måndag 25 februari 2019

Min hemliga tvilling

Min hemliga tvilling utspelar sig i en nära framtid där vi känner igen det mesta, men där VR-teknik, AI och självkörande fordon har blivit mycket vanligare. Leia och hennes kompis Hannes brukar ta den självkörande bussen till skolan, och när det en dag kommer en gammaldags buss med en riktig chaufför känns det lite ovanligt (och gamlingarna på bussen, alltså de där över 30 eller så, blir helt upprymda och nostalgiska).

Just AI är något som Leias föräldrar vet mer än de flesta om - de forskar om AI och tillämpad robotteknik. Och den "hemliga tvillingen" är vad Leia upptäcker nere i källaren i huset där de bor: mammas och pappas hemliga egna forskarprojekt. En robot som är en exakt kopia av Leia själv.

Leia avslöjar inte att hon sett vad föräldrarna har i källaren - i stället smyger hon ner dit när de är bortresta på konferens och hon är ensam hemma med farfar. När hon läst mammas anteckningar är det inte svårt att förstå hur roboten ska väckas (värmefilt så den får normal kroppstemperatur, och så en fingerklämma kopplad till sladd kopplad till en typisk röd-knapp-ska-du-verkligen-verkligen-verkligen-trycka-på-den?) Leia värmer, och Leia trycker, och roboten vaknar. Och vill veta allt om Leia själv och om Leias liv. ("saknar information, behöver minnen")

Riktigt spännande, och en bok som är svår att släppa. Det som gör den så spännande är egentligen inte robot-tvilling-grejen, utan mer tankarna och funderingarna som väcks: vad gör oss människor till människor? Vad är vänskap? Får man ljuga ibland? (och hur förklara en vit lögn för en robot?) Finns det saker som inte går att göra eller vilja på riktigt, trots att man kanske säger så? ("åh, jag önskar att den eller den bara kunde försvinna...")


Titel: Min hemliga tvilling
Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Utg år: 2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

2 kommentarer:

  1. Sååå bra recenserat. Flera intressanta tankar på hur jag kan diskutera innehållet med elever. Tack.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad roligt att du gillar, och hoppas ni får bra diskussioner!

      Radera