tisdag 8 oktober 2019

Maisie Dobbs: Messenger of Truth

Jag hade ju glömt bort att läsa vidare i Maisie Dobbs-serien, men blev påmind när jag nyligen läste en Bess Crawford-bok av Charles Todd som var bra men gav mig längtan efter Maisie Dobbs som är bättre.

Det var så pass länge sedan jag läste de tre första böckerna om Maisie Dobbs att jag glömt varför jag tycker så mycket om henne - men det är det här ordentliga draget hon har. Hon planerar. Hon är noggrann. Hon har sina kartotekskort för anteckningar. Hon har sina välvässade pennor i många färger hon använder att ringa in saker på sin mind-map och anteckna saker med. Hon lyssnar, undersöker, funderar och ser till att ha en plan för det hon gör. Och hon klarar sig själv, har egen firma, egen lägenhet, egen bil och det går bra allting.

Förutom ordentligheten älskar jag miljön: London och England i mellankrigstid. I de fyra böcker jag läst har alla brott och allt som sker mer eller mindre sin upprinnelse i händelser i första världskriget (där Maisie för övrigt var vid fronten som sjuksköterska, detta innan hon utbildade sig till psykolog-privatdetektiv eller vad hon nu ska kallas).

En konstnär på uppåtgående dör i en olycka natten före en stor utställning. Hans syster, Georgina Bassington-Hope kommer till Maisie Dobbs eftersom hon (till skillnad från polisen) är övertygad om att brodern blev mördad. Maisie behöver träffa hela familjen Bassington-Hope som är rika men excentriska på många vis, och kreativa. Hon får också träffa andra konstnärer och konsthandlare, och eftersom en Bassington-Hope-broder (det svarta fåret) är musiker så blir det en del jazzklubbar också. Mördade konstnärs-brodern bodde i en renoverad tågvagn vid kusten i Kent, så Maisie får köra dit också i sin lilla röda MG, och där ligger hon snart och spanar på smugglare som gör mystiska ting i natten.

Alla är så klart misstänkta i omgångar, och "riktiga" polisen verkar mest klanta sig. Men Maisie har koll. Hon drar psykologiska slutledningar - omväxlande med att hon får visa sina sjuksköterskekunskaper när hennes anställde Billy Beale (East-ender-killen som varit med henne hela tiden) kallar in henne akut när hans barn fått difteri. Hon har koll och så klart hon löser fallet. (för ja, det är så klart ett mord och jadå, även här har det sitt ursprung i första världskrigets vidrigheter)


Titel: Messenger of Truth
Serie: Maisie Dobbs #4
Författare: Jacqueline Winspear
Utg år: 2007
Förlag: John Murray
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar