tisdag 19 februari 2019

Heartless

Den här, tillsammans med uppföljande Silent Melody, är två böcker som skiljer sig lite från Baloghs vanliga regencyromaner: de här utspelar sig ungefär 100 år tidigare, i mitten av 1700-talet och georgiansk tid. Alltså, när kvinnorna hade så stora krinoliner under kjolarna att de knappt kunde gå genom dörröppningar, och det var högsta mode att pudra håret och sminka sig, män som kvinnor.

Den som är "heartless" är Lucas Kendrick, numera duke of Harndon. Han har i flera år bott i Paris efter en händelse när han var ungefär i tjugoårsåldern och blev utkastad från sin familj. Nu måste han komma hem och bli hertig trots att det egentligen var hans storebror som skulle ärvt titeln - och han kommer hem och är inte bara modern utan typ först med allt modernt. Han har skor med höga, röda klackar, han sminkar sig, han har håret i käcka rullar på sidorna av huvudet och resten samlat där bak i en liten spetspung, han har till och med en liten solfjäder han viftar med. Och ett svärd (värja?) hängande på höften - besatt med juveler som i färg matchar dagens kläder. Jodå. Här kommer ett modelejon, minsann. Hjärtlös har han sett till att bli sedan han tvingades flytta från England och sin familj, för kärlek gör bara ont. Gifta sig ska han aldrig göra. Eller, möjligen om det krävs för att producera ättlingar. Men, som sagt, kär ska han aldrig bli.

Nädå. Bläddrar vi till sidan trettio, eller möjligen trettiotre? Ja, då är hertigen av Harndon kär så att det bara stänker om det - i Anna Marlowe.

Anna Marlowe ska inte heller gifta sig, någonsin. Eller bli kär. Hon har en mörk och svart hemlighet som hon inte kan avslöja, och som gör att hon inte kan gifta sig. Och något som hotar henne, eller någon som just nu är i Amerika men som när som helst kan komma tillbaka. Om han nu kommer tillbaka. Under tiden kan Anna låtsas att hon är som vilken ung kvinna som helst, och roa sig i London under säsongen tillsammans med sin syster. Men kär, det ska hon inte bli.

Nänä. Förrän på sidan trettio, eller om det nu var fyrtiotre? Då, när hertigen av Harndon svassar in med sin eyeliner, sitt rubinbesatta svärd som matchar skoklackarna, och Deras Blickar Möts.

Ack, ja, romance. Så skönt det är ändå.


Titel: Heartless
Författare: Mary Balogh
Utg år: 1995/2015
Förlag: Signet/Berkley
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar