onsdag 8 februari 2017

Prince of Fools

Hur otrevlig Jorg av Ancrath än var i the Broken Empire så gillade jag ju honom. Ännu mer gillade jag Mark Lawrence sätt att skriva, det här med att sakta dela med sig av ledtrådar och information och låta läsaren bara få aningar och fatta saker själv. Klart jag var tvungen att läsa trilogin Red Queen's War också, som utspelar sig i samma värld och i ungefär samma tid som the Broken Empire, men med andra personer.

Huvudpersonen här, prins Jalan Kendeth, är ungefär tvärtemot allt det Jorg är. Inte för att det gör honom till någon trevligare person på något sätt - men där Jorg går till attack springer Jalan raskt och gömmer sig om det går. Varför utsätta sig för fara i onödan? Den viktigaste personen för Jalan Kendeth är Jalan Kendeth, och hans liv ska helst bestå av nöjen, spel, kvinnor och sprit. Det har funkat rätt bra hittills, eftersom han som prins lever ett liv i sus och dus och inte är den sortens prins som måste lägga sig i politik och landets styre eftersom han bara är nummer tio i arvsordningen till tronen. Kort sagt är karln en ohängd tölp som mest verkar lämna arga människor efter sig - men precis som med Jorg anar man ju längre man läser att det faktiskt finns rätt mycket bra hos Jalan också fast han försöker dölja det så gott det går.

Det som nu sparkar ut Jalan från det susidusliga livet är att han råkar springa i vägen för en förbannelse. Farmor (The Red Queen alltså) har en skrämmande rådgivare: The Silent Sister, som de flesta inte ens kan se (men Jalan har kunnat se henne i hela sitt liv och hon skrämmer skiten ur honom) och denna Silent Sisters förbannelse far bokstavligen talat iväg och jagar Jalan. I sin flykt krockar han med nordmannen Snorri (ja, vikingen, fast jag fortfarande inte för mitt liv kan förstå varför alla vi nordbor i den postapokalyptiska värld detta utgör äntligen ska ha gått tillbaka till att åka långbåt, bära hjälm, slåss med yxa och yra om Tor och Oden...??? Ett stort NEJ på det, och jag störde mig boken igenom) och därefter kan dessa två inte skiljas åt men heller inte ta på varandra för då kommer förbannelsen att explodera.

Eh, ja. Självklart, eller hur?

Snorri ska resa hem till sin is för att ta en gruvlig hämnd på elaka människor och slåss mot en armé av odöda. Jalan... ja, han måste följa med Snorri, vare sig han vill eller inte. (Inte!! Inget vin, inga kvinnor, inga sovmorgnar, inget skönt alls) Och så far de, och träffar på diverse människor och monster på vägen. (och en fjortonårig Jorg och hans gäng, faktiskt, en scen ur Prince of Thorns fast nu upplevd ur Jalans ögon)

Jag gillar dialogerna, jag gillar världen, jag gillar Snorri och Jalan, och jag älskar ängeln och djävulen de bär på sina axlar (nej, jag förklarar inte för det spoilar). Jag gillar alltså inte vikinggrejen, och ibland tycker jag det där resandet drar ut på tiden - men i det stora hela är det här en bra bok och jag ska absolut läsa vidare om Jalan och Snorri i The Liar's Key.


Titel: Prince of Fools
Serie: Red Queen's War
Författare: Mark Lawrence
Utg år: 2015
Förlag: HarperCollins
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar