måndag 11 februari 2019

Den där Jonny Johnsson-Jonsson

Jonny bor hos sin mamma i veckorna och hos sin pappa varannan helg, och man skulle ju kunna tänka sig att den här boken handlade om det? Nope. Det gör den inte. Jonny trivs mycket bra med att ha mamma på sitt håll och pappa på sitt, och vill absolut inte att de ska bli kära i varandra igen och flytta ihop. Då bråkar de bara. (ta bara det där med att de inte ens kunde enas om ett efternamn för Jonny?)

Nä, i stället handlar den här boken om cykelstölder. Om spindelmannenkalsonger som möjligen är för barnsliga. Om kompisar (och om att bli osams med dem) och föräldrar (och hur pinsamma de kan vara). Om skolan och vardagen och saker som krånglar till livet mer än nödvändigt. Om skitstörige Nicolai som alltid ska knuffas och alldeles garanterat är den som har snott Jonnys cykel. Det är förresten Nicolai som berättar för Jonny att alla med y-namn hamnar i fängelse förr eller senare eftersom fängelserna tydligen kryllar av Sonny, Conny, Jimmy, Benny och Jonny. Tack för det, Nicolai, och tack för det, mamma och pappa. Och jodå - Jonny blir kriminell innan ens halva boken är genomläst. Han blir också en åsna. Och han börjar hänga med Krister Petersson, trots att Krister möjligen har mördat Sveriges statsminister.

Jag tycker mycket om den här boken som är väldigt rolig (alltså, när Jonnys pappa bjuder på frukost med scones men stoppar Jonny precis när han ska börja äta och ber honom hålla handen i en bättre vinkel så att sconesfrukosten (#frukost #scones #lyx) ska göra sig lite bättre på instagram... hehe) samtidigt som den låter en fundera rätt mycket på livet.


Titel: Den där Jonny Jonsson Johnson
Författare: Elin Lindell
Utg år: 2018
Förlag: Alfabeta
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar