fredag 16 oktober 2020

Ensam i Paris och andra historier

En längre novell, eller kortroman, och ett antal andra noveller. Kvaliteten är skiftande, jag gissar att de här är skrivna under ganska olika tidpunkter i Moyes författarskap.

Den längre novellen är alltså Ensam i Paris och den jag gillade mest. Här får vi följa med Nell på hennes länge efterlängtade romantiska weekend i Paris tillsammans med pojkvännen Pete. Nell har aldrig varit i Paris, eller egentligen på resa någonstans alls. Hon är den ängsliga typen som gör långa listor på allt och planerar allt i minsta detalj (så även denna weekend som i princip är punktad i minutscheman för vad som ska besökas och göras). Pete däremot berättar gärna om alla sina resor och upplevelser och fantastiskt spännande liv. 

Grejen är bara att Pete aldrig dyker upp när de ska gå på tåget över kanalen. "Har det tajt på jobbet, åk före du" säger han, vilket förstås inte är OK på något sätt, och särskilt inte när det är Nell som nu måste åka själv. 

Men hon åker. Och hon fixar det. Och under en weekend som känns myyyyyycket längre än vad någonsin mina egna helger gör (de tar banne mig slut innan de har börjat) så hinner hon beta av allt man ska, inklusive romans med en fransman som känns som "Fransk man, standard 1A" ur alla fördomars kataloger. (kreativ, bär baguette under armen, kör vespa, gillar matlagning...) Trots onödig fnurra på tråden som bara inte kan inträffa i dagens mobil-nutid (jag blev riktigt irriterad på den här förvecklingen) så slutar allt förstås bra och det är en trevlig feelgood-historia i fin miljö.

Resten av novellerna var väl sisådär. Någon rätt OK men andra rätt mediokra. Jag läser hellre en hel roman av Moyes (och har fortfarande några kvar att beta av).

Titel: Ensam i Paris och andra historier
Författare: Jojo Moyes
Originaltitel: Paris for One and Other Stories
Översättning: Helen Ljungmark
Ljudbok - uppläsning: Gunilla Leining
Utg år: 2017
Förlag: Printz Publishing
Hitta den på ditt bibliotek, hos den lokala bokhandeln eller via Omnible

2 kommentarer:

  1. Jag älskar den här författaren väldigt mycket, jag har läst igenom alla hans böcker, jag läser alltid dina böcker på några dagar. Jag gillade särskilt boken som jag läste på engelska The girl you left behind

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är en av dem jag ännu inte läst, faktiskt. Men jag ska!

      Radera