudpersonerna nära alls. Håller faktiskt på att gäspa käkarna ur led. Just det "annorlunda" som gjorde att jag gillade Över näktergalens golv blir här alldeles för mycket och stöter bort mig.

Shikanoko (heter han inte från början, vissa personer byter namn också bara för att trassla till det ännu lite till) blir orättvist behandlad av sin farbror som inte bara tar hans hus och marker ifrån honom utan även vill ha ihjäl honom. Shikanoko flyr ut i skogen och träffar där på en slags magiker som med hjälp av hjorthorn och sex (det dyker upp en kvinna varje natt som Shikanoko ligger med) bygger en ansiktsmask till Shikanoko och som denne tar på sig när livet känns tufft. Då känner han sig hjortig. Typ.
Efter lite om och men och ytterligare ett antal namn och personer senare kommer Shikanoko till ett gods där alla är arga på varandra. Där regerar en storebror, som är gift med frun som förut var gift med hans lillebror, fast deras pappor bestämde att frun och godset skulle övergå till storebror varpå lillebror blev arg och drog till fiendeklanen, och frun surade för hon var fortfarande kär i lillebroren så nu när hennes nuvarande make verkar ha ihop det med en övernaturligt vacker kvinna (av en händelse samma som Shikanoko låg ihop hjortmasken tillsammas med) blir hon riktigt sur och sticker ut ögonen på en helt annan man (magiker) som råkar komma i vägen. Han blir inte glad, och samlar ihop sina magiska krafter till en liten karamell som han spottar in i Shikanokos mun. Under tiden blir det krig, eftersom en magisk överstepräst tycker att kejsaren bör dö, och att tronen inte ska gå till kronprinsen utan i stället till hans bror. Kriget sätter igång, storebroren och lillebroren från godset ovan har hamnat på olika sidor i kriget, frun har gått i kloster där hon ruvar på hämnd och Shikanoko går i lära hos onde översteprästen.

OK - slutade ni läsa på rad 3 ungefär? Jag ska bespara er resten, men ungefär så där är boken. Nu är det så att utgåvan jag köpte innehåller både bok 1 och 2, så jag läser möjligen vidare i bok 2 Autumn Princess, Dragon Child innan jag ger upp helt.

Det här måste jag också klaga på innan jag släpper er: den där omfattande personförteckningen i bokens början? Den är så pass omfattande att den också avslöjar allt som kommer att hända i både bok 1 och 2 genom att efter namnen skriva vilken relation de har till andra personer, även om det inte kommer att hända än på mycket länge. Sålunda får vi reda på vem Shikanoko kommer att gifta sig med (de kommer inte ens att träffas före slutet på bok 1), och dessutom vad deras barn kommer att heta. Detta är helt nya varianter på information overload i mitt tycke.

Titel: Emperor of the Eight Islands
Serie: The Tale of Shikanoko #1
Författare: Lian Hearn
Utg år: 2016
Förlag: Fsg Originals
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Tyckte också mycket om Över näktergalens golv, men tar bort den här från min att-läsa-lista nu. Hade dock himla roligt åt din recension :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Något bra som kom ut av det hela iallafall :)

      Radera