söndag 3 maj 2020

The Collegium Chronicles 3: Changes

Tredje boken om Mags och hans companion Dallen (smart vit häst med blå ögon, torr humor och en överbeskyddande attityd). Alla har blivit vänner med varandra igen efter gräl och falska anklagelser i bok 2, men Mags vet fortfarande inte vilka som är hans riktiga föräldrar. Han lär få fundera över detta ett tag till eftersom det är fem böcker i serien och Mercedes Lackey vill lägga ganska många sidor av dessa på ett fullständigt meningslöst spel hon kallar kirball. Det var tröttsamt redan i bok 2, och här bara bläddrar jag igenom de sidor där det står något om "boll" och "strategier" och "lag".

I stället läser jag om hur Mags går vidare i sin mer "hemliga" del av utbildningen, den där han ska bli duktig i spionage, och därför får följa med sin mentor Nikolas ("The Kings First") ner till staden på nätterna. Där antar de rollerna av Mystisk Butiksinnehavare och Dennes Dövstumme Odåga Till Brorson, och så avlyssnar de lite diskret vad som pågår i de mer skurkaktiga kretsarna av stadslivet. Framför allt letar de efter mer info om förfärliga och farliga agenter från främmande land. Och dessa kommer mycket riktigt även i denna bok, och den här gången hyser de lömska planer på att kidnappa Nikolas dotter Amily (som Mags dessutom är kär i) för att på så sätt störta Valdemar-kunagriket i förvirring och misär. Jodå, det är listiga herrar. De är dessutom duktiga på att springa, och på att tända eld.

Så länge det inte pratas kirball är jag rätt road av den här boken. Dock envisas Mags fortfarande med att prata på så bred dialekt att jag inte ens orkar försöka begripa hans repliker (eller, det kan ju inte han hjälpa, det är författarens tilltag att försöka skriva ut det han säger på ett så obegripligt sätt med avhuggna ord, apostrofer och konstiga böjningar som jag inte fixar). Vi har här också en mystisk sten som verkar ha någon typ av intelligens och kommunikativ förmåga, som rafflar till det hela lite. Och så har vi Dallens kommentarer. Jag läser vidare i serien.


Titel: Changes
Serie: The Collegium Chronicles #3
Författare: Mercedes Lackey
Utg år: 2011
Förlag: Daw
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar