tisdag 22 oktober 2019

Farthing

"Farthing" i titeln är främst en plats, ett gods i södra England som någon adelsherre fick som sitt för en farthing (myntet) om året som tack för någon tjänst han gjorde sin kung då för hundratals år sedan. Familjen som nu bor på Farthing räknar alltså sina anor tillbaka till detta och är förstås mycket fina, rika och inflytelserika och umgås mest med hertigar och lorder av olika slag. Sedan har vi "The Farthing Set" som är en politisk grupp människor, med Farthing-familjen i centrum. The Farthing Set såg till att England och Tyskland slöt fred i andra världskriget.

Det här utspelar sig alltså i en alternativ modern historia, i slutet av 1940-talet men där kriget fortfarande håller på fast nu mest mellan Tyskland och Sovjet. England är inte längre med, och USA gick aldrig in i kriget.

Den ena huvudpersonen är Lucy Kahn, dotter till Lord Eversley av Farthing och alltså uppvuxen i de adligaste kretsarna. Men "Kahn" eftersom hon har gift sig med judiske David Kahn vilket är mycket upprörande för en del personer. Lucy berättar i förstapersons perspektiv, och bara brittiskt överklass. Den andre huvudpersonen är inspektör Carmichael på Scotland Yard, inkallad till Farthing eftersom det begås ett mord där. En känd och viktig politiker, som spåtts bli näste premiärminister, hittas mördad, dessutom med en gul Davidsstjärna fastnaglad på sitt bröst med en kniv. Carmichael undersöker brottet, och hans berättelse får vi i tredjepersons perspektiv. Han har dessutom en helt annan bakgrund än Farthing-människorna, och tänker och tycker en hel del om deras sätt att leva.

Så: en slags mordgåta i en alternativ historieskrivning, med mycket brittiska detaljer. Jag gillar boken mycket i början med miljöerna, och jag gillar Lucy och Carmichael och hur olika de uppfattar världen omkring sig, men tyvärr blir mordgåteriets turer lite för många för mig, särskilt i kombination med diverse politiska intriger och diskussioner. Så det blir ett "nja" från den här läsaren.


Titel: Farthing
Serie: Small Change #1
Författare: Jo Walton
Utg år: 2006
Förlag: Tor
Köp den till exempel här, här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar