måndag 4 mars 2019

Silent Melody

Detta är fortsättningen på Heartless jag läste för några veckor sedan, och är alltså som den förlagd under engelskt 1700-tal i stället för det 1800-tal Balogh brukar skriva om. I Heartless har manliga huvudpersonen en yngre, rätt ansvarslös, bror som i slutet på boken drar till Indien för att skapa sig ett eget liv och en egen förmögenhet. Redan före han gör det har det anats en romans mellan honom och den kvinnliga huvudpersonens yngre syster, som då endast är 15, och när lillebroren drar till Indien sticker hon ut i skogen och är Olyckligast Av Alla For Ever And Ever på bästa tonårsvis.

I Silent Melody har det hunnit gå sju år. Emily, som lillasystern heter, bor fortfarande med storasyster Anna och hennes hertig Harndon, kärleksparet från Heartless, och har haft ett antal lämpliga friare. Hon nekar dem alla, för hon är fortfarande kär i lillebror Harndon, han som flyttade till Indien. Denne lillebror, Ashley, verkar inte komma ihåg henne alls, utan har förutom karriär och förmögenhet också skaffat sig fru och barn, så det verkar helt kört för Emily.

Nu kommer Ashley hem - samma kväll som Emily förväntas tacka ja till ett bra äktenskapserbjudande. Ashley ser mager och trött ut - resan var jobbig men man förstår raskt att det är mer som tynger honom. Hans fru och son är inte med honom när han - mitt i en pågående bal - anländer till storebrors gods, direkt byter om till finstassen och trots att han ser ut att inte ha sovit eller ätit ordentligt på flera veckor genast kastar sig ut i dansens virvlar och är en av dem som är kvar och festar längst. Vad har hänt honom? Vad har hänt med hans familj? Och kommer han inte ens ihåg Emily?

Det alldeles speciella med Emily själv är att hon är dövstum, och inte heller har lärt sig att kommunicera via skrift förrän i relativt vuxen ålder. Det är mycket talande ögon och dunkande mot bröst - men Ashley, han förstår henne bra, han.


Titel: Silent Melody
Författare: Mary Balogh
Utg år: 1997/2015
Förlag: Berkley
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar