onsdag 30 oktober 2019

Välj mig

Silje börjar nian, efter den värsta sommaren hon någonsin haft. Men i stället för att berätta för bästisen Mia om den, och varför den var så vidrig, så lyssnar hon på hur Mia aldrig i livet ska ge tillbaka Majhids ryggsäck eftersom han "är dålig i brännboll, han knarkar och han är dum i huvudet". Så Mia får veta det av andra, det att Siljes pappa dog i somras. Att han drunknade fast han var ute en fin dag på den vanliga sjön med den vanliga båten, och att det nog var så att han tog livet av sig. Utan att säga hejdå, utan brev eller förklaring. Att Silje, mamma och storebror Oskar nu brottas både med sorgen, och med det faktum att pappa tydligen hatade sitt liv så mycket att han ville avsluta det. 

Det är det ena boken handlar om. Det andra är Alvin. Alvin tränar badminton i samma lokal som Silje och Mia tränar dans (eller, ja, Mia och två andra tjejer gör det, men Silje har för länge sen slutat försöka att få sin kropp till det som de andra kan, och är nu mest moraliskt stöd, hangaround och fotograf). Nu möter Silje Alvins blick, och ser något i den som får henne att lusläsa storebrorsans fotokataloger eftersom brorsan går på samma gymnasium som denne Alvin.

Och jag älskar den här boken. Jag sögs in i den och läste den i ett svep. Det är Silje och Alvin och gnabbandet med Oskar och det är hundarna, och den saknade hemkunskapsläraren Evy med rulltårtorna. Det är sjöbodens mörker och det är standardtepåsar på bibblans café. Det är attackerande frusna hallon, upprörande rött hår och alldeles för kortklippta luggar. Det är pinsamt klädfummel på vasst lego. Det är tyvärr också församlingstvång och julotta men det ingår liksom tillsammans med sorgen och snön i den svärta som gör den här boken alldeles fantastisk. Svärta blandad med humor. Och så alltihop med Christina Lindströms språk, smarthet och finurlighet - man liksom kliver in i hennes glimrande text och bärs med. Det här är så galet bra.

Titel: Välj mig
Författare: Christina Lindström
Utg år: 2019
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här, här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar