söndag 10 augusti 2014

Dragonfly in Amber

Mer om Claire och Jamie, whiskyn, skottarna, tidsresandet, kiltarna och det karga höglandet och så vidare och så vidare. Njuta-läsning på semestern. Tänkte jag - och sprang in i en fet vägg.

Jag läste, och jag läste, och jag kom överhuvudtaget ingenstans. Somnade gjorde jag. Läste samma sida gång på gång. Det tog flera veckor att komma igenom boken, och det hade jag inte i min vildaste fantasi räknat med. Mest var det mitt livs fel, för semestern höll på att ta kål på mig och dagarna var fyllda av alldeles för många aktiviteter och människor och sånt där som jag inte är van vid, tydligen. Men helt förutom det så var det inte förrän i bokens andra halva jag kom igång och tyckte att det var bra.

Det var först då de återvände till Skottland, nämligen. Tiden innan ägnades åt att kava runt i Frankrike och göra...ja, jag vet egentligen inte. Ingenting? Men väl åter i Skottland så blev det som det skulle vara. Action, kärlek, blodiga sår, upprörda skottar med rött hår. Och så avslutades det hela med att Carolina grät så det skvalade, och helt förlät boken dess första tråkiga halva.

Men jag hade ytterligare ett problem med den här boken, och det var domedagsstämningen. Jag visste när jag läste att 1. det var dags för slaget vid Culloden, och 2. att Claire de senaste 20 åren funnits tillbaka i sin egen tid, och där levt med make nr ett (Frank) och Jamies dotter. Att hon måste ha lämnat Jamie. Hon står ju för jösse namn i bokens början (anno 1968) och får ett gråtanfall vid Jamies gravsten! Fy! Det lämnar ju mig att läsa hela boken och veta att allt, precis allt, kommer att gå åt pipsvängen, och jag tycker inte om att läsa böcker och veta det.

Därför var Frankrike-avdelningen så ytterligt tråkig - eftersom det de ville uppnå där (ändra historien så att Culloden inte hände) helt uppenbarligen inte skulle lyckas. Därför var Skottlands-avdelningen så ont-i-magen-jobbig att läsa. Jag visste redan...

Så där får hon inte göra i bok 3, Gabaldon. För då vill inte jag vara med längre.

Titel: Dragonfly in Amber
Författare: Diana Gabaldon
Utg år: 1992
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag läste de första böckerna för några år sen och känner igen mig helt! Skumläste eller skippade de kapitel där Claire är i sin egen tid för det var så tråkigt. Det är kemin mellan de två som gör bokserien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut!! Dessutom gillar jag Jaime mer än Claire, så om det ska läsas om någon av dem för sig så skulle det hellre vara honom för mig.

   Radera